Cum sa avem un abdomen plat
Digestia
Digestia începe din creier, în momentul în care ne decidem ce sa mâncam, și continua cu mestecatul. Mâncarea trece apoi în stomac, intestinul subțire și apoi în colon. Scopul principal este o buna mestecare a hranei. Daca alimentele sunt bine mestecate, se combina cu sucurile digestive, precum enzima amilaza, care are rolul de a dizolva carbohidrații, proteaza, care se ocupa de dizolvarea proteinelor, și lipaza, care se ocupa de grasimi.
Daca alimentele nu sunt mestecate bine, organismul nu poate absorbi nutrienții necesari pentru ca hormonii sa îmbunatațeasca metabolizarea grasimilor, carbohidraților și proteinelor. Stomacul se va balona, pentru ca bucațile mari de alimente stau pe tractul gastrointestinal.
Bacteriile prietenoase
Aceste bacterii se afla în stomac și ajuta la digerarea alimentelor. În stomac exista bacterii bune și bacterii rele. Printre bacteriile prietenoase se numara probioticele sau lactobacillus acidophilus, bifidobacterium bifidum, streptococcus yhermophilus.
Bacteriile bune au urmatoarele roluri: de a normaliza timpul de tranzitare a alimentelor în colon, de a ajuta la digerarea nutrienților, de a crea un mediu alcalin care nu permite instalarea microbilor, de a manipula vitaminele din complexul B care ajuta la metabolizarea proteinelor, grasimilor și a carbohidraților.
Daca în organism exista un deficit de bacterii prietenoase, sistemul digestiv nu funcționeaza la nivel optim. În plus, încep sa se dezvolte microbii de candida, care elibereaza toxine ce pot provoca amețeli, dureri de cap, greața, balonare, indigestie și oboseala constanta.
Procesarea alimentelor
Consumați alimentele cât mai aproape de starea lor naturala, neprocesate, pentru a furniza organismului fibre care ajuta la prevenirea constipației. În momentul în care apare constipația, stomacul se baloneaza.
Mariți consumul de alimente poaspete, fructe și legume pentru a crește nivelul de fibre solubile și insolubile. Fibrele insolubile nu conțin calorii, nu pot fi absorbite de stomac și ajuta digestia.
Pe lânga un regim alimentar cât mai natural este necesar sa faceți exerciții fizice, orice tip de sport care contribuie la arderea caloriilor, la îmbunatațirea digestiei și la evitarea instalarii constipației.
Iata mai jos o serie de alimente necesare unei bune digestii:
Mere, pentru creșterea nivelului de fibre
Iaurt degresat, pentru creșterea nivelului de bacterii prietenoase
Grapefruit, pentru creșterea nivelului de vitamine B
Varza acra, pentru marirea ritmului tranzitului intestinal
Broccoli, pentru a furniza nutrienți necesari hormonilor care produc enzime.