Responsabilii federali au alcatuit formula magica prin care fotbalul românesc, dupa un sezon de tranzitie, va ajunge în stagiunea 2003-2004 la un „sistem cu adevarat competitiv”
Cînd a fost reales în fruntea FRF, Mircea Sandu a promis un fotbal mai curat. Însa, desi a avut în fata dovada clara a unui „blat”, e vorba despre celebra marturie a lui Dossey, Nasu’ a ridicat coltul presului si a îngramadit gunoiul dedesubt. Acum, presedintele forului din Bulevardul Poligrafiei pare ferm hotarît sa abordeze asanarea fotbalului dintr-o alta perspectiva, cea a sistemului competitional.
Cum modelul actual, cu 16 echipe din care promoveaza direct doua, iar alte doua dau baraj, nu este considerat competitiv, Nasu’ a gîndit reîntoarcerea la 18 echipe! Cu diferenta ca atunci vor retrograda direct ultimele 4 clasate, dupa modelul italian. În ce priveste diviziile B si C, acestea se vor desfasura dupa un alt sistem de import, cel elvetian.
Cele 12 echipe din fiecare serie vor juca 22 de etape pîna cînd vor intra în faza a doua a competitiei. Locurile 1-6 vor disputa un minicampionat (tur-retur) pentru promovare, iar echipele de pe locurile 7-12 vor încerca sa evite retrogradarea dupa un model asemanator.
Pentru a ajunge cît mai repede la sistemul dorit, conducerea FRF pare dispusa sa treaca peste regulament (care prevede ca anuntarea unei schimbari sa fie facuta cu cel putin un an înainte de punerea sa în aplicare) si sa înceapa reorganizarea chiar din aceasta toamna. La proiectul de sistem competitional înca se mai lucreaza, dar în linii mari drumul pe care cele trei divizii îl vor urma pîna sa ajunga în faza finala, adica la începutul sezonului 2003-2004, a fost stabilit.
Proiectul va fi dezbatut cel mai probabil la sedinta Comitetului Executiv al FRF din luna martie. Singura dilema este modul de retrogradare din Divizia A în sezonul urmator, cel considerat de tranzitie. Primul esalon va avea 16 echipe, însa federalii au alcatuit 3 variante de retrogradare-promovare. Cea mai putin convenabila pentru presedintii de cluburi din Divizia A este aceea potrivit careia locurile 15 si 16 vor retrograda direct.
Din aceasta cauza, Nasu’ si Bela Kassai au mai facut o varianta, cea în care locurile 15 si 16 dau baraj cu ocupantele pozitiilor secunde în cele doua serii de „B”. În fine, ultima varianta, cea care nu supara pe nimeni din Divizia A, prevede ca nici o echipa din primul esalon sa nu retrogradeze la finele sezonului 2002-2003. Si cum influentii presedinti de la „A” vor curatenie, dar nu pe propria piele, se pare ca aceasta ultima alternativa va fi si cea pe gustul lui „Pinalti” si nea Jean.
Criterii de departajare
În sezonul 2003-2004, pe lînga echipele de pe locurile 10-12 din fiecare serie de Divizia C, vor retrograda si alte 6 echipe de pe locurile 9 din cele 12 serii care au cel mai slab punctaj. Departajarea acestor echipe se va face în aceasta ordine: dupa numarul de puncte, numarul de victorii, golaveraj, goluri mai multe marcate, goluri mai multe marcate în deplasare, situatie disciplinara si, în ultimul caz, baraj.
Sursa:www.prosport.ro