Cu această ocazie, Discovery Channel va difuza unele dintre cele mai trăznite experimente din primele 8 sezoane ale emisiunii, pe parcursul cărora Adam Savage si Jamie Hyneman îşi arată măiestria în a îmbina ştiinţa cu divertismentul.
Iată care sunt episoadele pe care le veţi putea urmări:
Sâmbătă, 6 iulie
11.00 – 12.00 – Vânătorii de mituri (Sezonul 1): Chevrolet cu reacţie
Ar putea o rachetă să transforme un Chevrolet din ’67 într-un adevărat războinic pe roţi care poate merge cu 480 km/h? Vezi cum s-au descurcat Adam şi Jamie cu primul lor experiment realizat în 2003?
12.00 – 13.00 – Vânătorii de mituri (Sezonul 2): Toaleta care explodează
Dacă o substanţă inflamabilă este pulverizată într-un vas de toaletă, un chibrit aprins face vasul să explodeze? În plus, aflaţi dacă asasinii pot folosi gloanţe de gheaţă.
13.00 – 14.00 – Vânătorii de mituri (Sezonul 3): Dacă faci pipi pe şina de tren
Dacă urinezi pe şina de tren există pericolul de electrocutare? Adam şi Jamie cercetează acest mit cu mare interes.
14.00 – 15.00 – Vânătorii de mituri (Sezonul 4): Racheta confederată
Războiul Civil american a fost purtat cu baionete, muschete şi tunuri. Dar oare asta a fost tot ? Nu, susţin Vânătorii de Mituri. Adam, Jamie şi echipa demarează o investigaţie.
Duminică, 7 iulie
11.00 – 12.00 – Vânătorii de mituri (Sezonul 5): Episod special de sărbători
Mituri despre curcani, inclusiv „Poţi găti un curcan la un radio cu microunde”? Şi poţi împiedica un brad de Crăciun să se scuture folosind Viagra, spray de păr sau înălbitor?
12.00 – 13.00 – Vânătorii de mituri (Sezonul 6): Mituri din Alaska
Alaska este unul dintre cele mai dure locuri din lume. Pentru „Vânătorii de mituri”, este însă habitatul ideal de testare a unor legende de prin partea locului.
13.00 – 14.00 Vânătorii de mituri (Sezonul 7): Demenţa miturilor
Adam şi Jamie abordează idei propuse de telespectatori „pe foc automat”: se poate aprinde un chibrit cu un glonţ ? Uzi patul dacă, în timp ce dormi, ţi se bagă mâna în apă?
14.00 – 15.00 – Vânătorii de mituri (Sezonul 8): Gheaţa albastră
Adam şi Jamie testează un mit exploziv din filme, cu reviste şi prăjitoare de pâine. Kari, Grant şi Tory se avântă în văzduh, explorând misterul distrugătoarelor gheţuri albastre.
Informaţii despre programul Vânătorii de mituri:
• În ultimii 10 ani, echipa a testat 833 de mituri, a creat 2510 experimente şi 792 de explozii, a filmat peste 7200 de ore, a distrus 146 vehicule… şi a folosit aproape 33,500 de metri de bandă adezivă!
• Dintre cele 833 de mituri testate, 194 au fost confirmate, 178 au fost declarate “plauzibile” şi 461 au fost distruse!
• Număr total de episoade: 187. Număr total de ore de program (incluzând materialele speciale): 218.
• Creatorul/producătorul seriei, Peter Rees, a prezentat iniţial proiectul programului tuturor canalelor TV din Australia, însă toate l-au respins. Ca urmare, Rees a propus acelaşi proiect echipei de la Discovery Channel, care l-a acceptat.
• Filmările au loc în San Francisco, însă există şi elemente de producţie realizate în Artarmon, Australia. Pregătirile şi o parte din experimente se derulează în atelierul lui Hyneman din San Francisco; experimentele pentru care e nevoie de mai mult spaţiu sau de diverse elemente speciale sunt filmate de obicei în zona Golfului San Francisco şi în alte locuri din nordul Californiei. Când este cazul, echipa se deplasează şi în alte locuri, cum ar fi Florida pentru experimentele cu aligatori sau Africa pentru miturile legate de elefanţi.
• Există câteva mituri pe care “Vânătorii” refuză să le testeze. De pildă, echipa lor nu se ocupă de fenomene paranormale, ca de exemplu extratereştri sau fantome, fiindcă nu pot testa aceste mituri prin metode ştiinţifice.
• În program, Adam Savage poartă adesea tricouri pe care sunt imprimate mesaje despre emisiune sau citate.
• Mitul “vasului de lut ca dispozitiv de înregistrare”, testat de Kari, Tory şi Grant în episodul “Despre vase de ceramică” a fost iniţial folosit ca element de intrigă în episoade din serialele “Dosarele X” (1993) şi „CSI: Crime şi investigaţii” (2000). Vânătorii de mituri au stabilit că era un mit atât de puţin probabil, încât devenea de-a dreptul imposibil.
• Experimentul cu paharul de suc acidulat face referire la personajul Stig din versiunea britanică a programului Top Gear (2002). La un moment dat, Adam chiar i se adresează şoferului său cu apelativul “Stig”.
• Pe rafturile cu tot felul de piese din atelierul de la M5 Industries unde e filmat programul se află cutii care se pare că ar conţine: centuri de siguranţă; colaci de sârmă; bucăţi de plexiglas; lut (colorat); carne de porc în putrefacţie; mingi de cauciuc; mingi de sport; tuburi de plastic; peşte proaspăt; echipamente pentru picioare; corzi elastice; costume şi încălţăminte; hamuri de siguranţă; fibre optice; pompe de mici dimensiuni; plase; filamente; machete (trenuri); plastilină pe bază de ulei; ghips.
• Într-un episod difuzat în februarie 2012, Adam şi Jamie au fost vocile unor personaje din episodul “Ridicarea fiicei” din seria “Familia Simpson”, care prezenta un program TV similar cu Vânătorii de mituri, numit „Spărgătorii de mituri”. În acest program, Adam şi Jamie au testat mitul clasic care susţine că o pisică întotdeauna cade în picioare.
• În noiembrie 2009, Adam şi Jamie au fost invitaţi de actuala administraţie de la Casa Albă să participe la anunţul oficial al Preşedintelui Obama cu privire la Iniţiativa STEM.
• Programul Vânătorii de mituri a fost nominalizat la Premiile Emmy în 2009.
• Adam şi Jamie au fost numiţi membri onorifici ai Asociaţiei Profesorilor de Ştiinţe din California. De asemenea, din anul 2009 sunt membri onorifici ai Sigma Xi, The Scientific Research Society (Societatea de Cercetări Ştiinţifice).
• Vânătorii de mituri au primit numeroase distincţii onorifice şi au fost aleşi membri ai mai multor organizaţii. Printre altele, sunt Ingineri Onorifici şi Membri Onorifici ai Societăţii Francis Crowe din cadrul Universităţii din Maine şi Membri ai Asociaţiei Geniştilor Internaţionali.
• Vânătorii de mituri au apărut în numeroase programe de divertisment, printre care “The Late Show”, cu David Letterman; “Good Morning America”; “The Late Late Show” cu Craig Ferguson şi altele.
• Vânătorii de mituri au fost invitaţi să vorbească în faţa elevilor şi studenţilor din sute de colegii şi universităţi din Statele Unite, printre care MIT şi University of Notre Dame.