Curentul electric reduce timpul de vindecare a ranilor
Fenomenul a fost raportat în urma cu 150 de fiziologul german Emil Du Bois-Reymond, dar multa vreme a fost ignorat.
Profesorii Josef Penninger, de la Institutul de biotehnologie moleculara din Viena, Austria, și Min Zhao, de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie, au demonstrat rolul vital pe care îl au câmpurile și curenții electrici naturali asupra țesuturilor, reducând timpul de vindecare a unei rani prin atragerea celulelor reparatoare în zonele afectate ale pielii.
Celulele și țesuturile funcționeaza ca bateriile chimice, cu ioni de potasiu încarcați pozitiv și ioni de clorura încarcați negativ situați pe suprafața membranelor. Acest lucru creeaza tipare de câmpuri electrice pe toata suprafața corpului. Daca țesutul este afectat, funcționarea „bateriei” se întrerupe, este vorba, practic, de un scurtcircuit.
Penninger și colegii sai și-au dat seama ca zonele afectate rezultate sunt de fapt cele care atrag și ghideaza celulele reparatoare. Cercetatorii au facut experimente pe țesuturi și celule de șoarece și și-au dat seama ca daca acestea sunt expuse la câmpuri electrice variate, fenomenul poate accelera sau opri complet vindecarea.
Cercetatorii au identificat și genele care controleaza procesul de vindecare a pielii. „La început am fost sceptici, dar apoi ne-am dat seama ca avea efect și atunci ne-am gândit sa cautam genele responsabile. Nu este vorba de homeopatie ci de biofizica”, a indicat Penninger.
Aceste gene au rolul de a bloca migrația celulelor reparatoare spre zonele afectate și, atunci când sunt expuse la anumite câmpuri electrice, procesul de vindecare poate fi accelerat sau blocat.
„De mulți ani exista rapoarte anecdotice despre efectul curentului electric asupra ranilor. Acest studiu demonstreaza atât efectul curentului electric asupra migrației celulelor reparatoare, cât și modul în care aceste semnale schimba comportamentul celulelor”.