Cum sa respiri cu un singur plamân?

Apropo.ro / 08.11.2004, 17:23
Cum   sa respiri cu un singur   plamân?
Corpul uman este înzestrat cu cateva organe pereche: rinichi, plamani, ochi, urechi etc, dar asta nu înseamna ca, la nevoie, nu poți supraviețui doar cu unul dintre ele. Sa fi fost atat de inspirat creatorul corpului omenesc încat sa se fi gandit ca, la un moment dat, am putea avea


Corpul uman este înzestrat cu cateva organe pereche: rinichi, plamani, ochi, urechi etc, dar asta nu înseamna ca, la nevoie, nu poți supraviețui doar cu unul dintre ele. Sa fi fost atat de inspirat creatorul corpului omenesc încat sa se fi gandit ca, la un moment dat, am putea avea nevoie și de rezerve ori ființa umana sa fie atat de dornica de viața încat sa lupte în orice condiții?

Chiar daca nu vei afla, raspunsul la aceasta întrebare, poți fi sigura de un lucru: un singur plaman poate fi suficient pentru a respira și a împarți aerul cu cei dragi.

Ce rol au plamanii
Sunt organe ale respirației, care furnizeaza oxigen întregului corp, eliminand dioxidul de carbon din sange. Plamanii, situați în cutia toracica, se sprijina pe diafragma, fiind înconjurați de o membrana, numita pleura.

Pentru a asigura schimburile gazoase necesare vieții, trebuie sa ai macar un plaman sanatos. Acest lucru a fost dovedit nu doar științific, ci și statistic, prin numarul mare de persoane din lumea întreaga care traiesc cu un singur plaman. Puține persoane se nasc cu un singur plaman. Cei mai mulți, însa, au ramas cu unul din cauza diverselor maladii, care au impus extirparea (scoaterea) organului bolnav. Aceasta operație poarta denumirea de pneumonectomie și se recomanda în anumite stadii ale cancerelor pulmonare.

Extirpare totala de plaman la Institutul „Marius Nasta”
Intervențiile sunt destul de dificile, dar se efectueaza peste tot în lume. Nici medicii romani nu sunt straini de pneumonectomii, doar ca fondurile mici din sistemul nostru sanitar nu permit sa se faca frecvent asemenea operații. Una dintre cele mai recente intervenții a fost realizata la Institutul Marius Nasta, din București, în colaborare cu o echipa de medici americani. Pacientul, un barbat în varsta de 43 ani, cu neoplasm pulmonar în stadiul II, a fost operat, acum cateva saptamani. Medicii romani, care îl consultasera inițial pe pacient și-i facusera tratament (radiații și chimioterapie), au spus familiei ca nu poate fi operat. Motivele: tumora era foarte mare și complicata cu o infecție. În plus, nu aveau chiar toate echipamentele necesare efectuarii unei asemenea operații.

Norocul bolnavului a fost un medic roman stabilit de multa vreme în SUA, dr. Abraham Jaeger, care a auzit de cazul sau de la consulul general al Romaniei la New York. Dr. Jaeger a reușit sa aduca în țara o echipa de specialiști de la Mont Sinai Medical Center din New York. „Nici nu cunoșteam pacientul, dar asta nu era o problema, pentru ca noi am mai ajutat și alte cazuri din Romania; persoane cu diverse malignitați, pe care le-am adus în SUA. De data aceasta nu puteam sa aducem bolnavul la Mont Sinai, așa ca am venit noi, fiecare pe cheltuiala sa, în scop umanitar”, a declarat dr. Jaeger. Americanii: trei chirurgi, un anestezist și doua asistente, au venit cu toata aparatura, instrumentarul și consumabilele necesare, iar romanii au pus la dispoziție sala de operație și personalul medical.

Intervenția, care a constat în extirparea plamanului afectat de tumora, a durat peste 3 ore. Americanii au declarat ca șansele de supraviețuire ale bolnavului sunt bune, dar totul depinde de eventualele complicații care pot aparea. „Prognosticul este bun, daca i se vor face radiații timp de 6 saptamani, șansele de supraviețuire vor crește considerabil,” a precizat chirurgul Swanson Scott. Acum pacientul se simte bine, dar tratamentul nu se termina aici.