Cum se fabrica un videohit?
Premiza: orice piesa trebuie sa aduca si profit. Deci, nu se poate bloca la stadiul de „creatie”, ci trebuie promovata cu simt de raspundere. Altfel o asteapta groapa comuna a „muzicilor” de o zi.
Intre casa de productie si postul tv se stabilesc, lunar, doua tipuri de contracte. Primul este cel de parteneriat, pentru ca si producatorul are nevoie de reclama. Asa ca, de fiecare data cand piesa este difuzata apare si numele casei. In schimb, televiziunea respectiva se alege cu dreptul de difuzare. A doua intelegere, confera canalului exclusivitate asupra materialului si producatorului ii asigura un numar fix de minute on-air.
Dar ce se ascunde, de fapt, in spatele sticlei? Cum ajunge cap’dopera in fata ochisorilor intrebatori, saturati de televiziune?
Era o vreme cand difuzarile la Atomic TV se plateau. Dar Atomic a decedat, iar acum, fiecare post are politica lui de atac… Teoretic! TV K-Lumea, de exemplu. Cam singurul post specializat care se poate lauda cu radacini muzicale autohtone propune un playlist cu piese romanesti in proportie de 80%.
Ca sa nu devina prea monoton, restul de 20% cuprinde si titluri internationale. Ei bine, „cei care stabilesc rotatia si perioada de difuzare a fiecarui material sunt chiar cei care formeaza managementul postului”, ne-a spus Sterian Nanian, director de programe. Iar criteriile dupa care se realizeaza aceasta selectie nu sunt greu de ghicit: calitatile audio si video ale pieselor. Destul de subiectiv! De aceea, semestrial sunt organizate focus grupuri care stabilesc politica muzicala TV K-Lumea.
La MTV, lucrurile stau putin altfel. In primul rand, piesele din heavy rotation trebuie sa fie intai in voga la radio. Asta inseamna materiale de impact, transmise la greu pe unde FM. Liviu, VJ la emisiunea Dance Floor Chart ne-a explicat cum sta treaba cu exclusivitatea la MTV: „Vine o data cu melodiile pe care le primim, in principal, de la postul-mama din Anglia. Dar mai sunt si exceptii.
De exemplu, Shakira cu