De nouă ani, ”Dăruieşti şi cîştigi” le arată romănilor, în preajma Crăciunului, cît de simplu, dar cît de important este să vină în ajutorul celor mai puţin norocoşi. Un dar, cît de mic, făcut din suflet, poate schimba viaţa unui om. O lecţie deloc uşoară, dar plină de înţelepciune, pe care Cristian Tabără şi echipa sa, în frunte cu producătorul Septimiu Sărăţeanu, o propun telespectatorilor PRO TV în fiecare an.
Cristian Tabără – Lecţia de viaţă
– Într-un interviu anterior, mi-aţi spus că aţi descoperit toate valenţele gestului de a dărui. Cum primesc oamenii ajutorul de la ”Dăruieşti şi cîştigi”?
E adevărat că este important să şi primeşti, însă nu m-am concentrat asupra acestui aspect. Eu mă mulţumesc cu faptul că văd cum se bucură toţi cei care primesc daruri prin intermediul campaniei noastre. E o bucurie, un soi de stinghereală, o oarecare neîncredere pentru că cei mai mulţi nu sînt obişnuiţi să primească un astfel de ajutor.
– Din lista celor 300 de oameni bogaţi ai Romăniei, s-a mai oferit cineva să doneze bani? Ştiam că pînă acum n-a fost decît un singur binefăcător…
Din păcate, nu. Tot doar un singur om de pe acea listă a dat bani la ”Dăruieşti şi cîştigi”. În schimb, cred că a crescut numărul bogaţilor de pe acea listă.
– Înseamnă că tot oamenii cu posibilităţi limitate sînt mai darnici?
Nu neapărat. În acest an, binefăcătorii campaniei sînt marile companii şi, bineînţeles, oamenii care au donat cîte un milion, două, trei… după posibilităţi. Oameni care nu vor să-şi facă public numele şi care apar seara, în faţa PRO TV-ului, atunci cînd transmitem în direct.
– De cînd realizaţi această campanie, ce-aţi dăruit şi ce-aţi cîştigat în ceea ce vă priveşte?
În mod evident, ţin foarte mult la această campanie şi reacţiile mele se schimbă şi în funcţie de climatul general romănesc. Dacă această campanie s-ar fi întîmplat acum 150 de ani, probabil aş fi fost haiduc. Ce-am cîştigat? Cred că am reuşit să mă menţin undeva în limitele umanului, pentru că altfel m-aş fi dezumanizat total. Viaţa pentru noi este ca iarna pentru politicieni.
– ”Dăruieşti şi cîştigi” ar fi emisiunea de suflet, “Parte de carte” – cea pentru minte. ”Te vezi la Ştirile PRO TV”… unde o încadrăm?
Obişnuiesc să spun că, în ce priveşte ”Parte de carte” şi ”Te vezi la Ştirile PRO TV”, am doi copii. Unul – studios, care stă în casă toată ziua, şi celălalt – neastîmpărat, pe munţi şi dealuri. Aşa că ”Dăruieşti şi cîştigi” este un moment de linişte, în care cei doi copii se potolesc ca să facă fapte bune.
– Care ar fi cea mai importantă lecţie de viaţă pe care aţi primit-o la “Dăruieşti şi cîştigi”?
Indiferent de cît de sărac şi de oropsit te-ai considera, întotdeauna există cineva mai sărac şi mai oropsit decît tine. Şi, dacă vrei, poţi să-l ajuţi!
Septimiu Sărăţeanu – ”Am cîştigat prietenia multora dintre oamenii pe care i-am văzut o singură dată şi care ştiu că-mi păstrează un loc în rugăciunile lor”
– De ce anul acesta aţi selectat numai cazuri în care sînt implicaţi copii?
Pentru că, anul acesta, ”Dăruieşti şi cîştigi” a fost o finalizare a campaniilor de peste an desfăşurate de Ştirile PRO TV – “Tu ştii ce mai face copilul tău?” şi “Stop torturării animalelor”. Segmentul acesta al copiilor defavorizaţi a stîrnit emoţii şi îngrijorare în societatea romănească, astfel ne-am gîndit să încheiem anul în mod favorabil şi să-i ajutăm pe copiii care au o şansă în viaţă, dar care nu pot să reuşească din cauza condiţiilor materiale precare sau a situaţiilor familiale dificile.
– Din păcate, în Romănia, există multe astfel de poveşti. Cum aţi selectat cazurile?
E cea mai dificilă misiune pe care o avem an de an. Primim o mulţime de scrisori, telefoane, oamenii ne caută şi ne cer ajutorul… Aşa cum lui Cristi nu-i place să spună, jucăm, într-un fel, rolul lui Dumnezeu, pentru că trebuie să hotărîm pe cine ajutăm şi pe cine refuzăm. Ţinem cont de nevoile imediate ale fiecăruia, pe care le evaluăm şi cu asistenţi sociali şi cu ajutorul colegilor noştri din staţiile locale. Alegem cazurile care au cele mai mari şanse de a fi rezolvate.
– Care a fost cel mai impresionant caz, fără implicaţii financiare prea mari?
E greu să cataloghezi dacă e cu 5 zerouri, cu 4… E important ca acel dar să facă un om fericit. Ce îmi vine acum în minte este un cal pe care l-a primit un băiat care plîngea că tatăl lui i-a luat calul, iar el nu mai putea să muncească şi să-şi întreţină familia. Un cal poate valora cîteva milioane, însă, pentru acel băiat, valorează o avere! Noi nu cuantificăm valoarea darurilor în bani, noi mizăm pe speranţa de viaţă pe care o dau acestor cazuri.
– De cînd lucraţi la această campanie, ce-aţi dăruit şi ce-aţi cîştigat? Fără a ne referi la bani…
Am dăruit mult din timpul meu liber, am pus multă pasiune în tot ceea ce am făcut. Şi am lucrat cu profesionalism pentru că ştiam că e vorba de destinele unor oameni, iar cu asta nu te poţi juca. Am cîştigat, în schimb, prietenia multora dintre oamenii pe care i-am văzut o singură dată şi care ştiu că-mi păstrează un loc în rugăciunile lor.
– ”Dăruieşti şi cîştigi” poate fi o lecţie de viaţă?
Evident. Orice facem la Ştirile PRO TV e o lecţie de viaţă. Orice imagine, orice sunet, orice cadru… poate fi o lecţie de viaţă. Depinde cine e dispus să o accepte, să înţeleagă ceva din ea şi să transmită mesajul mai departe.