Dana Rogoz face un tort de morcovi delicios! Ne-a dat reţeta!

02 10. 2014, 15:46
Sushi Rolls, bomboane de ciocolată, macarons, prajitură de vişine cu bezea, clatite bănăţene…Dana Rogoz face de toate! Iar acum ne îmbie cu un tort de morcovi. Să aflăm reţeta chiar de la ea!
 
 
Reţetă
 
Tort de morcovi
 
 
“Cum poate începe altfel o reţetă a unui astfel de tort dacă nu curăţând nişte morcovi, 6 la număr, pe care i-am ras apoi pe razătoarea mică. Între timp, cuptorul trebuie pornit ca să ajungă la 180 grade.
 
 
Foto: www.danarogoz.ro
 
Într-un vas am amestecat o cană de făină, două linguriţe cu vârf de scorţişoară (îmi place foarte tare), un pliculeţ de zahăr vanilat, unul de praf de copt şi o jumătate de linguriţă de sare. 
 
Apoi, 4 ouă întregi la temperatura camerei bătute cu mixerul, peste care am pus o cană de zahăr. Am amestecat câteva minute, până când zahărul s-a topit binişor. Am adăugat în compoziţie şi două linguriţe de esenţă de vanilie. Peste compoziţia formată din ouă şi zahăr am turnat conţinutul amestecat din primul vas (cu făină, praful de copt şi scorţişoară) şi le-am amestecat bine pe toate.  
 
 
 
 
Ca tortul să fie mai dulce (şi mai bun), puteţi pune în compoziţie atât piure de ananas, cât şi piure de mere (deşi nu este obligatoriu). Eu am pus din ambele, căci nu îmi lipseau din frigider. Am luat un compot cu ananas bucăţi şi am pus doar o jumătate din conservă în blender ca să obţin cantitatea de piure de ananas necesară. Ananasul sau merele din aluat estompează gustul morcovilor (aproape de tot), aşa că unii preferă să nu le pună, pentru un tort de morcovi mai basic/classy. Am adăugat aşadar şi 3 linguri de piure de mere în aluat, plus morcovii raşi la început şi nucă măcinată bine de tot (cam 200 de grame). Am tapetat o formă cu unt şi faină şi am turnat întreaga  compoziţie înăuntru. Am lăsat la copt pentru vreo 20 de minute.
 
 
Foto: www.danarogoz.ro
 
 
Crema acestui tort se obţine foarte simplu: unt la temperatura camerei (cam un sfert de pachet). Vă mai trebuie 300 de grame de cremă de brânză (am luat din cea light de la Philadelphia). Mai întâi amestecaţi cu mixerul untul, ca să fie mai pufos. Apoi adăugaţi brânză, încă 1-2 linguriţe de esenţă de vanilie şi puţină coajă de lămâie rasă. Tot pentru această cremă vă trebuie şi 200 de grame de zahăr pudră, pe care îl turnaţi peste compoziţie printr-o sită. Crema trebuie să fie suficient de groasă cât să nu curgă când o întindeţi cu cuţitul peste tort. Dacă apar probleme, mai completaţi cu cremă de brânză. Apropo, unii folosesc mascarpone, dar mie mi s-a părut că ar fi prea grasă crema astfel, aşa că am ales crema de brânză clasică slabă. Acestea sunt cantităţile din reţeta, dar mie mi s-a părut  că a rezultat cam puţină cremă, aşa că am mai adăugat atât crema de brânză, cât şi zahăr şi unt până am ajuns să am suficientă compoziţie cât să pun un strat mai gros în interiorul tortului şi unul la suprafaţă.
 
 
Foto: www.danarogoz.ro
 
 
Eu am tăiat tortul o singură dată la jumătate, dar fiecare face cum îşi doreşte. Crema poate fi pusă doar deasupra sau în două straturi, cum preferaţi. Şi ca să arate mai drăguţ, deasupra cremei am pus, cu ajutorul sitei, nucă măcinată foarte fin”, povesteşte Dana Rogoz, care a postat reţeta de mai sus şi pe blogul ei.
 
 
Dana Popa