Dau o casa pentru un credit

29 08. 2007, 11:32
Pentru cei ce vor sa ia un imprumut de la banca pentru locuinta, semnalele din piata financiara sunt bulversante. Pe de o parte, tot mai multi bancheri au in oferta credite pentru locuinte cu avans zero si permit indatorarea pana la 60-70% din veniturile lunare. Pe de alta parte,

Pentru cei ce vor sa ia un imprumut de la banca pentru locuinta, semnalele din piata financiara sunt bulversante. Pe de o parte, tot mai multi bancheri au in oferta credite pentru locuinte cu avans zero si permit indatorarea pana la 60-70% din veniturile lunare. Pe de alta parte, dobanzile cresc, deprecierea leului in fata euro scumpeste rata la creditele in valuta, iar cresterea galopanta a preturilor la locuinte lasa sa se intrevada la orizont un „balon” imobiliar.

Una dintre bancile care se laudau cu fiece ocazie ca in ultimii trei ani cel putin n-au scumpit dobanda la creditele ipotecare in valuta, in ciuda cresterilor de dobanzi de pe pietele internationale, a cedat saptamana trecuta si a majorat rata la creditele in euro. Pentru clientii Volksbank (pentru ca despre ea este vorba), modificarea inseamna o marire cu 1,5% a dobanzii pentru imprumuturile cu garantii imobiliare in euro in cazul clientilor ce au luat credite pana la data de 15 septembrie 2007.

Numele bancii nici nu e pana la urma foarte important, pentru ca anuntul vine doar sa completeze o serie de miscari similare facute deja de o parte dintre bancheri si anuntate sau anticipate de altii. „Ar fi bine sa fim putin mai prudenti si sa cerem o recompensare ceva mai mare”, spune Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, vorbind si el despre creditele pentru locuinta. Sorin Popa, vicepresedintele responsabil cu activitatea de retail la BRD-Société Générale, spune ca este foarte probabil sa urmeze in curand „o crestere de 1-2 puncte procentuale” a dobanzilor, atat pentru finantarile in lei, cat si pentru cele in valuta. Efect de domino al crizei cu care se confrunta piata financiara a Statelor Unite dupa caderea pietei creditelor subprime, criza lichiditatilor de pe pietele internationale scumpeste si pentru bancherii romani costurile de refinantare. La randul lor, bancherii transfera costurile asupra clientilor, iar majorarile se simt cu atat mai acut cu cat valoarea creditului este mai mare (cum se intampla in cazul celor pentru locuinte sau al celor de nevoi personale cu garantii imobiliare).

Cresterea dobanzilor la valuta nu este insa unica sursa de scumpire a imprumuturilor. Dupa o apreciere accentuata si aproape continua in ultimul an si un maxim absolut atins in raport cu moneda europeana la inceputul lunii iulie, la doar 3,1112 lei/euro, moneda nationala a pierdut intre timp mai bine de 8% din valoare in fata monedei europene, iar analistii nu vad caderea oprindu-se aici. Dragos Cabat, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiari din Romania si director de risc management la OTP Bank, anticipeaza pentru sfarsitul anului un curs leu/euro de 3,4, „dar intr-un an-un an si jumatate ar putea ajunge la fel de bine spre 4 lei/euro”. Mai radical, Florin Citu, economist-sef al ING Bank, crede ca raportul de 4 lei pentru un euro va fi atins chiar mai repede, „in 6-8 luni probabil”.

de Ioana URSU
Mai mult în: