Râul Niagara izvorăște din lacul Erie și drenează patru dintre cele Mari Lacuri și lacul Ontario. La mijlocul cursului său de 58 de kilometri, apa crește rapid și plonjează peste marginea unui deal înalt – Cascada Niagara!
De fapt, cascada Niagara este formată din două cascade – Potcoava sau cascada Canadiană și cascada Americană. Aproape 94% din apele Niagarei, adică circa 317.000.000 litri, curg deasupra curbatei cascade Potcoava în fiecare minut.
Geologii cred că Niagara este o cascadă destul de tânără – are, probabil, nu mai mult de 10.000 – 15.000 de ani. În era glaciară, ghețarii au ocupat tot teritoriul cunoscut ca regiunea Niagara. Pe măsură ce gheața s-a topit, s-a format lacul Erie. Apa în exces a găsit o ieșire în partea de nord a lacului și s-a transformat în râu.
Pe măsură ce râul a curs înspre nord, s-a vărsat peste o zonă abruptă (un deal). Acea zonă abruptă își avea vârful pe o rocă de calcar, acolo unde s-a format cea dintâi cascadă Niagara. De atunci, cascada a fost trasă înapoi de puternica forță a apei. Astăzi, ea este cu 11 kilometri mai sus decât în locația sa originală!
Apropo, prima menționare a cascadei Niagara a fost făcută în 1697. Părintele Louis Hennepin, un misionar și explorator francez a scris pentru prima oară despre cascadă. Părintele Hennepin a văzut cascada în 1678, cu ocazia unei expediții în Lumea Nouă, împreună cu Sieur de la Salle.