Iată ce este de făcut:
1. Analiză /Evaluare Corporală.
Acest prim pas este cel mai important atunci când ne propunem să slăbim. Aici este vorba despre analiza compoziţiei corporale, care se realizează cu ajutorul unui cântar medical. În procesul de slăbire este foarte important să ştim câtă grăsime corporală, apă şi muşchi avem în corp la momentul cântăririi. În funcţie de acest raport, se stabilesc câte kg de grăsime ai nevoie şi este bine să slăbeşti şi câtă masă musculară este în corp. În urma acestei analize şi în funcţie de obiectivul fiecăruia, se stabileşte planul alimentar şi programul de antrenament.
2. Planul alimentar se face ţinând cont de rata metabolică în repaus.
În general, persoanele care au grăsime corporală au metabolismul mai lent. Se ţine cont de activitatea fizică zilnică, de alimentele preferate şi nepreferate şi nu în ultimul rând de programul zilnic. Se recomandă mai multe mese pe zi, ideal 3 mese plus 2 gustări. În felul acesta îţi poţi ţine sub control şi poftele alimentare şi foamea. Orele ideale sunt: micul dejun la 7:00-7:30, gustare la 10:30, prânz la 13:00, a doua gustare la 15:30-16:00, cina la 18:00.-19:00.