Cum se fac parfumurile?
Din vremurile antice până în ziua de astăzi, metodele de fabricare a parfumurilor continuă să ne fascineze. Să aruncăm o privire mai îndeaproape asupra modurilor în care se realizeaza cele mai cunoscute parfumuri de damă și de bărbați.
În perioadele de timp arhaice, producătorii de parfumuri nu aveau capacitatea de a produce mirosuri sintetice. Toate parfumurile proveneau din pământ, într-un fel sau altul. Civilizațiile antice infuzau loțiuni corporale și apă cu flori aromate și diferite tipuri de lemn. De asemenea, ardeau tămâie din mirodenii, precum scorțișoară și smirnă, și extrăgeau ulei din plante.
Înainte de începerea procesului de fabricație, trebuiau colectate mai întâi ingredientele de parfumuri pe bază de plante și animale. Ingredientele constau în diferite fructe și plante, printre multe alte lucruri. De-a lungul timpului, au fost folosite diferite metode de extragere a uleiurilor vegetale. Când civilizațiile timpurii extrageau uleiuri, ele foloseau de obicei metoda de expresie, care însemna presarea ingredientelor până când toate uleiurile ieșeau la suprafață.
În civilizațiile antice din Egipt, Persia, Roma și China, aceste uleiuri esențiale erau speciale din mai multe motive decât doar cele cosmetice. Ele erau folosite pentru a unge corpul sau pentru a le face sacre prin aplicații ceremoniale. Uleiurile de parfum erau adăugate, de asemenea, în apă și alte lichide pentru înfrumusețare și scopuri religioase. În prezent, mulți oameni folosesc în continuare metode tradiționale pe bază de plante pentru medicamente și în viața de zi cu zi. Câți dintre noi nu bem ceaiuri din plante sau ardem lumânări specifice în jurul casei, pentru a crea un mediu mai liniștit?
De-a lungul veacurilor, au fost dezvoltate diferite metode de extracție și fabricare a parfumurilor. Parfumul nu numai că a servit ca o esență ceremonială și simbolică, ci a și deschis o nouă cale comercială. De exemplu, mulți specialiști cred că persanii au inventat procesul de distilare care a dus la utilizarea alcoolului, mai degrabă decât a uleiului, ca bază de parfum. Persanii au dominat comerțul de parfumuri timp de secole, cel mai probabil datorită noii lor metodologii.
Procesul de fabricare a parfumurilor
A face un parfum presupune colectarea ingredientelor, extragerea uleiurilor, amestecarea și îmbătrânirea lor și controlul calității. Ca în cazul unui vin, durează mult timp pentru a produce un parfum bun. Ceea ce este deosebit de interesant este că multe dintre cele mai vechi metode, din cele mai vechi timpuri, sunt folosite și astăzi de brandurile populare de parfumuri. Desigur, tehnicile și amestecurile au fost perfecționate de oamenii de știință și de alți profesioniști, dar unele proceduri sunt încă foarte asemănătoare cu cele din trecut.
Ingrediente utilizate pentru realizarea parfumului
Multe parfumuri de damă și de bărbați sunt produse prin extragerea uleiului parfumat din ingrediente naturale. Aceste ingrediente pot include diverse plante, fructe, lemne și chiar secreții de animale. Alte resurse, cum ar fi alcoolul, cărbunele, gudroanele și produsele petrochimice pot fi utilizate în timpul procesului de fabricație.
Pentru aromele care nu apar în natură sau care nu produc uleiuri esențiale, sunt utilizate substanțe chimice sintetice pentru a imita parfumul. Multe mirosuri populare și greu de găsit se încadrează în această categorie, deci este probabil ca parfumul dvs. preferat să folosească cel puțin câteva mirosuri sintetice.
Metode de extracție
Uleiurile aromate se extrag din ingrediente naturale pentru a crea un parfum. Extracția uleiului esențial se poate face în mai multe moduri: uleiurile pot fi obținute prin extracția solventului, distilare cu abur, expresie, enfleurage (un proces care stoarce uleiurile) sau macerare.
Extragerea solventului
Această metodă este realizată prin introducerea plantelor în butoaie mari, rotative. Ele sunt apoi acoperite cu eter de petrol sau benzen. Părțile plantei se dizolvă în cele din urmă în orice solvent utilizat, lăsând o substanță cerată care conține uleiurile esențiale.
Această substanță este apoi plasată în alcool etilic. Uleiul se dizolvă în alcool, care este apoi ars, lăsând în urmă un ulei de parfum foarte concentrat.
Distilarea cu abur
În procesul de distilare cu abur, materialele naturale sunt plasate într-un alambic și stau acolo până când sunt extrase. Substanța rezultată este apoi trecută prin tuburi, unde este răcită și apoi lichefiată. Pe lângă aburi, uleiurile pot fi extrase din materialele vegetale și prin fierbere în apă.
Expresie
Fiind una dintre cele mai vechi forme de extracție, metoda de expresie este destul de simplă. Acest proces, adesea utilizat pentru extragerea uleiurilor citrice, presupune presarea plantei, fie mecanic, fie manual, până când toate uleiurile sunt extrase.
Enfleurage
În procesul de enfleurage, foi mari de sticlă sunt acoperite cu grăsime și florile sau alt material vegetal sunt împrăștiate peste ele. Foile de sticlă sunt așezate apoi în trepte între rame din lemn. Florile sunt apoi mutate manual și înlocuite până când grăsimea este capabilă să absoarbă parfumul.
Macerare
Procesul de macerare este similar cu cel de enfleurage, însă sunt utilizate grăsimi încălzite pentru a absorbi parfumul. Grăsimile trebuie apoi dizolvate în alcool, astfel încât să poată fi obținute uleiurile esențiale.
Amestecarea ingredientelor
Procesul de creare a parfumului începe după ce uleiurile esențiale sunt extrase și colectate. Odată ce toate ingredientele au fost alese, acestea trebuie amestecate împreună. Uleiurile sunt amestecate conform unei formule care a fost predeterminată de un maestru din industria parfumurilor, adesea denumit „nas”. Multe dintre aceste formule au fost create cu atenție de-a lungul mai multor ani și includ sute de ingrediente diferite.
Substanțele animale sunt adesea folosite ca fixative care permit parfumului să se evapore lent și să emită arome mai mult timp. Alți agenți de fixare includ gudronul de cărbune, mușchii, rășinile sau substanțele chimice sintetice. Alcoolul și uneori apa sunt folosite pentru a dilua ingredientele din parfumuri. Raportul alcool-parfum determină puterea și valoarea parfumului. Cu cât are mai ulei esențial, cu atât este mai puternic (și mai scump) parfumul.
Procesul de îmbătrânire
Parfumurile pure și de înaltă calitate sunt adesea îmbătrânite timp de luni sau chiar ani după ce parfumul a fost amestecat.
Îmbătrânirea permite diferitelor parfumuri sau note să se amestece cu adevărat. Parfumurile sunt alcătuite din note de vârf care conferă parfumul corpului, precum și note de bază care creează un parfum durabil.
Controlul calității
Controlul calității este un aspect vital al procesului de fabricație a parfumurilor. Se asigură că parfumul finit nu conține produse dăunătoare sau nedorite, dintre care unele ar putea fi chiar interzise. În acest fel, reputația mărcii și, mai important, sănătatea publică sunt protejate.