Daca ies bani, la anul n-ar fi rau sa aclimatizam și canguri

20 06. 2002, 18:17
Ca destule alte îndeletniciri considerate exotice cu un deceniu în urma, creșterea struților s-a împamântenit destul de repede în România, pe masura ce crescatorii au constatat ca pot face bani din asta. În ultimii ani, curajoșii care s-au apucat de afaceri cu struți

Ca destule alte îndeletniciri considerate exotice cu un deceniu în urma, creșterea struților s-a împamântenit destul de repede în România, pe masura ce crescatorii au constatat ca pot face bani din asta.

În ultimii ani, curajoșii care s-au apucat de afaceri cu struți au fost intens mediatizați și la televiziune, și în presa scrisa, iar subiectul a sfârșit prin a se banaliza. Toți eroii reportajelor își adusesera struții din strainatate, toți au învațat din mers cum sa-i creasca, eventual documentându-se pe Internet și toți dadeau asigurari ca e vorba de o afacere profitabila sau macar cu mare potențial.

Doar un lucru nu s-a întâmplat pâna acum: ca vreun crescator de la noi sa poata obține pui de struț de la pasari crescute în captivitate.

Explicația ține de bani: un incubator poate costa de la 3.000 de dolari, la second hand, pâna la 8.000 de dolari, unul performant.

Fila Istvan din comuna Remetea, județul Bihor, este primul crescator din România care a reușit sa obțina pui de struț de la pasarile crescute în captivitate.

Datorita acestei premiere, el a devenit rapid cunoscut printre cei care fac afaceri cu struți la noi în țara. E firesc, pentru ca una e sa te ocupi de formalitați de import și alta e sa-ți comanzi pui de la distanța de câteva județe.

„Am comenzi atât de multe, încât nici nu le mai pot onora. Acum vreau sa mai cumpar niște femele de 4-5 ani din Olanda și sa ma extind. Am cumparat niște pamânt și vreau sa fac o ferma mai mare”, declara Fila Istvan.

Struții s-au adaptat și în Bihor

Tânarul crescator de struți susține ca îi place afacerea sa și ca daca ar fi s-o ia de la capat, s-ar ocupa cu același lucru. Poate parea un clișeu, dar struții au devenit una dintre cele mai profitabile afaceri și una dintre cele mai bune oportunitați de investiție în agricultura din Bihor.

Exista câteva avantaje majore ale creșterii struților: terenul necesar unei ferme este mic (1-2 hectare), poate fi zona arida sau semiarida, chiar impropriu agriculturii.

Amenajarile nu sunt costisitoare, iar pasarile sunt nepretențioase, hranindu-se în special cu lucerna, porumb, grâu, orz și concentrate. În captivitate, pentru o buna dezvoltare, au nevoie de un adaos de vitamine și minerale.

Sunt foarte rezistente și pot suporta condiții climaterice extreme; în plus, au un temperament docil, fiind ușor de crescut în ferme specializate.

Perioada mare de fertilitate a struților este de peste 30 de ani, pasarile fiind foarte prolifice (pot ajunge la peste 80 oua/an); ajung la o greutate de sacrificare de peste 100 kg în 12 luni.

Struții au cea mai mare rata de conversie a alimentației în greutate. O pasare consuma zilnic 1-1,5 kilograme de hrana.

Struțul este cea mai mare pasare de pe glob care nu poate zbura. Ajunge la o greutate de 160 kg și o înalțime de 2,75 m. Poate trai pâna la 70 de ani.

Se poate crește în perechi, în trio (doua gaini și un cocoș) sau în grupuri de pâna la 10 pasari (cu 3-4 cocoși la 6-7 gaini). Dintr-un pui de struț se obțin 50 kg de carne, 1,5 metri de piele și 2 kg de pene.

Amortizarea investiției: un an

Fila Istvan a început afacerea cu struți în urma cu cinci ani, cu un capital de numai 10.000 de marci germane.

„Am cumparat câteva pasari de un an și jumatate și mi-am recuperat investiția inițiala în mai puțin de doi ani. Dar atunci a fost alta situație. Eu am fost printre primii din țara și nimeni nu cumpara de la mine; toți ziceau ca-s nebun. Acum, daca investești într-o ferma de struți, îți poți recupera banii într-un singur an. Secretul este sa ai pasari de calitate”, spune Fila Istvan.

Crescatorul bihorean vinde un ou de struț pentru incubație cu 50 de dolari, iar unul pentru consum cu 15 dolari. Potrivit principiului „nimic nu se pierde”, coaja oului valoreaza ea singura 12 dolari. Fila Istvan zice ca cele aproximativ 40 de pene albe pe care le are un struț costa câte doi dolari fiecare. Un pui de 4-5 zile costa 120 de dolari, unul de patru luni 400 de dolari, iar un adult de patru ani apt de reproducție costa 2.500 de dolari.

Carnea de struț seamana cu cea de vita și este deosebit de sanatoasa, deoarece are un conținut extrem de redus de colesterol și grasime. Prețul unui kilogram de carne de struț se ridica la aproximativ 20 de dolari.

Fila Istvan spune ca în ultimele luni, cele mai numeroase cereri de carne de struț îi sosesc din Italia, pentru ca de când cu scandalul „vacii nebune”, carnea de struț este foarte cautata.

Crescatorul considera ca exista cerere suficienta pe piața interna și externa, care depașește posibilitațile crescatorilor români de a le onora.

Pentru cine sunt fermele mari de afara

Creșterea struților s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani în multe din țarile din America, Asia și Europa. În țarile Europei Occidentale, carnea de struț a devenit aproape un aliment de baza, dat fiind ca tendința spre o alimentație sanatoasa îi determina pe consumatori sa o prefere carnii de porc, mult mai bogata în colesterol.

În Italia, Belgia, Olanda, Spania sau mai aproape de noi, în Polonia, producția de struți se realizeaza la nivel industrial, cu implicare și suport guvernamental, respectiv în ferme cu pâna la o mie de pasari care asigura atât oua, cât și carne.

Pentru România însa, astfel de crescatorii sunt în momentul de fața greu de imaginat, întrucât numai exportul, stimulat de o cerere externa care se poate dovedi conjuncturala, nu justifica înființarea unor ferme mari.

Piața interna nu asigura rentabilitatea unei astfel de afaceri, atâta vreme cât carnea și ouale de struț nu reprezinta pentru consumatorul român niște alimente familiare; din rațiuni de moda, mult mai repede a fost acceptat, de pilda, consumul oualor de prepelița.

Deocamdata, cadrul cel mai potrivit pentru creșterea struților la noi ramâne tot microferma.

Mircea Stroe, Oradea ZIARUL FIANANCIAR