Cum pot cactușii să trăiască fără apă?
Cactușii nu trăiesc fără apă, însă reușesc să supraviețuiască lungi perioade de timp, într-un mod remarcabil, fără ploi. Plantele ce cresc în condiții de mediu normale irosesc o mare cantitate de apă. Apa în plus se evaporă.
Cactușii supraviețuiesc deoarece nu au frunze. Cozile lor sunt formate în așa fel încât puțin din suprafața lor este expusă razelor directe ale soarelui. Astfel, hidratarea nu se pierde aproape deloc. În plus, cozile cactușilor sunt groase și pot depozita apă.
Cactușii au și un strat gros de membrană ce adaugă un plus de protecție apei. Spinii acestor plante le apără de orice animale însetate ce se pot adăpa din rezerva lor. Astfel, cactușii de dimensiuni mari pot trăi chiar și peste doi ani fără apă.
Cactușii sunt plante normale care produc flori și fructe cu semințe. Florile lor sunt minunate, iar un deșert înflorat ar fi colorat în galben intens, roșu și purpuriu.
Peste 1.000 de specii de cactuși au fost descoperite până în prezent. Există plante din America de Sud și Centrală, din Mexic, dar și din partea de sud-vest a Statelor Unite. Tipurile de cactuși diferă de la mici spini crescuți deasupra solului până la marele „saguaro”, planta reprezentativă a Arizonei. Acest cactus poate ajunge la 10 – 20 metri înălțime.
Siropul din interiorul cactușilor se poate transforma în medicamente și băuturi fermentate. De altfel, din cozile și fructele acestor plante dure pot deveni bomboane delicioase și conservanți. Mulți dintre cactușii de dimensiuni mici au devenit plante de apartament.
Atunci când sunt plantați în ghiveci, este necesară o bună asanare. Cactușii pot fi udați la fiecare patru zile, pe parcursul verii și odată la două săptămâni, în timpul iernii.