Cum se ia asigurarea

22 02. 2002, 11:20
Ai lovit masina? Nu stii cum sa procedezi cu asigurarea? Afla care sunt obligatiile si beneficiile, si cum rezolvi aceasta problema pentru cele trei tipuri de asigurari. Cu ajutorul, Alinei Nastase de la OMNIASIG, am aflat informatii despre beneficiile asigurarii si despre obligatiile pe


Ai lovit masina? Nu stii cum sa procedezi cu asigurarea? Afla care sunt obligatiile si beneficiile, si cum rezolvi aceasta problema pentru cele trei tipuri de asigurari.

Cu ajutorul, Alinei Nastase de la OMNIASIG, am aflat informatii despre beneficiile asigurarii si despre obligatiile pe care ti le asumi, valabile pentru toate societatile de asigurare.

Cele trei tipuri de asigurari (RCA, Carte Verde si CASCO) se impart – din punct de vedere al daunelor – in doua categorii:

1. Asiguratii RCA si Carte Verde pot produce daune tertelor persoane in urma unui accident. In ambele cazuri, tertele persoane (si nu asiguratii) formuleaza pretentii de despagubire de la asiguratori/reprezentantii asiguratorului din strainatate.

Dupa producerea daunei, asiguratii sunt obligati sa participe la intocmirea unui proces verbal (constat amiabil) impreuna cu autoritatile competente si sa instiinteze asiguratorul de producerea daunei.

Pagubitii sunt obligati sa participe la intocmirea unui proces verbal (constat amiabil) impreuna cu autoritatile competente si sa se prezinte la asigurator/reprezentantii asiguratorului din strainatate pentru evaluarea prejudiciului (la constatare participa proprietarul bunului avariat sau un imputernicit).

In momentul constatarii, reprezentantii asiguratorului informeaza persoanele pagubite, in functie de dauna suferita, de modul de rezolvare a daunei, in conformitate cu legislatia valabila in tara in care s-a produs accidentul.

2. Asiguratii CASCO pot produce prejudicii propriului automobil asigurat in urma unui risc cuprins in asigurare. In acest caz, asiguratul formuleaza pretentii fata de asigurator.

Dupa producerea daunei, asiguratii sunt obligati sa participe la intocmirea unui proces verbal impreuna cu autoritatile competente, sa instiinteze asiguratorul de producerea daunei intr-un termen stabilit in contract si sa se prezinte la asigurator/reprezentantii asiguratorului din strainatate pentru evaluarea prejudiciului (la constatare participa proprietarul bunului avariat sau un imputernicit).

In momentul constatarii, reprezentantii asiguratorului informeaza persoanele pagubite, in functie de dauna suferita, de modul de rezolvare a daunei, in conformitate cu Conditiile de Asigurare.