Cum sa-ți întarești sistemul imunitar
Sa ai un sistem imunitar de invidiat nu e puțin lucru. Dar asta nu înseamna ca e imposibil. Totul depinde de grija pe care ți-o acorzi, de atenția pe care o dai corpului tau! Organismul uman este dotat cu o veritabila „armata” împotriva maladiilor, gata de lupta în orice moment. Celulele-soldaței sunt cele care acționeaza la cel mai mic semnal de infecție sau boala, iar micii „aparatori” ai organismului își dau viața pentru a asigura organismului siguranța și sanatate. Dar cine sunt acești bravi eroi?
Leucocitele
Numite și celule albe ale sangelui, sunt specialiste în apararea organismului. Ele formeaza un sistem complet, cu structura interna și nucleu, gata sa intervina în orice moment, oriunde în organism. Practic, ele patruleaza prin sange, supravegheaza țesuturile pentru a descoperi neregulile existente la nivelul acestora și, într-un final, cand detecteaza „inamicii” (bacterii, virusuri, fungi), îi omoara, îngurgitandu-i.
Limfocitele
Provin din maduva oaselor și se îndreapta spre timus (o glanda aflata în spatele sternului, între plamani). Unele dintre ele sufera un proces special, în urma caruia devin celule T, altele traverseaza țesutul limfatic și de-abia pe urma se transforma în celule, dar de data aceasta de tip B.
Celulele T îndeplinesc un rol important în apararea organismului, deoarece pot sa ucida microbii, sa direcționeze lupta și sa ceara ajutor, atunci cand ele nu mai fac fața razboiului. Limfocitele B sunt și ele importante, fiindca produc anticorpi. Dar ce nevoie ai de anticorpi? Ei bine, ai, pentru ca ei sunt cei care fixeaza invadatorii în mici grupuri, fiind astfel mult mai ușor de devorat de catre limfocite. Dar interesant este faptul ca celulele B sunt atat de inteligente încat pot sa rețina informațiile primite în urma atacului, iar data viitoare, cand va aparea invadatorul, se vor lupta mai eficient.
De ce slabeste imunitatea?
Sunt diverse motive, dar noi le vom expune pe cele mai frecvente. Un motiv îl constituie administrarea antibioticelor și utilizarea medicamentelor foarte puternice, atunci cand nu este cazul. Traim înca în „era antibioticelor”, în care aproape toata lumea ia antibiotice la cea mai mica raceala. Organismul nu numai ca se obișnuiește cu aceste produse, dar nici nu mai reacționeaza eficient, iar imunitatea, în timp, începe sa scada.
Alimentația necorespunzatoare poate slabi și ea organismul. Daca nu ai vitaminele și mineralele necesare corpului tau în porția zilnica de hrana, sistemul imunitar nu va mai fi la fel de puternic. Așadar, atenție la curele de slabire! Ca sa nu te anemiezi, apeleaza la sfatul unui medic nutriționist, atunci cand te hotaraști sa dai cateva kilograme jos. În caz contrar, în loc sa slabești ai putea sa cobori garda de aparare a organismului.
Un alt motiv de îngrijorare, în privința imunitații, îl constituie stresul. Da, oboseala cronica, odihna insuficienta și mediul stresant pot acționa nefavorabil asupra organismului. La copii, se mai pot adauga problemele legate de naștere (datorate problemelor mamei), anemiile (condiții dificile de creștere) etc.
O rezistenta de fier
Curele cu vitamine, mai ales în sezonul rece, sunt indicate pentru creșterea rezistenței organismului, dar numai dupa o vizita prealabila la medic. Vitamina C n-ar trebui sa lipseasca din dieta zilnica, fie ca e administrata sub forma de tablete, fie ca sunt consumate citrice, legume și sucuri bogate în acid ascorbic. Nu uita nici de oligo-elemente, în special de fier, deoarece acestea contribuie din plin la întarirea imunitații organismului.
Coenzima Q10 intervine în activitatea principalelor organe ale corpului: inima, ficat, precum și la creșterea imunitații. Se gasește în alimente (în special în carne) și în suplimentele nutritive. Daca tu consumi multa energie, pentru un tonus bun ai nevoie de aceasta coenzima. Terapiile naturale au și ele un cuvant greu de spus în privința întaririi organismului.
Tonicele din plante, ceaiurile și tincturile pot crește imunitatea. La fel, homeopatia, care poate asigura o rezistența crescuta la boli, timp îndelungat (1-2 ani). Nu trebuie uitate nici mierea de albine, propolisul, polenul și extractele apicole, renumite pentru eficiența lor asupra sistemului imunitar.