Dara O’Briain îl vrea ca invitat pe Stephen Hawking
– În primul sezon din ”Clubul de ştiinţă al lui Dara O’Briain” ai acoperit o gamă largă de subiecte. Ai mai păstrat ceva şi pentru sezonul al doilea?
În aproape fiecare episod din această serie este un moment de uluire, ceva care să ne lase cu gura căscată.
– Ai atras câteva nume de mare calibru ca invitaţi speciali în show-ul tău. Mai ai pe cineva pe care să vrei să-l aduci pe platou?
Persoana pe care mi-aş dori-o cel mai mult în show este Stephen Hawking. Este foarte dificil, dar sper să vadă emisiunea şi să dorească să ni se alăture. L-am întâlnit o dată şi am vorbit, mai mult el, e drept, pentru că eu am rămas ca lovit de trăsnet: ”O, Doamne, e Stephen Hawking!”. Şi apoi am ajuns cu toţii într-un club de noapte! Ciudat… şi am avut o noapte extraordinară. Eu, Stephen Hawking şi Benedict Cumberbatch. Deci eu, Hawking şi Sherlock bând cocktail într-un bar. A fost o noapte… dar nu pot să vă spun nimic pentru că am jurat că voi păstra secretul.
– Crezi că acolo, undeva, comedia se apropie de ştiinţă?
E ciudat cum oamenii separă cu totul comedia de ştiinţă când acestea se suprapun foarte uşor. Amândouă folosesc aceleaşi tipuri de procese logice, aceleaşi tipuri de argumente. Reducerea la absurd, proba contradicţiei, aceste lucruri se lipesc foarte bine în lumea comediei.
– În lumea digitală a computerelor, tabletelor, crezi că tânăra generaţie mai e suficient de interesată de ştiinţă?
– Trăim cu toţii în era digitală – ăsta e un adevăr sigur – şi suntem înconjuraţi de ecrane şi computere, deci practic suntem înconjuraţi de ştiinţă. Era digitală a permis ştiinţei să ajungă mai repede la oamenii care sunt direct interesaţi, a creat comunităţi, blog-uri, website-uri interactive, aşa că există un interes pentru ştiinţă mai mare decât ne-am fi aşteptat. Cred deasemenea că oamenii de ştiinţă pot avea un rol mult mai mare în societatea de azi.
– Având în vedere faptul că eşti tot timpul interesat de felul în care funcţionează lucrurile, în momentul în care ai ceva de reparat prin casă te apuci singur de treabă sau apelezi la un expert?
Ideea e că mie îmi place să ştiu, dar mi-e frică să mă apuc eu însumi să repar ceva, nu, sunt numai un teoretician. Aşa că invit expertul cu şurubelniţa care ştie exact ce să facă cu ea, iar eu stau în spatele lui şi-l întreb tot timpul ce face.
– De ce crezi că show-ul ”Clubul de ştiinţă al lui Dara O’Briain” este unul care are audienţă în toată lumea?
Cred că este foarte interesant să ai un show făcut în Marea Britanie şi transmis în toată lumea. Cred că este universal interesul oamenilor despre cum funcţionează Universul. Cred că este o trăsătură umană aceea de a fi curios şi este exact genul de lucru care transcende orice fel de graniţe naţionale.