Dan Spataru a fost înmormîntat la Cimitirul Bellu
Prietena de-o viața a artistului, Mirabela Dauer, a fost alaturi de familia acestuia.
Tot ea a fost cea care, cu privirea îndurerata și fara sa spuna un cuvînt, înmîna microfonul personalitaților care au vrut sa ia cuvîntul dupa slujba religioasa.
„Cel mai mare dintre noi artiștii”, a spus Alexandru Arșinel despre cel disparut.
„Arta lui nu va fi niciodata egalata. Vor trece anii ca norii lungi pe șesuri și cine știe daca se va mai naște minunea lui. Marii artiști nu mor niciodata. Un om și un artist fara seaman a fost pe acest pamînt: Dan Spataru”, a încheiat Arșinel.
Horia Moculescu a vorbit despre Dan Spataru ca „cea mai mare vedeta pe care a dat-o România”.
Ovidiu Comornic a propus Primariei ca bulevadrul dintre Piața Unirii și Universitate sa poarte numele lui Dan Spataru. Propunere aplaudata de entuziaști…
Printre celebritațile venite la înmormîntare s-au numarat Stela Popescu, George și Viorel Paunescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Nicu Constantin, Victor Socaciu, Romica Țociu.
În contradicție cu sobrietatea și tristețea sincera a celor care stateau în umbra ascultînd slujba din fața capelei, o mulțime de curioși se calcau pe picioare și se îmbulzeau gata-gata sa doboare dricul, în speranța de a vedea trupul neînsuflețit al cîntarețului.
Deși vîrsta a treia – reprezentata prin doamne pestrițe gatite ca de sarbatoare în culori care nu aveau nimic din decența unui doliu – era majoritara, în mulțime se vedeau chiar și copii purtați de parinții lor pe umeri, ca la spectacol, pentru a fi siguri ca aceștia nu pierd nimic din eveniment.
Cîteva persoane chiar s-au aventurat sa se urce pe schelele capelei aflate în construcție pentru a avea o priveliște cît mai ampla.
Cîteva batrîne s-au luat la cearta cu forțele de ordine care au venit sa le dea jos. „Vrem sa ne vedem și noi la știri”, a spus zîmbitoare o doamna în vîrsta, îmbracata în roz, cu cercei lungi și cu palarie cu flori…
Cei care nu au reușit însa sa vada nimic se consolau unii pe alții: „Mai bine mergem sa vedem groapa, ca restul vom vedea sigur la televizor”.
Dan Spataru s-a nascut pe 2 octombrie 1939, în comuna Aliman, județul Constanța. În 1963 a absolvit Facultatea de Sport din București, însa în timpul studenției s-a înscris în brigada artistica a Casei Studenților.
Aici a fost remarcat de Sorin Grigorescu, regizor TV, care i-a propus sa mearga la o emisiune de varietați cu public. Acesta a fost debutul sau pe o scena profesionista. Cîntarețul-fotbalist a cîntat o perioada prin barurile din capitala, alaturi de orchestra lui Horia Moculescu.
Între 1964-1972 a susținut o serie de concerte în țara și strainatate, iar apoi s-a angajat la Teatrul Fantasio din Constanța. A fost angajat al Teatrului Tanase din București și al teatrelor din Ploiești și Pitești.
Dan Spataru a murit, miercuri dimineața, în urma unui atac de cord.