Cum sa vinzi altora lumina soarelui si bataia vantului
Piata sistemelor de producere a energiilor alternative este inca la inceput de drum in Romania si nici jucatori cu experienta nu sunt foarte multi. O afacere care merita exploatata pe termen lung atat de persoanele fizice, cat mai ales de cele juridice.
Florin Fleseriu si partenerul sau Ioan Parjol au inceput businessul in domeniul energiilor alternative in 2004 din dorinta de a aduce in Romania tehnologii utilizate in mod curent in vestul Europei. Astfel a aparut firma LP Electric.
De profesie ingineri in electronica si telecomunicatii, cei doi au avut nevoie de trei ani de studiu intens pentru initierea acestei afaceri. „Experienta a fost un factor decisiv, iar activitatile desfasurate in cadrul unor companii prestigioase din Romania din domeniul tehnologiei au stat la baza deciziei de a incepe aceasta activitate. Am inceput cu o investitie de aproximativ 30.000 de euro, bani necesari pentru realizarea de stocuri si dotari tehnice”, isi amiteste Fleseriu.
Compania este fondata cu capital integral romanesc. Pentru activitati legate de importuri si eventuale contracte din UE au deschis un birou si in Belgia.
Domeniul de activitate al firmei acopera importul pentru toate tipurile de sisteme si echipamente care folosesc energia solara, eoliana si hidro pentru producerea de curent electric, precum si proiectarea-instalarea acestora.
Managerul LP Electric afirma ca cele mai avantajose sunt sistemele hidro din punctul de vedere al pretului pe Kw/h produs, iar cele mai scumpe sunt cele solare.
„In principiu, un sistem fotovoltaic sau/si eolian este compus din panouri solare fotovoltatice sau/si turbina eoliana, regulatoare de incarcare, un grup baterie de acumulatori si invertor pentru conversia curentului continuu in curent alternativ la 220V pentru alimentarea utilizatorilor clasici”, precizeaza Fleseriu.
El adauga ca toate aceste componente au un pret de cost, iar bateria de acumulatori este singurul element care trebuie inlocuit dupa 5-7 ani. „Pentru scaderea pretului de cost si rentabilizarea sistemului, solutia larg acceptata este „stocarea” energiei produse in reteaua nationala. Acest lucru duce la eliminarea completa a regulatoarelor si a bateriei de acumulatori, iar invertorul este inlocuit cu unul special care sa permita injectarea energiei produse in reteaua nationala”.
Dominatia surselor poluante de energie se datoareaza si pretului mai scazut. Utilizarea surselor ecologice pentru producerea energiei nu este una din solutiile ieftine. Preturile sunt mari in comparatie cu sursele conventionale. Din nefericire, metodele utilizate in UE pentru a rentabiliza aceste sisteme nu sunt operationale in Romania, iar cauzele principale sunt legislatia si pretul de cost.
„Electrica solicita pentru realizarea unei conectari la linia de joasa tensiune (220V) aproximativ 30.000 de euro, dupa care se va achita si curentul consumat. Daca s-ar putea utiliza sistemul cu injectie in reteaua nationala, amortizarea scade la aproximativ opt ani. In tarile unde s-au introdus si subventii pentru consumator, amortizarea scade deja intr-o zona care poate stimula consumul de energie alternativa”, mentioneaza Fleseriu.
LP Electric a realizat proiecte in mai multe zone din tara, realizarea unui sistem energetic hibrid eolian-solar pornind de la un pret de aproximativ 16.000 de euro. Afacerea are un potential rapid de crestere, lucru demostrat si de estimarea de crestere cu 40% a cifrei de afaceri in 2007, fata de anul trecut cand s-a ridicat la 330.000 de lei (100.800 euro). „Piata in 2006 a evoluat bine din punctul de vedere al procentelor de crestere. Este insa inca departe de unde ar trebui sa fie”, spune Fleseriu.
Fata de tarile UE unde s-au introdus programe si subventii pentru utilizarea la scara larga a sistemelor de energie alternativa, Romania a implementat doar „partial” Directiva UE – Dir. 2001/77/EC. Hotararea de Guvern 443/aprilie 2003 a fost menita sa transpuna in economia din Romania prevederile acestei legi.
Fleseriu spune ca in baza acestei legi, ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) a implementat „numai pe jumatate” directiva.
„Conform art.7 din aceasta directiva UE, cat si in cadrul HG 443 din aprilie 2003, este mentionat clar ca persoanele fizice si juridice se pot conecta la reteaua nationala pentru a injecta curent in sistem. Daca analizam realitatea constatam ca ANRE a reglementat piata numai pentru persoanele juridice si nu si pentru cele fizice. Acest lucru face ca un sistem care utilizeaza energie solara pentru curent electric sa coste foarte mult (aproape dublu)”, observa managerul LP Electric.
Targetul pe termen mediu si lung al firmei este sa ramana lideri pe piata din Romania avand cat mai multe proiecte implementate. „Solutiile alternative sunt inca necunoscute pe piata autohtona pentru ca nu s-a facut o popularizare a lor. Practic noi si alte companii de pe piata facem si o anumita „educatie” a clientului”, crede Fleseriu. El i-ar sfatui pe tinerii care doresc sa investeasca intr-o astfel de afacere sa se inarmeze cu munca, studiu si seriozitate.
Stefan Iordache, directorul general al BTWC Brokerage, s-a hotarat sa investeasca in domeniul energiilor alternative, mai precis in centrale eoliene, dupa ce a studiat avantajele acestui business. „Pret de cumparare garantat de stat, achizitia energiei de catre Electrica, costuri foarte reduse de productie, aproape inexistente, o activitate care nu necesita angajati si datorita tendintei de crestere a interesului pentru energie nepoluanta si tendintelor de independenta energetica. Si nu este de trecut cu vederea randamentul mai bun decat in investitii imobiliare, la ora actuala”.
Centrala eoliana, NordtanK 500 fabricata in 1997 in Germania, a intrat in proprietatea societatii din aprilie 2007, fiind montata la Baia, in judetul Tulcea din luna martie 2006. Societatea este in curs de a mai achizitiona inca una sau doua centrale pentru care urmeaza sa obtina autorizatiile de constructie si de functionare la Topolog. Ulterior intentioneaza sa dezvolte un proiect cu fonduri structurale. Prima centrala a fost cumparata „la cheie”, ceea ce nu a necesitat niciun fel de activitate de analiza, ci doar de verificare a centralei. Pentru restul proiectelor firma va apela la societati de consultanta pentru diferite studii.
„Pretul unei centrale noi variaza intre 900.000 si 1.100.000 euro per MW, iar perioada de recuperare a investitiei este de 5-7 ani, in functie si de modul de finantare a investitiei. Mai exista costuri substantiale de transport, pentru fundatie si montaj”, precizeaza directorul general BTWC BroKeraj. El adauga ca cei mai importanti producatori in domeniu sunt Vestas, Enercon, Repower, Siemens, Nordex, GE Energy, Gamesa, Suzlon.
O centrala eoliana are o durata de viata de aproximativ 25-30 ani in functie de calitatea cutiei de viteze, fiind piesa din centrala care poate sa aiba defectiuni majore si sa necesite revizii importante. Turnul centralei are o perioada de viata de aproximativ 50 de ani, iar celelalte componente au o valoare mai redusa. Iordache precizeaza ca diametrul palelor si generatorul (sau generatoarele) sunt cele care dau capacitatea unei centrale. „Pe piata exista centrale intre 750 Kwh pana la 3.200 Kwh care pot fi montate onshore si offshore pana la capacitati de aproximativ 5.000 Kwh. Valoarea productiei medii lunare a unei centrale de 1 MW/h este intre 10.000 si 17.000 de euro, daca centrala este montata intr-o zona cu potential eolian in apropierea Marii Negre”, adauga el.
In prezent, pretul oferit de catre distribuitorii de energie electrica, conform reglementarilor in vigoare, este de 132 lei/MW de energie electrica si 155 lei pentru fiecare certificat verde (Document care atesta o cantitate de 1 MW/h de energie electrica produs din surse regenerabile de energie – n.r.). Aceste preturi sunt fixate de catre ANRE (Asociatia Nationala de Reglementare in Energie), iar contractele sunt scutite de dezechilibre.
Singurele obstacole care impiedica investitiile in anumite zone din Romania sunt siturile arheologice si zonelor protejate.
„In Germania exista o capacitate instalata de 20.622 MWh conform datelor furnizate de EWEA (The European Wind Energy Association). Exista centrale montate si aproape de malul marii, si in paduri, si in apropierea oraselor. La noi in tara exista probleme doar datorita siturilor arheologice si a zonelelor protejate prin organizatiile nonguvernamentale de protectia mediului”, spune Stefan Iordache.
O problema foarte mare sunt cablurile de curent electric foarte vechi care au o capacitate mica de transport. Acest lucru duce la o imposibilitate de colectare a unor eventuale cantitati mai mari de energiei produse de centralele eoliene.
„Ar putea sa existe proiecte de modernizare si crestere a capacitatii liniilor electrice, proiecte care ar incuraja investitiile in energia eoliana. Problemele de conexiune la retelele electrice cresc investitiile necesare si posibilitatea de dezvoltare a antreprenorilor. In Europa de Est, am ramas cu o capacitate instalata foarte mica. Tari ca Bulgaria, Ungaria si chiar Croatia au capacitati instalate mai mari decat Romania”, adauga Iordache.
Pentru intretinerea unei centrale eoliene nu exista costuri fixe prea mari. Sunt doar cheltuieli cu reviziile semestriale si cu o persoana care sa intervina in caz de avarii la centrala. Pentru interventii exista si societati specializate care ofera aceste servicii.
Ca planuri pentru aceasta afacere, Stefan Iordache declara ca are un proiect pentru inca doua centrale eoliene cu o capacitate de 600 Kw si a demarat documentatia pentru a aplica pentru fonduri structurale.
Adriana Rosoga
Ziarul Financiar