– Lansaţi „Şi caii sunt verzi pe pereţi”. La ce trebuie să se aştepte publicul?
La o poveste despre ceea ce ne înconjoară în fiecare zi în România. Iluzia îmbogăţirii peste noapte, fără muncă. Este o comedie amară. Pote încearcă să introspecteze destinul unui om la 50 de ani care, depăşit de informatizarea vieţii de zi cu zi, cade în plasa unei ţepe pe net. Ceea ce ar demonstra că schimbarea condiţiei într-o clipă nu poate şi un moment fericit.
– Şi de ce trebuie să vedem acest film?
Pentru că este un film românesc, pentru că este actual şi pentru că îţi va smulge multe zâmbete până când poate va apărea şi o lacrimă.
– Din distribuţie fac parte, printre alţii: Oreste, Dragoş Bucur şi Adrian Titieni. Cu care dintre ei sunteţi la prima colaborare?
Din distribuţie fac parte mai mulţi actori excepţionali. In afară de Titienii, în rolurile principale mai sunt Anca Florescu, Tudor Smoleanu şi Ionuţ Vişan. Cu Dragoş Bucur şi Oreste am mai lucrat, dar colaborarea mea cu Adrian Titienii, prima de altfel, a fost magistrală. Am muncit împreună pentru conturarea personajului aproape o lună de zile înainte de începerea filmărilor.
– De unde a venit ideea filmului?
Am citit pe vremuri o statistică despre oamenii săraci care câştigă la loto. Şi reieşea de acolo că toţi, dar absolut toţi, fără excepţie, după ce au câştigat la loto, au devenit nefericiţi. Pentru că, dacă ai o condiţie materială precară, nu mai poţi trăi în mediul în care trăiai înainte, pentru că nicio rudă, niciun vecin, niciun prieten nu ar putea înţelege de ce nu împărţi banii cu ei, după ce până atunci ai împărţit berea, grătarul, bătătorul de covoare şi, la nevoie, aţi zugrăvit împreună sau reparat hârbul de Dacie din faţa blocului. Şi tu, om cinstit, vrei să îi dai şi lui nişte bani, însă problema e că el se aşteaptă la mai mulţi şi, uite aşa, te cerţi cu toată lumea din jur pentru că eşti milionar peste noapte. Şi dacă iei decizia să te muţi în tabăra cealaltă, a milionarilor, tot nefericit vei fi pentru că ei, milionarii care „au muncit” banii, nu vor vedea în tine decât un fraier bogat şi nu se vor gândi decât la ….cum să-ţi ia banii. Şi, uite aşa, rugămintea omului sărman către cel de sus, „Fă-mă Doamne să câştig la loto ca să fiu şi eu fericit” nu se ştie dacă îşi atinge scopul.
– Şi până la urmă, cum te poţi îmbogăţi în România, fără să câştigi la loto?
Să fii la locul potrivit, la momentul oportun, să faci afaceri cu statul în regim de monopol, să moşteneşti un unchi din Amercia sau să munceşti mult de tot. Dar numeni nu alege varianta cea mai grea.
– Dumneavoastră sunteţi un om bogat?
Aici ar urma răspunsul ăla penibil cu… eu sunt bogat sufleteşte. Bogăţia e relativă, dar eu prefer să spun că pot să-mi permit luxul să fac filme pe banii mei. Nu ştiu cât o să mai pot, dar asta oare înseamnă că sunt bogat? Poate aş fi părut mai bogat dacă, în loc de filme, cu banii aştia mergeam în vacanţe exotice în Caraibe sau îmi cumpăram maşini de lux sau încă o casă….Cred că varianta cu bogăţia e relativă.
– De ce continuaţi să faceţi filme la noi în ţară? Şi ce proiecte mai aveţi în plan?
Asta mă întreb şi eu… Acum termin un documentar despre Bahoi, celebru pe internet în urma unei săpături de pe un pod la Navodari şi un experiment artistic filmat tot cu o cameră pe o casă fixată pe cap. Un pov (point of view) de 70 de minute din viaţa unui bărbat duplicitar într-o relaţie atât cu soţia cât şi cu amanta. De existau alte proiecte în stăinătate, în Franţa de exeplu… Dar să vedem, a zis orbul….
– In afară de filme, ce alte activităţi mai are Dan Chişu?
Scriu şi călătoresc, atunci când nu sunt pe barcă în Mediterana sau nu fac filme… Bogat, nu?
Nicoleta Nicolae