Cum va fi vremea până pe 8 iunie 2014

28 05. 2014, 09:30

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

Primele două zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme caldă, cu o medie a valorilor maxime de 26…28 de grade. Apoi valorile de temperatură vor scădea treptat de la o zi alta, de la o medie regională de aproximativ 24 de grade în 28 și 29 mai până la medii ale maximelor de 19…21 de grade la sfârșitul lunii mai și prima zi de iunie, adică o vreme răcoroasă. După data de 2 iunie vremea se va încălzi din nou, progresiv, astfel că sfârșitul celei de-a doua săptămâni a intervalului de referință va aduce temperaturi diurne de 25…26 de grade, în medie. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție,valorile fiind în general în jurul unor medii de 12…14 grade, exceptând intervalul 31 mai – 3 iunie, când în orele dimineților vor fi temperaturi în medie de 9…11 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată în mare parte a intervalului, dar aversele vor fi mai frecvente și mai importante cantitativ în 26-27 mai, dar și în jurul datelor de 30 mai și 3 iunie.

CRIȘANA

În primele două zile ale intervalului de prognoză vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an, cu maxime diurne în medie de 26…28 de grade. Apoi valorile de temperatură vor scădea de la o zi alta, până la medii ale maximelor de 19…21 de grade la sfârșitul lunii mai și prima zi de iunie, caracterizând vremea ca răcoroasă. După data de 2 iunie, temperaturile vor crește din nou, treptat, astfel că sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză va aduce valori diurne de 25…26 de grade, în medie. Minimele nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție, valorile fiind în general în jurul unor medii de 12…14 grade, exceptând intervalul 31 mai – 3 iunie, când în orele dimineților vor fi temperaturi în medie de 9…11 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe parcursul celor două săptămâni, dar aversele vor fi mai frecvente și mai importante cantitativ în 26-27 mai, dar și în jurul datelor de 30 mai și 3 iunie.

TRANSILVANIA

Începutul intervalului de referință, dar și ultimele zile vor avea un regim termic peste cel normal al datei, o vreme caldă, astfel că media maximelor va fi de 23…25 de grade. În schimb, în perioada 30 mai – 2 iunie temperaturile vor scădea, vremea devenind răcoroasă, cu o medie regională a valorilor diurne de 16…18 grade. Minimele nocturne vor avea același parcurs, cu medii între 9 și 12 grade, mai scăzute în intervalul 30 mai – 2 iunie.

Averse cu caracter local vor fi posibile în aproape fiecare după-amiază, iar în jurul datelor de 30 mai, respectiv 3 iunie va crește și probabilitatea ca ploile să fie mai intense.

Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte, date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe  vremea.apropo.ro

MARAMUREȘ

Temperatura aerului va fi în scădere treptată de la medii diurne de 25…27 de grade în primele zile la valori de 18…20 de grade în intervalul 30 mai – 2 iunie, atunci când vor caracteriza o vreme răcoroasă. După data de 3 iunie, însă, vremea se va încălzi din nou, de la o zi la alta. Aceeași tendință de evoluție o vor avea și valorile minime de temperatură, fiind de așteptat medii de 11…13 grade la începutul intervalului, dar și în ultimele zile, alternând cu un interval mai răcoros din 31 mai până în 3 iunie.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar aversele vor fi mai frecvente și izolat mai importante cantitativ în jurul datelor de 27 și 30 mai, dar și 3 iunie.

MOLDOVA

Vremea se menține foarte caldă în primele zile, când se vor înregistra temperaturi diurne în medie de 28…29 de grade, mult mai ridicate decât ar fi normal în ultima decadă a lunii mai. Din data de 30 mai, însă, vremea se va răci, în special în jumătatea de nord a regiunii, până la o medie de 16…18 grade. În cea de-a doua săptămână temperatura aerului va fi din nou în creștere treptată, astfel încât va ajunge la o medie de 25…26 de grade în ultimele zile. Regimul termic nocturn va avea aceeași evoluție, cu valori mai ridicate la începutul intervalului și în ultimele zile (cu medii de 13…15 grade) în alternanța cu zilele 31 mai, 1, 2 și 3 iunie caracterizate de o vreme mai răcoroasă.

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va crește în perioada 29 mai -1 iunie, în celelalte zile fiind de așteptat averse locale, pe fondul unei instabilități atmosferice mai accentuate în orele după-amiezelor.

DOBROGEA

Regimul termic va avea aceeași evoluție ca și în restul țării, respectiv o vreme caldă în primele zile, când media valorilor maxime va fi de 27…28 de grade, urmată de un interval (30 mai – 2 iunie) cu temperaturi sub limitele climatologice ale perioadei, 19…21 de grade în medie pe regiune. Apoi, până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează o creștere constantă a temperaturii aerului, ajungând spre o medie de 25 de grade. Și valorile nocturne vor fi mai modeste între 31 mai și 3 iunie, când media va coborî până la 11 grade, în restul intervalului fiind de așteptat valori de 14…16 grade.

Probabilitatea de ploi pe spații mai extinse va fi mai mare în intervalul 30-31 mai, în rest instabilitate atmosferică din orele după-amiezelor se va manifesta prin averse izolate.

Dacă ai planuri de pescuit află de la noi valorile solunarului pe zile și pe luni. Fir întins!

MUNTENIA

Intervalul debutează cu un regim termic caracterizat de valori peste cele climatologic normale, respectiv valori maxime de 27…29 de grade, în medie. Va urma o răcorire a vremii în perioada 30 mai – 2 iunie, când la nivelul regiunii media temperaturilor diurne va scădea spre 19…22 de grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză, procesul de încălzire treptată a vremii va determina creșterea valorilor până la medii de 26…27 de grade. Regimul termic nocturn va avea aceeași evoluție, cu valori mai ridicate la începutul intervalului și în ultimele zile (cu medii de 13…15 grade) în alternanța cu perioada 31 mai – 3 iunie caracterizată de o vreme ceva mai răcoroasă.

Probabilitatea pentru averse locale se menține destul de ridicată în orele după-amiezelor, cu precădere în zona deluroasă, iar în ultimele zile ale lunii mai aria ploilor va fi mai extinsă.

OLTENIA

Vremea se menține caldă în primele zile, dar și la sfârșitul intervalului de referință, când se vor înregistra temperaturi diurne în medie de 25…27 de grade. Valori ceva mai scăzute vor fi în perioada 30 mai -1 iunie, când maximele termice vor fi în medie de 21…23 de grade. Regimul termic nocturn va avea aceeași evoluție, cu valori mai ridicate la începutul intervalului și în ultimele zile (cu medii de 13…15 grade) în alternanța cu zilele 31 mai, 1, 2 și 3 iunie caracterizate de o vreme mai răcoroasă.

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va crește în perioada 29 – 31 mai, în celelalte zile fiind de așteptat averse locale, pe fondul unei instabilități atmosferice mai accentuate în orele după-amiezelor.

LA MUNTE

Vremea va fi relativ caldă la începutul și la sfârșitul intervalului, cu medii ale valorilor maxime de 15…17 grade și minime în medie de 8…10 grade. Între 30 mai și 2 iunie este de așteptat o scădere a temperaturilor, media celor diurne urmând a fi de 10…14 grade, iar a celor nocturne de 4 …8 grade. Instabilitatea atmosferică va determina în aproape toate după-amiezele averse locale, care izolat pot fi mai intense.

Ploile se vor semnala pe suprafețe mai extinse cel mai probabil în jurul datelor de 27, respectiv 30 mai.