Cumparatorul CEC va fi anunțat între 20 și 22 decembrie

13 12. 2006, 17:03
Câștigatorul privatizarii CEC va fi anunțat, în mod normal, între 20-22 decembrie, iar contractul va fi facut public în momentul semnarii, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vladescu. "Dupa primirea ofertelor, le vom dechide în

Câștigatorul privatizarii CEC va fi anunțat, în mod normal, între 20-22 decembrie, iar contractul va fi facut public în momentul semnarii, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vladescu.

„Dupa primirea ofertelor, le vom dechide în aceeași zi, și vom face public rezultatul” , a spus Vladescu.

El nu a dorit sa comenteze pe tema conținutului contractului de privatizare.

„Strategia de privatizare ne da posibilitatea sa decidem”, a spus Vladescu, fiind întrebat daca statul vinde CEC la orice preț.

Contractul de privatizare a CEC a fost avizat, miercuri, de Guvern prin hotarâre, iar dupa semnarea între cumparator și vânzator va fi aprobat prin lege, a anunțat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Statul, unicul acționar al CEC, a decis sa vânda 69,9% din acțiuni, pachet în care este inclusa și cota de 9,9% care, conform legii, revine Fondului Proprietatea, a carei contravaloare va fi transferata Fondului dupa vânzare.

Un pachet de 5% din acțiuni va fi vândut salariaților CEC și pensionarilor cu ultimul loc de munca la instituția de credit.

În etapa finala a privatizarii CEC, a cincea mare banca din România și singura instituție comerciala de credit ramasa în proprietatea statului, s-au calificat banca ungara OTP și National Bank of Greece.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, vânzarea unui pachet majoritar reprezentând 69,9% din capitalul social al CEC se realizeaza prin negociere în trei etape, respectiv pe baza de oferte preliminare neangajante, urmate de oferte finale angajante și oferte financiare finale angajante îmbunatațite.

Aprobarea de catre Guvern a elementelor principale ale proiectului final al contractului de vânzare-cumparare a 69,9% din acțiunile CEC este necesara pentru continuarea procesului de privatizare prin lansarea etapei a treia, în care vor fi solicitate oferte financiare finale angajante îmbunatațite.

Prețul de vânzare a acestui pachet de acțiuni CEC va fi prezentat Guvernului spre aprobare dupa depunerea ofertelor financiare finale angajante îmbunatațite.

Proiectul final al contractului de vânzare-cumparare de acțiuni cuprinde clauze negociate cu cei doi ofertanți, National Bank of Greece și OTP Bank, introduse sau amendate ca urmare a problemelor ridicate de aceștia în timpul negocierilor.

„S-a convenit utilizarea, exclusiv pentru scopurile determinarii valorii Modificarii Negative Importante, a cursului de schimb stabilit de Banca Naționala pentru 30 iunie 2006, data ultimelor situații financiare ale CEC audiate de KPMG”, au afirmat surse oficiale.

Documentul aprobat, miercuri, de Executiv conține clauze privind prețul acțiunilor puse în vânzare, condițiile de efectuare a plații prețului de cumparare și a transferului dreptului de proprietate asupra acțiunilor, condiții care trebuie îndeplinite pentru finalizarea tranzacției, precum și prezentarea în detaliu a modului în care CEC trebuie sa-și desfașoare activitatea în perioada cuprinsa între data semnarii contractului de vânzare-cumparare de acțiuni și data finalizarii tranzacției.

„Precizarea are drept scop sa asigure cumparatorul ca în perioada respectiva nu vor avea loc schimbari importante”, arata sursa citata.

O condiție pentru finalizare este reînnoirea de catre CEC a contractelor de închiriere pentru spațiile închiriate din București, în condițiile Hotarârii Consiliului general al Municipiului București, adoptata în septembrie 2006.

Obligațiile post-privatizare ale cumparatorului includ în detaliu toate obligațiile, inclusiv cele prevazute în strategia de privatizare, pe care cumparatorul trebuie sa și le asume dupa finalizarea tranzacției.

Documentul mai conține declarațiile și garanțiile parților în legatura cu operațiunile proprii ale CEC, clauze privind încetarea contractului înainte de finalizare prin acord, rezoluțiunea contractului înainte de finalizare de catre cumparator sau de catre vânzator, despagubirile pentru încalcarea obligațiilor contractuale de catre parți.

Sunt prezentate prevederi generale legate de derularea și aplicarea contractului, asigurarea confidențialitații, notificari, forța majora, legea aplicabila și soluționarea disputelor, precum și regimul eventualelor taxe aplicabile.

Mediafax