Cum rotește omida un cocon?
Larvele sau puii tineri de fluturi și molii se numesc omizi. O omidă este, de fapt, o insectă în devenire. Atunci când o omidă iese din oul lăsat de fluturele-mamă sau molie, ea are dimensiuni foarte mici. Însă, omida crește rapid și încep să aibă loc fel de fel de schimbări.
Schimbarea prin care trec omizile se numește metamorfoză. Primul pas pentru multe omizi din molii este să își construiască coconi. Ele le rotesc cu ajutorul unor fire de lichid lipicios, care curge dintr-o deschizătură a buzei inferioare. Lichidul se întărește în aer și devine firul pe care noi îl numim mătase naturală.
Unele omizi formează pungi de mătase care le sigilează. Altele rulează o frunză, întărind marginile sale cu mătasea. Multe feluri de omizi păroase își umflă coconii cu propriul păr. Alte tipuri de omizi, incluzând multe dintre cele din grupul fluturilor, nu își construiesc coconi.
Însă, toate omizile trec printr-un stadiu de odihnă, care se numește pupa. Pupa nu face altceva decât să se odihnească. Acest stadiu poate dura două săptămâni sau poate dura o iarnă întreagă. În această perioadă, omida se transformă într-o molie sau un fluture complet dezvoltat.
În noua sa formă de adult, el părăsește coconul fiind umed și slab. Pe măsură ce sângele îi curge în venele din aripi, adultul își flutură aripile și le usucă. În câteva ore, atunci când aripile îi sunt puternice și uscate, fluturele sau molia își începe zborul de adult.