Un american din California demonstreaza ca piața hoteliera este înca destul de puțin explorata la Iași. În condițiile în care numai în municipiu exista cinci mari hoteluri, care ofera aproape o mie de locuri de cazare, întreprinzatorul american Jeri Little a deschis, la ieșirea din oraș, o pensiune destinata în principal oamenilor de afaceri.
Pensiunea este singura de categoria patru stele din zona Moldovei și ofera 16 camere, terasa și restaurant. Secretul afacerii este atmosfera tipic americana, care a fost creata cu atâta autenticitate, încât în câteva minute uiți ca ai venit cu mașina dintr-un oraș românesc și crezi ca ai ajuns deja în America.
Cetațeanul american Jeri Little povestește ca a venit pentru prima data în România în luna octombrie a anului 1988 și ca s-a îndragostit imediat de aceasta țara care, în opinia lui, este „un loc ocrotit de Dumnezeu”.
Revoluția din decembrie 1989 l-a gasit la Viena, de unde a venit imediat cu un transport de ajutoare din medicamente și haine, în valoare de 100.000 de dolari. Trei ani mai târziu și-a luat soția și cei doi copii și s-a stabilit în România, la Iași.
Fara bucatarie româneasca
În 1995 i-a venit ideea construirii unui restaurant cu specific american. „Doream sa organizez aici un loc de întâlnire pentru oamenii de afaceri, un loc care sa fie retras, cu servicii la standarde americane și care sa ofere exact acea mâncare pe care noi o facem acasa. M-am gândit ca vor veni afaceriști din România și din SUA”, povestește Jeri Little.
Patronul recunoaște ca nu s-ar fi putut masura cu restaurantele locale, din punctul de vedere al ofertei culinare.
„Nu puteam sa ofer mâncare cu specific românesc, pentru ca aș fi dat faliment; nu ne pricepem sa gatim românește. În schimb, mâncarea americana nu are secrete pentru soția mea, care este o bucatareasa foarte buna și m-a susținut în aceasta afacere”, comenteaza Little.
Construcția restaurantului Little Texas a început cu douasprezece luni mai târziu, dupa ce Little a facut o calatorie acasa și a împrumutat bani de la prieteni și de la rude.
Lui Jeri Little nu prea îi place sa vorbeasca despre cifre, despre cât a investit, preferând sa se refere la secretul unei afaceri bune, specifica modului de a gândi al micului întreprinzator american: extinderea graduala, prin reinvestirea profitului.
„O investiție buna se poate amortiza în trei-cinci ani. Am cumparat un acru de pamânt cu aproape 30.000 de dolari, de la o familie care a moștenit terenul. Pe acel teren era situata o casa veche de un secol, pe care, evident, am fost nevoiți sa o demolam. Am construit în paralel o casa unde sa locuim și restaurantul”.
Când te iei dupa ideile soției
Noul local, situat la câțiva kilometri de municipiul Iași, pe drumul care duce la aeroport, este o cladire specifica stilului arhitectonic din al caselor din California și este așezata pe o colina de unde se poate vedea Iașul în întregime. Pe 17 mai 1997 a fost inaugurat restaurantul ”Little Texas”.
„Nu m-am gândit niciodata sa înființez o pensiune, pentru ca orașul are foarte multe hoteluri despre care auzisem ca merg foarte greu, neavând au suficienți clienți. Soția mea, Gloria, a insistat sa construim câteva camere deasupra restaurantului. Ca sa îmi mearga bine în afaceri și ca sa am și pace în casa, am fost de acord cu acest plan și am adaugat un etaj construcției, idee care s-a dovedit a fi în timp extrem de profitabila”, spune întreprinzatorul american.
Terenul cumparat, construcția restaurantului și a celor cinci camere situate deasupra acestuia, de categoria trei stele, au costat peste 140.000 de dolari.
Concurența între hotelurile din Iași este acerba, așa încât singurele evenimente care ofera bucurie managerilor de aici sunt grupurile de turiști aflate în tranzit spre Nordul Moldovei și organizarea congreselor din domeniul medical.
Cu toate acestea, „Little Texas” s-a dovedit a fi o afacere buna, pentru ca în 1999 a început construcția unei noi pensiuni, cu opt camere, în care au fost investiți alți 150.000 de dolari și care a fost inaugurata acum câteva saptamâni.
Noua cladire este singura pensiune din Moldova care a fost încadrata la categoria patru stele de Ministerul Turismului.
Neaparat și o caruța de western
Jeri Little spune ca și-a dezvoltat afacerea în trei mari etape, de-a lungul a mai bine de cinci ani, tot profitul pe care l-a scos în timp din restaurant fiind reinvestit. Familia Little a fost nevoita, datorita cererii care creștea de la o luna la alta, sa transforme casa în care locuia în pensiune, pe care sa o ofere spre închiriere.
„Ideea soției mele a fost o inspirație divina. Clienții din alte orașe sau din alte țari care mâncau la noi doreau sa ramâna peste noapte. Am fost nevoiți sa introducem în circuit și casa, preschimbata în pensiune. Are acum trei apartamente de lux, o sala de conferințe, iar modificarile au costat 35.000 de dolari. Calitatea serviciilor ne-a recomandat tuturor celor care veneau în Iași cu afaceri. Ei preferau sa vina la noi, chiar daca trebuia sa faca drumul pâna la ieșirea din oraș”.
„Acum le putem oferi clienților nostri 16 camere luxoase, cu paturi mari, ca în Statele Unite ale Americii, aer condiționat, o atmosfera intima, un loc în care pot organiza întâlniri de afaceri”, spune Jeri Little.
Cladirile, cu o arhitectura specifica, te introduc în atmosfera cartierelor americane cu vile, atât de frecvent înfațișate în filme.
Potecile cimentate sunt strajuite de stegulețe americane, iar în curte se afla chiar o caruța veche, care amintește de trasurile jefuite de bandele de hoți din filmele western.
„Fiecare client care ne spune ca are impresia ca a ieșit din România și a ajuns în SUA ne face sa ne dam seama ca am reușit ceea ce doream: sa oferim un loc specific, începând cu mâncarea și continuând cu o atmosfera placuta în camere.
Avem 42 de angajați, dar în curând numarul acestora va crește, pentru ca numai cu atâția nu mai reușim sa facem fața. Clienții au micul dejun inclus în preț, mic dejun pe care fiecare american îl servește înainte de a începe o zi de munca: omleta, bacon și muffins”, spune Jeri.
Planuri pentru șapte orașe
Costul unei camere variaza la „Little Texas” între 67 și 77 de dolari pentru o noapte, însa Jeri Little spune ca banii se regasesc în calitatea serviciilor. Anul trecut, firma lui a înregistrat o cifra de afaceri de 300.000 de dolari.
„Anul acesta ne așteptam la o cifra de afaceri de peste 400.000 de dolari și la un grad de ocupare de 70-80%”, spune patronul.
Jeri Little este sigur ca va gasi piața pentru astfel de inițiative și în alte orașe din România. Se gândește acum sa inițieze o rețea de restaurante și pensiuni în șapte orașe ale țarii.
Planul este însa ținut secret, singurul lucru pe care a fost de acord sa-l dezvaluie este acela ca pe harta sa se afla pentru început alte doua orașe din Moldova.
Alții au venit din Texas
Jeri Little din California nu este singurul întreprinzator american caruia i-a placut sa vina sa faca afaceri la Iași. În opt ani de stat în România, Bennett Sewell IV, un întreprinzator din Texas, a investit la Iași peste o jumatate de milion de dolari, mai întâi într-o firma IT, iar mai apoi într-o fabrica de mobila.
„Perla” companiei Romus poate fi considerata în acest moment fabrica de mobila, întreaga producție realizata aici fiind exportata în SUA și Germania.
Mobilierul se adreseaza unui segment de piața redus, extrem de pretențios: majoritatea pieselor de mobilier sunt unicate sau produse în serie mica.
Sewell a luat contact cu România pentru prima oara în 1992, când a vizitat Târgu Mureș, la invitația unor amici din Ungaria.
În Ardeal a stat doar câteva luni, dupa care s-a reîntors în America pentru scurta vreme. A revenit la scurt timp în România și s-a stabilit la Iași, unde a investit peste o jumatate de milion de dolari, mai întâi într-o firma IT, iar mai apoi într-o fabrica de mobila.
Bennett Sewell IV are 41 de ani și locuiește în Texas. În prezent face des naveta la Iași, unde ramâne câteva luni pe an, pentru a-și coordona afacerile. A studiat la Facultatea de Construcții din Texas și a obținut MBA-ul la Colegiul Boston.
În 1994, texanul a înființat firma Romus Trading & Development Ltd, ca filiala a companiei cu același nume din Austin (Texas). Romus a intrat pe piața ieșeana ca firma de asamblare de PC-uri, pentru ca „pe vremea aceea era practic imposibil sa faci soft în România”.
Firma Romus din Iași cuprinde trei parți: nucleul IT, o divizie soft și o fabrica de mobila, care a ajuns extrem de profitabila. În total, Romus numara 155 de angajați, dintre care 120 lucreaza în cadrul fabricii de mobila.
La fabrica de mobila, majoritatea pieselor de mobilier sunt unicate sau produse în serie mica, sculpturile fiind realizate de o echipa de meșteri special pregatiți pentru lucrari de acest gen. În 2000, Romus a exportat mobila în valoare de 650.000 USD.
Afacerile americanului Bennett Sewell au început la Iași cu destula greutate, iar la un moment dat s-a pus chiar problema închiderii firmei, deși la mijloc era o investiție de peste o jumatate de milion de dolari.
În anii ’94-’95, lucrurile pe IT nu se așezasera înca, iar exportul de mobila, în acea vreme catre Franța, nu era pe masura așteptarilor.
Pe urma, afacerea a prins radacini, iar fiecare leu obținut ca profit a fost reinvestit, conform filozofiei oricarui micului întreprinzator de peste Ocean. Alex Livadaru, Iași ZIARUL FINANCIAR