„Am semnat intr-o dupa-amiaza. Imi amintesc ca dupa acel moment eram in avion impreuna cu Peter Burema (presedinte al Ranbaxy pentru Europa, CSI, Africa si America Latina – n.red.), si asteptam ca bancile din America sa se deschida pentru a putea sa transferam banii. A trebuit sa ma pisc ca sa vad ca intr-adevar am reusit”. Asa rememoreaza Malvinder Mohan Singh, CEO Ranbaxy, cea mai mare tranzactie pe care a facut-o vreodata, achizitia cu 324 mil. $ a producatorului roman de medicamente Terapia Cluj de la fondul de investitii Advent.
Singh a venit in primavara acestui an pentru prima data in Romania pentru a supraveghea personal preluarea Terapia, cu toate ca avea in derulare inca doua afaceri similare pe piata din Europa.
Intr-o singura saptamana, cel mai mare jucator din industria farmaceutica a Indiei si-a adaugat in portofoliu trei jucatori importanti, dintre care unul in Romania. Planul initial era sa petreaca numai cateva zile aici, insa a terminat prin a sta 12 zile.
„In acest an, nu am petrecut nicaieri in lume atat de mult timp intr-un singur loc. Am condus afacerile Ranbaxy din Romania, insa mare parte din timp am petrecut-o incercand sa ma asigur ca negocierile nu se impotmolesc si ca afacerea se va semna. Aceasta a fost cea mai importanta afacere pentru mine si de aceea am stat aici atat de mult”, a afirmat pentru ZF Malvinder Mohan Singh, CEO & Managing Director – Ranbaxy.
Ranbaxy activeaza de mai multi ani in Romania insa numai la nivel de reprezentanta, timp in care a monitorizat cu interes piata farmaceutica locala.
„Pentru Ranbaxy, India si Romania sunt tari apropiate. Romania s-a potrivit foarte bine cu strategia noastra de dezvoltare. Cand am preluat functia de CEO la inceputul acestui an, imi era foarte clar ca voiam sa facem investitii strategice in pietele importante, unde existau premisele de crestere si unde vedeam ca putem sa cream valoare”, spune Mohan Singh.
Echipa care se ocupa de fuziuni si absortii (M&A) in Europa, urmarea toate oportunitatile din Europa, insa focusul lor a fost pe Terapia. „Pe masura ce dialogul avansa, Advent primise peste 20 de oferte pentru Terapia. Am fost printre cei care au pasit in urmatoarea runda a negocierilor”, spune Mohan Singh. Advent i-a avut pe cei de la bancherii de la Merrill Lynch ca adviseri.
De preluarea Terapia initial s-a ocupat seful de M&A al grupului ajutat de o intreaga echipa de oameni, ei fiind cei care stabileau ofertele si puneau lucrurile in miscare. CEO-ul Ranbaxy a preferat in acea etapa sa ramana low-profile.
„In orice tranzactie se pleaca de la o multime de oameni, insa pe masura ce negocierile avanseaza, acestia devin din ce in ce mai putini. In cele din urma, la inceputul lunii martie am dorit sa vin in Romania sa vad cum este tara, cum sunt oamenii, care sunt oportunitatile de afaceri”, spune seful Ranbaxy.
Intreaga echipa insarcinata cu operatiunile din Romania era foarte optimista si entuziasta, astfel ca pasul de a veni in Romania a fost unul natural.
„A trebuit sa vin sa ma conving personal si sa inteleg ce avea sa fie cea mai mare tranzactie din istoria Ranbaxy. Cu o luna inainte de acest eveniment am strans 440 milioane de dolari de pe piata de capital asa ca a trebuit sa vedem cu ochii nostri ce urma sa cumparam”, marturiseste Malvinder Mohan Singh.
Din Bucuresti, a mers direct la Cluj, unde l-a cunoscut pe CEO-ul de atunci al companiei, si a avut ocazia sa viziteze fabrica. Se intampla cu putin timp inainte ca deal-ul sa fie semnat.
„Inainte sa facem oferta finala, am avut oportunitatea sa ne intalnim cu cei de la Advent. Am incercat sa ne cunoastem mai bine, sa ne intelegem filosofia, cultura, aspiratiile, sa vedem ce facem, si de ce Terapia se potriveste atat de bine cu portofoliul Ranbaxy. De multe ori nu am facut decat sa ne adresam complimente reciproc”, isi aminteste seful Ranbaxy.
El spune ca atunci a reusit sa-i convinga pe cei de la Advent ca au cele mai bune planuri pentru Terapia si ca afacerea va fi una in care ambele parti vor avea de castigat.
„Bineinteles si aspectele financiare au fost importante, dar cred ca cei de la Advent au plecat constienti de faptul ca, lasand la o parte pretul platit, Terapia este o companie buna, care trebuie dusa mai departe”.
Compania clujeana a intrat in portofoliul Advent in 2003, cand a fost delistata de la Bursa de Valori din Bucuresti, in urma unei oferte publice. Cele 44 mil. dolari oferite de Advent au depasit si oferta consortiului financiar format din Global Finance si AIG New Europe Fund, potrivit informatiilor aparute in piata la acea vreme.
„Pentru orice fond de investitii, cel mai important intr-un deal este valoarea, insa cand iti petreci timp creand valoare, intr-un fel vrei sa te asiguri ca cineva are grija ca ceea ce tu ai creat si merge la un alt nivel. Ei au vazut ca dintre toti jucatorii care s-au aratat interesati, Ranbaxy avea posibilitatea sa faca acest lucru”, spune CEO-ul Ranbaxy. In momentul in care au negociat, indienii au dorit sa ofere nu numai un pret bun, ci si certitudinea ca vor putea livra banii intr-un interval foarte scurt de timp. „Am prezentat oferta intr-un mod in care le ofeream ceea ce isi doreau. Ne-am dat seama ca este foarte atractiva si in termen de pret, insa la fel de importanta a fost si posibilitatea noastra de a o finaliza in 48 de ore”, a afirmat Mohan Singh. Advent a facut tranzactia cu Ranbaxy, cu toate ca exista o oferta mai mare, dar cumparatorul nu putea livra banii atat de repede.
Vanzarea Terapia, al doilea exit ca marime din Europa Centrala si de Est realizat de un fond de investitii, a fost anuntata la Bucuresti pe 29 martie. Tranzactia se considera incheiata numai in momnetul in care banii erau virati in conturile Advent. Daca negocierile ar fi continuat, a spus Singh, cu siguranta pretul ar fi urcat mai mult, iar Terapia era o oportunitate pe care nu o putea rata. „De aceea am stat aici, am asteptat, am negociat si am oferit certitudini. Inainte ca oricine sa se trezeasca si sa clipeasca, am incheiat afacerea. Aceasta a fost povestea”, a afirmat Mohan Singh.
Dar se va opri aici expansiunea mondiala a gigantilor indieni? Reprezentantii grupului spun ca nu. Cea mai mare companie indiana de medicamente a anuntat ca va continua politica agresiva de achizitii la nivel mondial si in perioada urmatoare. Ranbaxy vizeaza atat piata din India, cat si SUA si Europa.
„Evaluam intr-adevar oportunitatile, dar voi adopta o politica prudenta cu privire la pasii economici si strategici pe care ii vom face. Voi fi atent cand sa spun nu si cand sa spun da unei afaceri. Am spus nu multor companii, atunci cand am simtit ca nu se potrivesc sau nu au valoarea pe care ne-o doream”, marturiseste Mohan Singh.
Daca in urma cu numai cativa ani companiile indiene se multumeau sa ramana acasa si sa gaseasca posibilitati interne de crestere, ultima perioada a marcat si cresterea apetitului acestora pentru tranzactii in strainatate.
Avantul economiei si accesul la resurse ieftine de finantare sunt principalii driveri ai acestei tendinte, scrie Financial Times.
„Un bun deal-maker trebuie sa aiba rabdare, dar in acelasi timp sa fie agresiv si sa se asigure ca are alaturi o echipa potrivita. Trebuie sa stii sa te adaptezi fiecarei situatii. La sfarsitul zilei trebuie sa iti fie foarte clar ca esti acolo sa faci o afacere, daca crezi ca este buna pentru tine. Apoi trebuie sa nu renunti pana ce nu o obtii”, spune Mohan Singh.
Terapia
In 1921 se infiinteaza la Cluj-Napoca laboratorul chimico-farmaceutic Terapia de catre Reinbold Adalbert si Stern Wilhelm
Fabrica realizeaza primul export de produse in 1952
Terapia devine societate pe actiuni in septembrie 1991
Advent cumpara Terapia in 2003;
In 2005 compania realizeaza vanzari de 80 mil. dolari
In 2006 este achizitionata de Ranbaxy
Ranbaxy
Cel mai mare producator de medicamente din India
Are unitati de productie in opt state
80% din vanzari sunt realizate in afara Indiei
Anul trecut a realizat vanzari globale de aprox 1,17 mld. dolari
Au platit de 11,6 ori valoarea profitului opeartional obtinut de Terapia anul trecut
Ioana David
Ziarul Financiar