Cum să îți păstrezi mașina în formă optimă: sfaturi de la specialiștii în mecanică auto (P)

De: ApropoTV.ro / 11.09.2024, 10:00
Cum să îți păstrezi mașina în formă optimă: sfaturi de la specialiștii în mecanică auto (P)

Ai o mașină care se strică des? Nu îți permiți să aloci în fiecare lună bani pentru reparațiile auto? Investiția într-o mașină care se strică mereu e stresantă, mai ales când ai nevoie de ea zilnic. Trebuie să ai grijă ca ea să funcționeze optim. Astfel vei fi în siguranță la volanul ei, eficientizezi consumul de combustibil și îi prelungești durata de viață. Urmează sfaturile specialiștilor dacă vrei un vehicul ca nou.

Află de la specialiști cum poți să-ți menții autoturismul în cea mai bună stare de funcționare.

Schimbul regulat de ulei

Motorul mașinii nu poate funcționa fără ulei. Schimbul de ulei este absolut necesar pentru a menține starea optimă de funcționare a acestuia. În timp, uleiul de motor se descompune și își pierde din proprietățile de lubrifiere. În funcție de modelul și marca mașinii, specialiștii îți recomandă schimbul de ulei la fiecare 10.000-12.000 km.

Verifică manualul producătorului și respectă recomandările acestuia. Un ulei proaspăt reduce uzura pieselor, previne supraîncălzirea și ajută ca acesta să funcționeze fără probleme.

Nivelul lichidelor trebuie verificat constant

Mașina ta are nevoie de lichide pentru a funcționa optim, inclusiv lichid de răcire, de frână, de transmisie și de servodirecție. Verifică și completează constant aceste fluide pentru a preveni problemele majore.

Când nivelul lichidului de răcire scade motorul se supraîncălzește, iar când lichidul de frână este sub limita admisă compromite eficiența frânării. Mecanicii te sfătuiesc să verifici o dată pe lună sau înaintea unui drum lung nivelul fluidelor pentru ca totul să funcționeze în parametri.

Întreținerea regulată a anvelopelor

Anvelopele intră în contact cu direct cu asfaltul, deci menținerea lor într-o stare bună este esențială pentru siguranța ta și pentru performanța mașinii. Verifică presiunea roților. Dacă nu sunt suficient de umflate eficiența consumului de combustibil scade, iar dacă anvelopele sunt umflate prea tare te vor face să simți orice denivelare de pe drum.

Rotește anvelopele la fiecare 9000-12.000 km. Iar dacă adâncimea benzii de rulare prezintă semne de uzură probabil sunt probleme de aliniere sau echilibrare și trebuie rezolvate cât mai curând posibil.

Înlocuiește filtrele de aer

Filtrele de aer împiedică murdăria să ajungă la motor sau în interiorul mașinii. În timp acestea se pot înfunda, și aerul va circula mai greu suprasolicitând motorul. Acest lucru reduce eficiența și performanța consumului de combustibil.

Sfaturile mecanicilor sunt să schimbi filtrul de aer al motorului la fiecare 25.000-50.000 km, și filtrul de salon sau filtrul de habitaclu se schimbă la 20.000-24.000 km. Filtrele de aer curate asigură un motor care funcționează optim și menține performanța acestuia.

Să îți menții mașina în stare optimă de funcționare necesită multă atenție și grijă. Respectă sfaturile specialiștilor în mecanică auto dacă vrei o mașină pe care să te poți baza, să funcționeze perfect și să nu îi scadă valoarea prea mult. Mentenanța regulată nu te ajută doar să economisești, dar te scapă de multe situații stresante. Pune preț pe condiția mașinii tale și pornește la drum fără niciun stres.