Daniela Silivas recunoaste ca i s-a falsificat varsta cu 2 ani

Apropo.ro / 18.04.2002, 09:16
Daniela Silivas recunoaste ca i s-a falsificat varsta cu 2 ani
Dupa Giga Gogean si Alexandra Marinescu, ProSport publica astazi povestea unei noi contrafaceri, avîndu-i ca autori pe conducatorii Federatiei Române de Gimnastica. Tripla campioana olimpica si de 7 ori campioana mondiala, Daniela Silivas a debutat fulminant în gimnastica mondiala în 1985 si a

Dupa Giga Gogean si Alexandra Marinescu, ProSport publica astazi povestea unei noi contrafaceri, avîndu-i ca autori pe conducatorii Federatiei Române de Gimnastica. Tripla campioana olimpica si de 7 ori campioana mondiala, Daniela Silivas a debutat fulminant în gimnastica mondiala în 1985 si a dominat-o pîna în 1989. Imediat dupa Revolutie a plecat din tara si acum antreneaza în Atlanta, Statele Unite.

ProSport a aflat din Deva, orasul natal al Danielei, ca data corecta a nasterii ei este 9 mai 1972 si nu 9 mai 1970, asa cum i s-a trecut în pasaportul fals. ProSport a sunat-o ieri pe Daniela, care a confirmat descoperirea ziarului. „Da, asa e. Eu sînt nascuta în ’72, dar pe pasaportul federatiei am fost trecuta cu ’70”.

Daniela Silivas a fost îmbatrînita fictiv cu 2 ani pentru a concura la Europenele si Mondialele din 1985, unde a cîstigat trei medalii: aur, argint si bronz. „Aveam 13 ani, cine ma întreba pe mine atunci daca sînt de acord sau nu? Stiam ca se va afla cîndva…”.

În toate documentele înregistrate la FIG, multipla campioana mondiala, olimpica si europeana Daniela Silivas apare nascuta pe 9 mai 1970. Fosta gimnasta are însa la Atlanta, unde s-a stabilit de 11 ani, un certificat de nastere cu data reala: 9 mai 1972.

Daniela Silivas a irumpt în gimnastica mondiala în primavara lui 1985, o data cu Europenele de la Helsinki. Abia împlinise 13 ani, dar „pasaportul federatiei”, cum numeste ea actul masluit, sustinea ca ar avut 15. Retragerea majoritatii componentelor echipei medaliate cu aur la JO de la Los Angeles, din 1984, a creat un gol ce trebuia umplut rapid. FRG a gasit solutia: falsificarea vîrstei. Silivas a obtinut în Finlanda o medalie de bronz la sol, atragînd însa atentia asupra ei. În toamna aceluiasi an, Dana a cîstigat, la bîrna, singurul titlu al României la Mondialele de la Montreal.

Începînd din 1987, cînd a împlinit cu adevarat 15 ani, ea s-a aflat în prim-planul marilor competitii. La Europenele de la Moscova, pe teritoriul rivalelor celor mai aprige, a repetat performanta realizata de Nadia în 1975, la Skien: 4 medalii de aur si una de argint, între acestea aflîndu-se si titlul la individual compus. Mondialele de la Rotterdam (1987) si Stuttgart (1989), ca si Jocurile Olimpice de la Seul (1988) i-au îmbogatit palmaresul cu o gramada de medalii.

S-a retras în 1990, un rol în aceasta decizie jucînd si operatia la genunchi pe care a suferit-o la începutul anului. Din 1991 s-a mutat în Statele Unite, la Atlanta, lucrînd actualmente ca manager al Hammond Park Gymnastics, dar si ca antrenor la Modern Gymnastics din Marietta (o suburbie a capitalei Georgiei). Are un prieten, Scott, specializat în management sportiv, cu care intentioneaza sa se casatoreasca în curînd.

Buna dimineata Daniela! Ziarul ProSport din România te deranjeaza. Ce faci?

Acum ma pregateam sa ma ridic din pat. În Atlanta e 7:30.

În ce an esti nascuta?

(Rîde).Chiar nimeni nu stie asta în România?

Sa zicem ca nimeni.

(Pauza). Sînt în ’72 nascuta.

1972, da?

Da!

În anul 2000 ai cerut un certificat de nastere international de la primaria din Deva. E adevarat?

Da. Nu-l mai gaseam pe cel vechi si aveam nevoie de un asemenea act aici, în State.

Deci în toate documentele tale apare anul de nastere 1972.

(Rîde). Da, bineînteles!

Tu ai participat în ’85 la Mondialele de la Montreal.

Da, dar chiar nu stie nimeni în tara ce s-a întîmplat de fapt, sau…?

Tu esti trecuta în arhivele federatiei internationale ca fiind nascuta în 1970.

Da, stiu foarte bine asta.

ProSport a mai publicat doua cazuri de acest gen, Gina Gogean si Alexandra Marinescu.

Mi-am imaginat ca le-au facut si pe ele mai mari.

Tie ti-a spus cineva ca ti se va modifica vîrsta? Ti-au cerut voie sa faca asta?

(Rîde). ’85. Anul ’85, cine-mi cerea mie voie? Aveam 13 ani atunci. Cine-mi spunea mie ca vrea sa-mi schimbe vîrsta?

Totul s-a petrecut dupa Olimpiada de la Los Angeles.

Da, tocmai asta a fost problema. Foarte multe fete s-au retras în acel an. Cum nu aveau gimnaste cu vîrsta de barem si trebuiau cîstigate medalii, s-a recurs la acest procedeu.

Dar dupa ce anii au trecut ti s-a spus…

Da. Am vazut si eu mai tîrziu. Pe pasaport eram trecuta în ’70. Pe pasaportul federatiei pe care mi l-au oprit acolo. Cînd am plecat din tara am iesit cu pasaport normal.

Cum se purtau antrenorii cu tine?

Ca pe vremea comunistilor. Am avut viata grea, dar…

Te-au batut vreodata?

Da, si ma gîndeam ca modul de lucru se va schimba. Metodele lui Bela Karoly au ramas însa.

Ti-aduci aminte de cea mai crunta lovitura pe care ai primit-o de la antrenori?

Au fost mai multe si nu rememorez cu placere aceste lucruri. Dar se pare ca e mare scandal în România.

Deci anul acesta faci 30 de ani, Daniela?

Da, dar nu-mi mai amintiti. Vremea trece repede. Peste trei saptamîni fac 30 de ani. Asta e viata. Important este ca lucrez cu copiii si asta ma face cu adevarat mai tînara.

Palmares

Jocuri Olimpice: 1988 Seul – aur la paralele, bîrna si sol, argint pe echipe si la individual compus, bronz la sarituri

Campionate Mondiale: 1985 Montreal – aur la bîrna, argint cu echipa; 1987 Rotterdam – aur cu echipa, la paralele si sol, bronz la individual compus; 1989 Stuttgart – aur la paralele, bîrna si sol, argint cu echipa

Campionate Europene: 1985 Helsinki – bronz la sol; 1987 Moscova – aur la individual compus, paralele, bîrna si sol, argint la sarituri; 1989 Bruxelles – aur la paralele, argint la individual compus si paralele, bronz la bîrna

LISTA GIMNASTELOR A CAROR VÎRSTA A FOST FALISIFICATA

Nume Data falsa Data reala

Daniela Silivas 9 mai 1970 9 mai 1972

Gina Gogean 9 septembrie 1977 9 septembrie 1978

Alexandra Marinescu 19 martie 1981 19 martie 1982

Monica Zahiu 3 noiembrie 1982 3 noiembrie 1983

Confirmarea mamei

Mama Danielei, Lucica Silivas, a confirmat ca adevarata data de nastere a fetei sale este 9 mai 1972. „Cum sa nu stiu cînd s-a nascut copilul meu?! Nu pot sa ascund data ei de nastere. Fratele Danielei este nascut în 1979, deci cu doi ani mai mare. Antrenorii bineînteles ca stiau, dar nimeni nu ne-a întrebat pe noi daca sîntem de acord sau nu. Am auzit ca s-a întîmplat si cu alte fete, dar cred ca totul a fost în favoarea tarii. Daniela a solicitat Primariei un alt certificat, care i-a fost eliberat cu data nasterii scrisa pe el: 9 mai 1972”.

Sursa: www.prosport.ro