Cum se formează solul?
Solul este pământ afânat, sub formă de pudră, în care plantele cresc. Acesta este alcătuit din bucăți foarte mici de piatră și materiale de animale și plante putrezite. Bucăți mici sau particule de rocă au fost odată părți de pietre mai mari.
Nicio piatră nu este atât de grea încât, în timp, să nu poată fi ruptă în bucăți. Există mai multe moduri în care intemperiile fărâmițează și poartă rocile dintr-un loc în altul. Ghețarii împing mari grămezi de pietre, când se dislocă, ajutor care duce la o frecare ce macină rocile.
Apa și alte substanțe chimice dizolvă unele tipuri de roci și le poartă departe. Schimbările de temperatură ajută, de multe ori, pietrele să se rupă în bucăți mici. Încălzirea și răcirea pot provoca fisuri în roci. Apa ajunge în fisuri, apoi îngheață și fisurile rocilor se măresc și mai mult.
Chiar și rădăcinile plantelor pot provoca ruperea pietrelor. Uneori, semințele de copaci intră în crăpăturile rocilor, acolo încolțesc și rădăcinile plantei cresc și ajută și ele la dislocarea stâncilor. Vântul ajută, de asemenea, la năruirea rocilor, aruncând nisip pe stânci.
Dar acesta este doar începutul, în ceea ce privește realizarea solului. Pentru a avea un sol veritabil, nisipul fin sau particulele de rocă trebuie să conțină „humus”. Acesta este un material organic care provine de la plante și cadavre de animale.
Aproape toate animalele moarte și plantele terestre uscate devin parte din sol, prin activitatea bacteriilor, care provoacă descompunerea acestora, ceea ce duce la fertilizarea solului.
Râme și multe tipuri de insecte ajută și ele la acest aspect, la producerea unui sol bogat. Cel mai bogat strat de sol este în partea de sus și se numește „sol fertil”, conținând mult humus. Stratul următor, care se numește „subsol”, conține cea mai mare parte de bucăți de rocă. Stratul de dedesubt este roca de bază, care se află peste tot în sol.