Dalila Dulgheriu – În misiune, pentru şansa la viaţă
-Ce are special această campanie ?
"Avem viaţă în sînge" este una din campaniile Ştirilor PRO TV cu cele mai impresionante cazuri, pentru că prezentăm copii şi tineri afectaţi de boli hematologice maligne. Îmi amintesc cum, cu ani în urmă, prin 1999, am filmat un tînăr de vreo 24 ani, coleg de-al nostru, care încerca cu disperare să adune suma necesară pentru un transplant medular în străinatate. Mai avea două săptămîni în care mai putea să-şi rezerve donatorul găsit peste hotare. Eram în direct la "Bună dimineaţa, PRO TV e al tău”, se uita în cameră şi ne implora să-i mai dăm o şansă.
De aceea, m-am bucurat cînd Paula Herlo a început să pregătească acum această campanie care pledează pentru donarea onorifică de celule stem din sîngele periferic, o operaţiune asemănătoare cu donarea obişnuită de sînge. Acum un an, colega mea a venit revoltată de la nişte filmări din Barcelona, unde a aflat că România este printre puţinele ţări care nu au Registrul naţional al donatorilor de măduvă. Astfel, sistemul sanitar răpeşte şansa de vindecare pentru bolnavii de leucemie.
În România, paradoxul este că avem specialişti care pot face cu succes transplantul medular, dar, din păcate, această şansă o au doar cei care găsesc un donator compatibil în familie. Altfel, trebuie să se înregistreze pe o listă de aşteptare pentru a găsi un donator compatibil în Registrul internaţional al donatorilor onorifici. Aşteptarea este însă uneori mult prea lungă, iar costurile transplantului peste hotare sînt considerabil mai mari faţă de cele din România. Din acest motiv, acest registru ar însemna o şansă la viaţă pentru bolnavii de leucemie!
– Cînd filmezi cazuri grave, îţi poţi păstra sîngele rece?
E greu să filmezi tragedia celor din jur. Imaginile tale trebuie să povestească durerea lor. Îmi impun însă să-mi păstrez sîngele rece. Ar fi egoist să-mi pierd vremea cu trăirile mele cînd în faţa mea sînt oameni care chiar au probleme. De multe ori, îmi vine să-i îmbrăţişez şi să le spun cuvinte de îmbărbătare.
– Ai făcut multe materiale alături de Paula Herlo. De cînd lucraţi împreună?
Din 2003-2004. Am colaborat atît la campania ”Tu ştii ce mai face copilul tău?” cît şi la ”Există viaţă după moarte”. Acesta este al treilea proiect al Ştirilor PRO TV la care lucrăm. Pe lîngă aceste campanii, cred că am putea scrie un adevărat jurnal de călătorie. Am fost împreună după Gheorghe Hagi în Istanbul, am mers în Finlanda să ne întîlnim cu Moş Crăciun, am fost pînă în Japonia să filmăm realizările lui Ştefan Liiceanu, după care am zburat în Bali, unde l-am cunoscut pe singurul investitor român din insule. Sigur, sînt doar cîteva dintre locaţii.
12.000 de posibili donatori
– Există ceva ce te impresionează extrem după atîţia ani de experienţă?
Durerea celor din jur te mişcă, indiferent de anii de experienţă. Este impresionant să vezi copii de cîţiva ani care sînt maturizaţi după toate procedurile tratamentului chimioterapeutic.
– Cînd crezi că o să-i ajutaţi cu adevărat pe oamenii filmaţi pentru această campanie?
Campania actuală, ”Avem viaţă în sînge”, încearcă să determine autorităţile să înfiinţeze Registrul naţional al donatorilor onorifici şi să ofere o şansă la viaţă pentru bolnavii de leucemie din România. Pe www.stirileprotv. ro, peste 12.000 de utilizatori s-au oferit ca posibili donatori, susţinînd această campanie. Înscrierile se fac în continuare şi, în plus, accesînd site-ul ştirilor PRO TV, telespectatorii pot afla mai multe despre cum pot deveni ei înşişi donatori.