Dan Voiculescu îl acuza pe Basescu de politica anti-româneasca
Voiculescu apreciaza, într-un comunicat remis, joi, agentiei MEDIAFAX, ca obiectivul vizitei prelungite a lui Traian Basescu în Covasna si Harghita este sa sugereze ca minoritatea maghiara este discriminata si sa transforme UCM în partid politic.
„Compararea limbii române cu o limba straina este o jignire la adresa românilor si o noua sfidare a Constitutiei. Ar trebui ca dincolo de disperarea electorala care îl determina pe Traian Basescu sa-si caute voturile în mijlocul minoritatii maghiare, sa existe niste limite de care orice presedinte al României sa tina cont. Declaratia lui Traian Basescu arata tocmai faptul ca si aceste limite au fost încalcate”, sustine Voiculescu.
Liderul PC considera ca, daca limba româna va fi tratata ca limba straina, atunci va deveni o limba straina. „Ma întreb cât va mai dura pâna când Traian Basescu va cere ca românii sa fie tratati ca cetateni straini în Harghita si Covasna”, spune Dan Voiculescu.
El sustine ca, în acest moment, exista dovada faptului ca transformarea UCM în partid politic are girul Cotroceniului. „Îl informez pe Traian Basescu asupra faptului ca, în acest moment, pe teritoriul României activeaza cel putin 10 organizatii maghiare cu caracter iredentist si revizionist. În consecinta, îl somez sa se opreasca la timp din declaratiile si din gesturile prin care nu face altceva decât sa sustina si sa încurajeze radicalii maghiari grupati în jurul UCM”, a declarat Dan Voiculescu.
Presedintele Partidului Conservator mai apreciaza ca declaratiile recente ale lui Traian Basescu referitoare la problemele de infrastructura locala contribuie direct la acutizarea sentimentului de discriminare al minoritatii maghiare. „Presedintele încearca sa agite spriritele spunând comunitatii maghiare ca nu primeste bani de la Guvern pentru infrastructura. Traian Basescu manipuleaza si speculeaza cinic sentimente nationaliste pentru a-si consolida pozitia în lupta absurda cu Guvernul”, afirma Voiculescu.
Dan Voiculescu aminteste si declaratiile pe care conducerea conducerea Uniunii Civice Maghiare le facea în mai 2007, în perioda referendumului pentru demiterea presedintelui, când liderul UCM – Scaunul Sfântu Gheorghe îsi exprima speranta ca discursul anti-maghiar al lui Traian Basescu se va schimba daca Secuimea îl va sprijini la referendum. „Tinând cont de sprijinul de care Traian Basescu a beneficiat din partea comunitatii maghiare la referendumul de pe 19 mai, nu pot decât sa constat cum Traian Basescu îsi achita acum o datorie electorala recunoscând ca exista locuri în România unde limba româna este o limba straina”, mai spune Voiculescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, jurnalistilor, în statiunea Covasna, unde se afla într-o vizita neoficiala împreuna cu sotia sa, Maria, ca unul dintre lucrurile pe care le-a sesizat în discutiile purtate cu localnicii este legat de învatarea limbii române de catre copiii care provin din familii de maghiari.
Potrivit lui Basescu, acestia au reclamat doua lucruri, repectiv ca sunt prea multi suplinitori în locul unor profesori calificati de limba româna si ca sunt copii, care provin mai ales din mediul rural, unde acestia pâna când ajung la vârsta când pot merge la scoala vorbesc în familie numai în limba maghiara, iar faptul ca sunt tratati la scoala ca si cum ar proveni din familii care cunosc limba româna îi face sa învete cu dificulate limba româna. „Trebuie introdus un sistem de predare a limbii române pentru acesti copii ca si cum limba româna ar fi o limba straina pe care începi s-o înveti”, a spus Basescu. În opinia sa, acest sistem ar trebui introdus macar în clasele I-IV.
Traian Basescu a mai declarat ca unul dintre motivele pentru care valoarea investitiilor straine directe în judetul Covasna este foarte mica în constituie faptul ca despre aceasta zona a tarii s-a creat impresia ca „sunt posibile dispute etnice”.
Întrebat de jurnalisti cum comenteaza faptul ca valoarea investitiilor straine în Covasna „este în cadere libera”, Traian Basescu a raspuns: „Pe de o parte are legatura cu infrastructura, iar pe de alta parte cu faptul ca aici exista impresia ca sunt posibile dispute etnice care îi îndeparteaza pe investitori”.