Cum va fi vremea până pe 29 decembrie 2013

Apropo.ro / 17.12.2013, 10:05
Cum va fi vremea până pe 29 decembrie 2013
Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor ce se vor produce în intervalul 17 - 29 decembrie, în fiecare regiune a țării.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

Până pe 19 decembrie, media maximelor diurne va crește de la 2 la 5 grade, interval în care media minimelor nocturne va scădea ușor, de la -2 la -4 grade. Între 20 și 24 decembrie media maximelor termice va reveni la circa 2 grade, iar cea a minimelor nocturne va oscila în jurul valorii de -3 grade. Apoi, până în jurul datei de 26 decembrie, vremea se va încălzi astfel că valorile termice maxime vor fi mai mari cu 3…4 grade, iar cele minime, cu circa 2 grade. Cu mici variații de temperatură de la o zi la alta, vremea ușor mai caldă decât în mod obișnuit va dura până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată în intervalul 25-29 decembrie.

CRIȘANA

În jurul datei de 19 decembrie, media maximelor diurne va crește, atingând 5 grade, iar media minimelor nocturne se va menține negativă, coborând spre -4 grade. Între 21 și 24 decembrie media maximelor termice va reveni la circa 2 grade, iar cea a minimelor nocturne se va situa în jurul valorii de -3 grade. Apoi, până pe 26 decembrie, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel că valorile termice maxime vor atinge o medie de 4…5 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 și -1 grad, instalându-se astfel un regim termic ușor mai cald decât în mod obișnuit în ultima decadă a lunii decembrie și care se va menține până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni de prognoză.

Vor fi posibile precipitații în general slabe, predominant sub formă de ploaie, în intervalul 25-29 decembrie.

TRANSILVANIA

În intervalul de prognoză, media temperaturilor maxime va fi zilnic pozitivă, parcurgând faze succesive de creștere și de scădere; astfel se va ajunge la 4 grade pe 19 decembrie, apoi media va fi în jur de 1 grad pe 25 decembrie, iar spre sfârșitul intervalului se va situa între 2 și 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent sub -3 grade, iar în cele mai reci nopți (în jurul datei de 20 decembrie), media regională va atinge -7 grade. Asemenea valori temice diurne și nocturne caracterizează o vreme apropiată de normalul termic al perioadei.

Nu sunt estimate decât precipitații slabe, mixte, posibile în unele zile din a doua parte a intervaluluii de prognoză.

MARAMUREȘ

Pornind de la -1 grad pe 16 decembrie, media maximelor diurne va urca spre 4 grade pe 19 și 20 decembrie, apoi va scădea, ajungând cu puțin sub 2 grade în zilele de 24 și 25 decembrie, pentru ca ulterior să crească ușor. Media minimelor nocturne se va menține în prima săptămână între -7 și -5 grade, iar apoi se va situa între -5 și -3 grade. În aceste condiții, în intervalul de prognoză regimul termic specific acestei regiuni va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie.

În ultimele 3 zile ale intervalului sunt de așteptat precipitații slabe, mixte.

vremea.apropo.ro

Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte, date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe vremea.apropo.ro

MOLDOVA

Variația temperaturii aerului va fi redusă pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 3…4 grade între 17 și 18 decembrie, apoi va oscila în jurul a 2 grade până pe 25 decembrie, iar ulterior va crește ușor, până la circa 4 grade. Temperaturile minime vor fi permanent negative, media lor suferind o scădere de la -1 grad pe 16 decembrie la -4 grade pe 19 decembrie, iar între 20 și 29 decembrie se va menține, cu mici variații, în jurul valorii de -3 grade.

În unele zile din a doua săptămână vor fi posibile precipitațiil slabe sub formă de ploaie, lapoviță sau ninsoare.

DOBROGEA

Creșterea mediei temperaturilor maxime de la 3 grade, pe 17 decembrie, la 6 grade, pe 20 decembrie va fi urmată de o revenire spre 3 grade pe 22 decembrie, iar ulterior vor fi mici oscilații ale acestei medii, între 4 și 6 grade. Cele mai reci nopți, cu medii ale minimelor termice de aproximativ -2 grade, se vor semnala în prima săptămână. După data de 24 decembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, minimele nocturne vor deveni, în medie, ușor pozitive, situându-se în jurul valorii de 1 grad. În aceste condiții, regimul termic va fi în general cel normal pentru această perioadă a anului.

Vor fi condiții de precipitații slabe, mixte, cu o probabilitate ceva mai ridicată între 24 și 28 decembrie.

MUNTENIA

Media temperaturilor maxime va crește între 17 și 20 decembrie, ușor și treptat, de la 3 la la 5 grade, interval în care minimele nocturne se va menține la medii de -4…-3 grade. În intervalul 21-24 decembrie se va reveni la o medie termică diurnă de circa 3 grade, pentru ca ulterior aceasta să crească din nou spre 5 grade. Pe parcursul nopților celei de-a doua săptămâni se vor înregistra temperaturi minime medii în jurul a -2 grade. În ansamblu, regimul termic al intervalului de prognoză va fi apropiat de cel normal pentru a doua jumătate a lunii decembrie.

În prima săptămână nu vor fi precipitații, iar în a doua săptămână acestea își vor face apariția predominant sub formă mixtă și numai pe areale restrânse.

OLTENIA

Regimul termic va fi normal spre ușor mai cald, cu temperaturi medii diurne pozitive. Astfel, în primele 5 zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va crește de la 2 la 6 grade, între 21 și 25 decembrie va avea loc o răcire ce va readuce această medie la 2 grade, iar în ultimele 3 zile ale intervalului vor fi temperaturi maxime ceva mai ridicate, până la o medie de 4…5 grade. Pe parcursul celor 2 săptămâni, temperaturile minime nocturne vor fi negative și media lor va varia între -5 și -3 grade.

În intervalul 24-29 decembrie, pe arii restrânse vor fi precipitații slabe cantitativ, predominant sub formă de ploaie și lapoviță.

LA MUNTE

În prima săptămână, vremea se va încălzi simțitor, astfel încât media temperaturilor maxime va crește de la -3 grade pe 16 decembrie la 4 grade în zilele de 19 și 20 decembrie, iar cea a minimelor nocturne de la -9 la -4 grade. După 21 decembrie și până la sfârșitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai scăzute, oscilând între -1 și 2 grade, iar minimele nocturne se vor situa între -6 și -3 grade.

Până pe 24 decembrie nu se estimează apariția precipitațiilor, iar ulterior, pe fondul vremii ușor mai calde decât în mod obișnuit, se pot semnala la nivel local lapovițe și ninsori slabe în zona înaltă, chiar și ploi slabe, trecătoare, la altitudini mai mici.