Cum sa previi ridurile

20 05. 2002, 13:39
Pentru a întarzia pe cat posibil apariția ridurilor, trebuie sa respecți cateva reguli elementare de îngrijire și sa adopți un regim sanatos de viața 1. Îngrijește-te numai cu produse adecvate tipului tau de ten În special pielea uscata


Pentru a întarzia pe cat posibil apariția ridurilor, trebuie sa respecți cateva reguli elementare de îngrijire și sa adopți un regim sanatos de viața

1. Îngrijește-te numai cu produse adecvate tipului tau de ten

În special pielea uscata necesita îngrijiri suplimentare, altfel ea se poate rida înainte de vreme, deoarece nu este protejata corespunzator de stratul de sebum.

Crema antirid trebuie folosita începand cu varsta de 25 de ani, mai ales în zona pleoapelor, în jurul buzelor și pe gat. Din cand în cand, poți aplica pe ten o masca speciala, cu o crema antirid, ținuta în prealabil la frigider. Tratamentul are efect de lifting și atenueaza vizibil ridurile superficiale.

2. Adopta un stil de viața sanatos

Bauturile alcoolice, tutunul, cafeaua, nopțile nedormite sunt adevarați inamici pentru tenul tau. Același efect îl au și dietele drastice, care-și propun eliminarea unui numar mare de kilograme într-un timp foarte scurt.

Pielea se va lasa, deoarece suportul care o menține neteda (grasimea subcutanata) dispare, iar ridurile nu vor întarzia sa apara.

Daca trebuie sa urmezi un regim de slabire, opteaza pentru unul care nu presupune o slabire rapida.

3. Protejeaza-ți tenul de soare

Expunerea neraționala la razele solare este un factor important care determina deshidratarea epidermei și ridarea ei. Helioterapia prezinta numeroase avantaje, dar cura trebuie facuta rațional, fara a se depași un anumit timp de expunere (se începe cu o ședința de cateva minute/zi pentru a se ajunge, dupa cateva zile, la maximum 2 ore).

De asemenea, purtarea ochelarilor de soare, atunci cand lumina naturala este puternica, nu este un moft sau o cochetarie inutila. Lumina prea puternica determina gestul reflex de strangere a ochilor și formarea acelor riduri de la coada ochiului, denumite și laba gaștii.

4. Îngrijește-ți dantura

Lipsa dinților și a maselelor îți modifica fizionomia prin retracția buzelor și înfundarea obrajilor. De asemenea, diametrul vertical al feței se micșoreaza, iar figura pare îmbatranita.

Soluția este simpla: completeaza-ți dantura sau poarta o proteza dentara, pentru a reda fizionomiei conturul normal și pentru a evita formarea ridurilor verticale din jurul gurii.

5. Îndeparteaza machiajul seara

Abuzul de produse cosmetice, precum și folosirea unora de calitate îndoielnica, poate determina pierderea supleții și a tonicitații țesuturilor și apariția ridurilor.

Mai ales în cursul nopții, pielea are nevoie sa respire, pentru ca procesul de regenerare celulara sa se poata desfașura în mod normal. Demachiaza-te foarte bine seara, înainte de culcare (eventual spala-te și cu apa și sapun) și aplica o crema nutritiva sau antirid.

De ce apar ridurile

Sub pielea obrazului se afla numeroși mușchi mici, denumiți și mușchii mimicii. Atunci cand ne încruntam, vorbim, radem sau zambim, aceștia se contracta și formeaza o cuta, orientata perpendicular pe direcția tracțiunii.

Dupa încetarea contracției, pielea revine la forma inițiala, datorita elasticitații proprii, precum și a tendoanelor mușchilor.

Cu varsta, pielea devine mai rigida, pierzandu-și elasticitatea naturala, și nu mai revine la forma inițiala, ramanand pliata. Astfel se formeaza acea cuta, denumita rid.

Trebuie sa știi

Prin procedurile obișnuite de îngrijire, oricat de sofisticate și eficiente ar fi produsele folosite, ridurile profunde nu pot fi înlaturate definitiv, ele pot fi doar atenuate.

Pentru a încetini procesul de formare a ridurilor, trebuie sa folosești zilnic un produs adecvat și sa-l aplici printr-un masaj ușor, care sa stimuleze microcirculația și procesul de regenerare celulara.