Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor ce se vor produce în intervalul 14 – 27 ianuarie, în fiecare regiune a țării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.
BANAT
În intervalul 14 – 16 ianuarie, valorile termice vor marca o creștere. Maximele diurne vor atinge, în medie, 8..9 grade, iar minimele nocturne vor deveni pozitive, până la valori de 2…3 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această dată. Între 17 și 21 ianuarie vremea se va răci ușor de la o zi la alta, mediile termice devenind apropiate de valorile normale climatologic pentru utlima decadă din ianuarie. După data de 22 ianuarie temperaturile vor crește din nou.
Probabilitatea pentru precipitații (predominant ploi în primele zile, apoi mai ales ninsori) se va menține pe tot parcursul intervalului, dar acestea vor fi mai importante cantitativ între 15 și 19 ianuarie.
Prognoza meteo pentru București
CRIȘANA
Vremea se va încălzi la începutul perioadei de prognoză, când valorile termice vor fi pozitive atât ziua cât și noaptea. Între 16 și 21 ianuarie va avea loc o răcire treptată și regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru a doua decadă a lunii ianuarie, cu medii ale maximelor diurne situate în jurul limitei de îngheț și ale minimelor nocturne de aproximativ -6 grade. În ultimele zile ale intervalului de prognoză mediile temperaturilor diurne vor redeveni pozitive, iar minimele nocturne vor mai crește, în medie, cu 2…3 grade.
Probabilitatea pentru precipitații mai însemnate cantitativ va fi semnificativă în intervalul 15 – 19 ianuarie, când vor predomina ploile și lapovițele, dar și în rest vor fi precipitații, predominant ninsori după data de 18 – 19 ianuarie.
TRANSILVANIA
La începutul intervalului va avea loc o creștere a temperaturii aerului cu aproximativ 6 grade, fapt ce va determina valori maxime diurne ce vor atinge, în medie, 6 grade în jurul datei de 16 ianuarie, când minimele nocturne se vor situa în jurul valorii de 0 grade. În intervalul 17 – 22 ianuarie vremea se va răci de la o zi la alta, spre maxime diurne de -4…-3 grade și minime nocturne ce vor scădea, în medie, până la -10 grade. În ultimele zile ale prognozei o ușoară tendință de încălzire va determina creșterea valorilor termice cu 2…3 grade.
Probabilitatea de precipitații mai consistente va crește între 16 și 19 ianuarie și, din nou, în jurul datei de 22 ianuarie. În restul intervalului precipitațiile, locale, vor fi în general slabe cantitativ.
MARAMUREȘ
În intervalul 14- 16 ianuarie, vremea se va încălzi, pentru ca între 17 și 21 ianuarie să se producă o nouă răcire care va aduce regimul termic la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Prin urmare, în jurul datei de 21 ianuarie, maximele diurne vor atinge, în medie, -4 grade, iar minimele nocturne vor scădea spre -9 grade. Ulterior, va avea loc o creștere ușoară și treptată a temperaturilor, spre 0 grade ziua și -7… -6 noaptea la sfârșitul intervalului de prognoză.
Probabilitatea pentru precipitații (mixte la început, apoi mai ales ninsori) se va menține relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar între 15 și 19 ianuarie precipitațiile se vor semnala pe arii extinse și pot fi mai importante cantitativ.
Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte, date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe vremea.apropo.ro
MOLDOVA
Vremea se va încălzi semnificativ în primele zile ale intervalului de prognoză, astfel încât pe 16 ianuarie minimele nocturne vor atinge valoarea medie de 0 grade Celsius, iar maximele se vor situa în jurul a 7 grade. Va urma o răcire treptată în zilele următoare, pe 22…23 ianuarie urmând ca temperaturile să fie cu aproximativ 10 grade mai scăzute. În ultima parte a perioadei de prognoză vremea se va încălzi ușor, mediile termice devenind apropiate de valorile climatologic normale pentru ultima decadă a lunii ianuarie.
Probabilitatea pentru precipitații, mixte la început apoi predominant ninsori, va crește în intervalul 18 – 20 ianuarie. În rest, precipitațiile vor fi în general slabe cantitativ și se vor semnala pe arii relativ restrânse.
DOBROGEA
Temperatura aerului va marca o creștere în primele zile, vremea devenind caldă pentru mijlocul lunii ianuarie, cu medii ale valorilor maxime de aproximativ 11 grade și ale minimelor nocturne de 4…5 grade. Ulterior, va urma o răcire, valorile termice devenind cu 10…11 grade mai scăzute, spre 1…2 grade ziua și -5…-4 grade noaptea în jurul datei de 22 ianuarie. În ultima parte a intervalului de prognoză temperaturile vor crește ușor și treptat spre valori normale climatologic în această perioadă a anului.
Probabilitatea pentru precipitații, la început ploi, apoi și lapovițe sau ninsori, va fi mai mare după data de 16 ianuarie, dar mai ales în intervalul 18-20 ianuarie.
MUNTENIA
Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o încălzire simțitoare a vremii, care va conduce la valori termice diurne de 10…12 grade și minime nocturne de aproximativ 3 grade în jurul datei de 16 ianuarie. Ulterior, un proces de răcire treptată va determina scăderea temperaturilor cu 10 grade până pe data de 23 ianuarie, pentru ca în ultimele zile ale prognozei vremea să se încălzească ușor, devenind normală termic pentru ultima decadă a lunii ianuarie.
În intervalul 15-17 ianuarie local va ploua slab, iar după 18 ianuarie crește probabilitatea pentru precipitații mixte și ninsori, mai importante cantitativ și pe arii mai extinse între 18 și 20 ianuarie.
Prognoza meteo pentru orașele țării
OLTENIA
Primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în încălzire treptată, vremea devenind caldă pentru jumătatea lunii, în jurul datei de 16 ianuarie. Ulterior un nou proces de răcire va determina scăderea valorilor termice cu aproximativ 7…8 grade, urmând ca pe 23 ianuarie mediile maximelor să atingă pragul de îngheț, 0 grade, iar minimele nocturne sa se situeze în jurul valorii de -6 grade. Spre sfârșitul perioadei de prognoză temperaturile vor crește ușor de la o zi la alta, vremea redevenind normală termic pentru ultima decadă a lunii ianuarie.
Probabilitatea pentru precipitații (ploaie la început, apoi și lapoviță și ninsoare) se va menține relativ ridicată după 15 ianuarie, dar mai ales în jurul datei de 18 – 19 ianuarie.
LA MUNTE
La începutul intervalului de prognoză vremea se va încălzi, până la valori nocturne de -2 grade și maxime diurne pozitive, în medie. După data de 16 ianuarie va avea loc un proces de răcire, vremea devenind geroasă în cursul nopților și rece ziua, până pe 22…23 ianuarie. În ultimele zile ale prognozei temperaturile vor fi în creștere ușoară.
Probabilitatea pentru precipitații, mai ales sub formă de ninsoare, va fi mai mare după data de 15 ianuarie.
NOTĂ‚: Dacă prognoza meteo se va modifica considerabil, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) va emite atenționările aferente, în timp util!