Cum sa ascunzi partile slabe?

Apropo.ro / 26.03.2002, 18:35
Cum sa ascunzi partile slabe?
In cariera nu ai numai urcusuri si parti bune. Angajatorii pun prea mare pret pe unele lucruri? Cum estompezi partile slabe intr-un C.V.? Uite cateva ponturi: Perioade in care nu ai fost angajat. Daca ai avut un motiv intemeiat pentru astfel de perioade (importante ca intindere) – ai

In cariera nu ai numai urcusuri si parti bune. Angajatorii pun prea mare pret pe unele lucruri? Cum estompezi partile slabe intr-un C.V.? Uite cateva ponturi:

Perioade in care nu ai fost angajat.

Daca ai avut un motiv intemeiat pentru astfel de perioade (importante ca intindere) – ai urmat anumite cursuri, ai avut un copil – poti sa le mentionati pe scurt in CV. Poti in anumite situatii sa mentionezi alte activitati, colaborari …, ca si cum ar fi fost jobul de baza.

Perioade scurte de citeva luni nu necesita nici o explicatie. Poti masca acest lucru prin neicluderea lunilor in datele angajarilor. Scrie doar „Angajat din 1997 pina in 1998″. Daca nu ai de lucru in prezent poti scrie ceva de genul ” angajat din 1998 pina in prezent”. Aceasta ar da impresia ca inca esti angajat.

Daca in unele cazuri nu vei avea probleme procedind asa, in altele s-ar putea sa ti se ceara explicatii la inteviu si sa ti se acorde o nota proasta pe aceasta tema. Alte alternative ar fi sa mentionezi luna in curs ca fiind cea in care ai parasit ultimul job sau sa spui ca ai lucrat pe cont propriu.

Ai fost concediat.

Nu exista nici un motiv pentru care ar trebui sa incluzi detalii despre parasirea unui loc de munca decat daca acestea sunt pozitive. De exemplu, ai plecat pentru un loc in care ai avut mai multe responsabilitati. Daca ai fost concediat, analizeaza de ce.

In multe cazuri motivele nu au legatura cu performanta ta. Oamenii sunt adesea concediati din cauza conflictelor interpersonale. Aceste fapte sunt comune si nu inseamna ca vei avea aceeasi problema in alta situatie. Daca motivul a fost performanta, va trebui sa explici de ce nu va mai fi cazul si in noul job. Lasa discutarea acestor probleme la interviu dar pregateste-te sa stii ce vei raspunde daca vei fi intrebat.

Joburile anterioare nu au legatura cu cel pe care il vrei acum. Daca experienta ta. anterioara nu se coreleaza cu ce vrei sa faci in continuare, foloseste un CV functional, bazat pe abilitatile tale. Avantajul este ca vei putea sublinia aceste abilitati si modul in care le poti folosi in alta situatie decit cele anterioare.

Iti schimbi cariera.

Asa cum mentionam si in capitolul precedent, aceasta situatie necesita un CV functional. Deasemenea trebuie sa te gandestii la o justificare credibila la interviu a faptului ca intentionezi sa iti schimbi ocupatia. In CV va trebui sa mentionezi si sa intaresti cu exemple concrete calitatile si abilitatile tale folosite in trecut si cum anume acestea iti vor folosi in noul job.

Ai absolvit recent. / Ai prea putina experienta.

Daca esti proaspat absolvent probabil te confrunti cu situatia de a concura cu pesoane cu nivel de pregatire similar dar cu mai multa experienta practica. Lipsa de experienta o poti suplini (doar) accentuind cunostintele si calificarile dobandite de-a lungul studiilor recent incheiate.

Aceasta va include mentionarea in special a cursurilor si altor activitati desfasurate si care au legatura directa cu jobul solicitat. Noii absolventi trebuie sa-si priveasca activitatea din timpul facultatii ca pe o experienta profesionala.

Doar au insemnat munca proiectele, lucrarile …etc cerute in facultate, adica organizare, atingerea unor obiective si multe alte etape, similar cu cerintele unui job. Probabil ca ai invatat multe lucruri legate direct de ceea ce vrei sa faci si ar trebui sa le prezenti in cadrul unui CV functional exact in felul in care ai prezenta experienta profesionala intr-un CV cronologic.

Ar trebui sa dai impresia, daca poti, ca esti familiar cu ultimele tendinte si tehnici din domeniul tau si ca le poti aplica de indata. Si sa arati ca, incheind de curand o etapa de studiu, esti „proaspat” si vei invata intr-un timp record ceea ce trebuie sa faci . Un CV functional iti permite sa prezinti si abilitatile folosite in alte joburi ce nu au legatura aparenta cu cel solicitat.

Asa vei arata utilitatea a aproape orice ai invatat/facut in trecut si pe care, cu putina imaginatie, sa le legi cumva de obiectivul tau actual. Trebuie sa cauti orice ar putea fi considerat experienta (proiecte scolare, voluntariat, responsabilitati avute la un moment dat), sa subliniezi aceste fapte si modul cum te vor ajuta in viitoarea activitate.

Trebuie sa te gandesti si la mentionarea acceptarii sa lucrezi in conditii dificile ca posibilitate de a obtine un post. De exemplu lucruri ca „dispus sa lucrez in week-end-uri sau peste program” sau „dispus sa calatoresc sau sa-mi schimb rezidenta” pot influenta pozitiv decizia unui angajator.

Ai calificare prea mare.

Dupa o peroada mai lunga de cautare fara succes a unui loc de munca, multi oameni se gandesc sa accepte ceva mai putin decat sperau. Daca te afli in postura aceasta, poti renunta la a mentiona cite ceva din experienta profesionala.

Singurul motiv de a face acest lucru (si de a gasi si o explicatie credibila la interviu) este teama legitima a angajatorului ca vei parasi jobul de indata ce vei gasi ceva pe masura experientei tale.

Nu ai un obiectiv bine definit.

Includerea acelui „personal statement” in CV este de dorit dar nu neaparat obligatorie. Daca nu te poti hotari asupra unui obiectiv pe termen lung, incearca unul mai putin „pretentios” sau renunta la acest capitol. Sau poti incerca sa iti construiesti cateva CV-uri, fiecare cu un obiectiv personal diferit. Acestea te pot ajuta in diverse situatii sa alegi solutia optima.

Nu ai studii superioare / Ai o pregatire inferioara celei cerute.

Daca ai experienta si aptitudini sa faci fata unui job pe care il are de regula cineva cu mai multe studii, trebuie sa ai mare grija in alcatuirea sectiunilor despre studii si experienta. In cazul in care ai o experienta profesionala solida, poti pur si simplu sa nu incluzi sectiunea despre studii.

In vreme ce asa ai avantajul de nu spune direct ca nu ai o diploma, poate o abordare mai inteleapta este aceea de a-ti prezenta studiile fara sa specifici daca ai sau nu gradul/titlul respective.

De exemplu, spui ca ai participat la cursurile/programele de pregatire tinute la Facultatea X, fara a preciza calitatea in care ai fost prezent acolo. Aceasta abordare iti poate oferi sansa de a ajunge la un interviu, sansa pe care altfel nu ai fi avut-o.

Esti prea tanar.

Tinerii trebuie sa-si prezinte varsta mai degraba ca un avantaj decat ca un dezavantaj. Asa ca, gandeste-te sub ce aspecte virsta „frageda” poate fi considerata un avantaj. De exemplu, probabil vei accepta un salariu mai mic, sarcini mai putin dorite, munca mai multa sau la ore mai nepotrivite sau orice altceva ce un „batran” in domeniu nu ar face.

Daca e asa, spune. Trebuie sa ai in gand tot timpul ca multi angajatori ii prefera pe cei cu experienta si abilitati demonstrate in alte joburi asemanatoare cu ce au disponibil. Totusi, cei tineri care se prezinta perfect motivati si foarte siguri pe ei, pot fi prima alegere

Sursa: www.myjob.ro