Cum va fi vremea până pe 3 august 2014

24 07. 2014, 12:08

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

Intervalul de prognoză debutează cu o vreme foarte călduroasă, astfel că maximele termice ale zilei de 21 iulie vor fi în medie de 33…34 grade. Temperaturile diurne vor scădea brusc marți, 22 iulie, iar până spre sfârșitul primei săptămâni se vor menține în jurul unei medii de 27…28 de grade.

Ultimele zile ale lunii iulie și începutul lui august vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific perioadei, respectiv medii ale valorilor maxime de 29…30 de grade. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție, fiind în scădere de la 18…20 de grade în prima noapte până la 16 grade la mijlocul primei săptămâni, pentru ca apoi să se mențină în jurul a 17…18 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în intervalul 22-24 iulie, când acestea se semnala pe spații extinse și în cantități mai însemnate, dar și în jurul datei de 29 iulie. Ploi de scurtă durată nu sunt excluse nici în celelalte zile ale intervalului, dar sunt de așteptat la nivel izolat.

CRIȘANA

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme foarte călduroasă, astfel că maximele termice ale zilei de 21 iulie vor fi în medie de 32…33 grade. Temperaturile diurne vor scădea brusc marți, 22 iulie, iar până la sfârșitul primei săptămâni de prognoză se vor menține în jurul unei medii de 26…27 de grade. Ultimele zile ale lunii iulie și începutul lui august vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic specific, respectiv medii ale valorilor maxime de 29…30 de grade. Mediile termice nocturne vor fi în scădere de la 18…20 de grade în prima noapte, până la 16 grade la mijlocul primei săptămâni, pentru ca apoi să se mențină în jurul a 17…18 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi ridicată în intervalul 22-24 iulie, când acestea se semnala frecvent și în cantități mai însemnate, dar și în jurul datei de 29 iulie. Ploi de scurtă durată vor fi și în celelalte zile ale intervalului, dar sunt de așteptat pe arii mai restrânse.

Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte, date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe  vremea.apropo.ro

TRANSILVANIA

Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 30 de grade, valori chiar mai ridicate fiind de așteptat luni, 21 iulie în vestul regiunii. O scădere de temperatură se va resimți la mijlocul săptămânii, când la nivel regional se așteaptă o medie a valorilor diurne de 26…27 de grade.

Pentru ultimele zile ale lunii iulie și începutul lui august vor fi mici variații de la o zi la alta, dar temperaturile se vor situa, în general, în jurul unei medii de 28 de grade, normală pentru această perioadă din an. Minimele nocturne nu vor avea variații semnificative, menținându-se pe parcursul celor două săptămâni într-un ecart mediu de 14…16 grade.

Probabilitatea de ploaie va crește începând cu după-amiaza zilei de marți, 22 iulie și se va menține relativ ridicată până în 24 iulie, fiind de așteptat local și cantități de apă mai însemnate, apoi din nou va fi instabilitate mai accentuată în jurul datei 29 iulie. În celelalte zile ale intervalului de prognoză ploile vor fi prezente pe arii mai restrânse.

MARAMUREȘ

Prima zi a intervalului de referință va fi una foarte călduroasă, cu o medie a valorilor maxime de 32 de grade. De marți, însă, vremea se va răci, media regională coborând la valori de 26…28 de grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză sunt de așteptat oscilații destul de mici de la o zi la alta, media temperaturilor maxime la nivelul întregii regiuni urmând a se situa la 28…29 de grade. Temperaturile nocturne vor fi și ele în scădere ușoară la mijlocul primei săptămâni, dar în general se vor situa într-un ecart de 15…17 grade.

Probabilitatea pentru averse va crește începând cu dimineața zilei de marți, 22 iulie și se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, ploile fiind mai frecvente și mai importante cantitativ între 22 și 24 iulie și în jurul datei de 29 iulie.

Dacă ai planuri de pescuit află de la noi valorile solunarului pe zile și pe luni. Fir întins!

MOLDOVA

În jumătatea de sud a regiunii, în prima săptămână de prognoză vremea se va menține călduroasă, valorile cele mai ridicate fiind de așteptat în data de 21 și 26 iulie. În schimb, în jumătatea nordică vor fi variații semnificative, astfel că, după ziua foarte caldă de luni, spre mijlocul săptămânii vremea va deveni răcoroasă.

La nivelul întregii regiunii sunt estimate medii ale valorilor diurne în scădere, de la 30…31 de grade în primele două zile, până la aproximativ 26…27 de grade între 23 și 25 iulie. Până spre sfârșitul intervalului se estimează o valoare mediată pe regiune în jurul a 29 de grade, caracterizând un regim termic apropiat de normal. Aceeași tendință o vor avea și valorile nocturne, fiind în scădere ușoară la mijlocul primei săptămâni și oscilând în ecartul de 16…18 grade.

Aversele vor fi frecvente și local mai însemnate cantitativ în zilele de 22 și 23 iulie, iar probabilitatea de ploaie va fi din nou mai ridicată în jurul datei de 29 iulie. Ploi de scurtădurată nu sunt excluse nici în celelalte zile ale intervalului, dar sunt de așteptat doar izolat.

DOBROGEA

Regimul termic nu va avea oscilații semnificative pe parcursul intervalului de prognoză, menținându-se în general o vreme călduroasă, cu o medie a valorilor maxime de 29…31 de grade. Regimul termic nocturn se va menține, de asemenea, relativ constant, la valori mediice se vor situa în jurul a 19…20 de grade.

Probabilitatea de ploaie va fi scăzută pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză.

MUNTENIA

Intervalul de prognoză debutează cu o vreme foarte călduroasă, astfel că în zilele de 21 și 22 iulie media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 32 de grade. După o ușoară răcorire ce se va resimți la mijlocul săptămânii, cu o medie regională de 28…29 de grade, regimul termic redevine unul caracterizat drept călduros, media valorilor diurne fiind în jurul a 30 de grade. Temperaturile minime se vor menține în general de aproximativ 17…18 grade, în medie.

Probabilitatea pentru averse va fi mai mare din seara zilei de marți, 22 iulie și până joi, 24 iulie, cu precădere în vestul și în nordul regiunii. Ploi vor mai fi posibile și în jurul datei de 29 iulie.

OLTENIA

Intervalul de prognoză debutează cu o vreme călduroasă, astfel că maximele termice ale zilei de 21 iulie vor fi în medie de 32 de grade. Temperaturile diurne vor scădea începând de marți, 22 iulie, până în jurul unei medii de 26…27 de grade. Ultimele zile ale lunii iulie și începutul lui august vor fi caracterizate de un regim termic apropiat de cel climatologic normal, respectiv medii ale valorilor maxime de aproximativ 30 de grade. Mediile termice nocturne vor urma aproximativ aceeași evoluție, fiind în scădere ușoară la mijlocul primei săptămâni și menținîndu-se în general în ecartul 17…19 grade.

Probabilitatea pentru averse va fi foarte ridicată în zilele de 22 și 23 iulie, când acestea se semnala pe spații extinse și în cantități însemnate, dar și în jurul datei de 29 iulie. În celelalte zile ale intervalului, dar izolat și trecător va mai ploua slab.

LA MUNTE

Valorile termice vor fi ridicate în primele zile și din nou spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, cu medii ale maximelor de 20…22 de grade, iar în restul timpului vor fi ușor mai mici, cu o valoare mediată de 18…19 grade. Aceeași tendință o vor avea și valorile nocturne, fiind în scădere ușoară la mijlocul primei săptămâni și cuprinse, în general, între 11 și 13 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar aversele vor fi mai frecvente și mai importante cantitativ între 22 și 24 iulie și în zilele de 26, 27 și 28 iulie.