Cum s-a format petrolul în pământ

17 02. 2015, 22:33

Multe terenuri au fost odată acoperite cu apă. Soarele a strălucit peste aceste ape și peste toate lucrurile existente în ea. Plantele marine și animalele au captat energia soarelui, iar după ce au murit rămășițele lor au rămas depuse pe fundul mărilor și apoi acoperite cu sedimente. Asupra acestora au început să acționeze chimiicalele și bacteriile. Cum acești agenți au format gaz și ulei din grăsimile și uleiurile vietăților marine rămâne incert. Dar după o perioadă mai lungă de timp s-au format mici picături de ulei, adică petrolul sau țițeiul.

Mai târziu, straturile de noroi și pământ au devenit roci de gresie și calcar. Ele se numesc roci sedimentare deoarece sunt formate din sedimente. În timp, micile picături de ulei s-au infiltrat în straturile acestor roci poroase care au lucrat asemenea unui burete – au reținut petrolul.

Peste milioane de ani crusta pământului s-a deplasat, fundul mării la fel, cu tot cu uleiul păstrat, și în unele cazuri s-au transformat în terenuri de suprafață, iar în altele au fost adâncite și mai mult în fundul mării. Pământul a continuat să se deplaseze ceea ce a condus la apariția continentelor.

De aceea unele zone de petrol sunt descoperite cu greu în adâncuri, iar unele dintre cele mai bogate sunt în zonele deșertice. Pentru că acestea erau acoperite cu apă, cu milioane de ani în urmă.