Cum lucrează izolarea termică?

03 06. 2015, 07:00

Izolarea termică încetinește mișcarea valurilor de căldură dintr-un loc în altul. Asta poate fi folositor și important. De exemplu, izolarea termică păstrează temperaturi confortabile în casă, pe timpul iernii și ține căldura în interior. De asemenea, păstrează răcoarea în casă vara, ținând căldura în afara camerelor.

Izolarea termică e folosită și la conducte și rezervoare, pentru a le împiedica pierderea căldurii; ține căldura departe de frigidere și depozite, pentru a le feri de căldură; și se utilizează la vagoane de marfă frigofice și camioane.

Izolarea termică produsă de om, nu naturală, se numește insulație în masă. Lucrează prevenind mișcarea căldurii. Pentru a face asta, folosește materiale care nu prea conduc căldura, care sunt umplute cu mici spații de aer și gaz – conductori slabi.

Materialele conduc căldura în moduri diferite. Unele o lasă să curgă prin ele cu ușurință, în timp ce altele previn mișcarea căldurii. De exemplu, argintul este un conductor bun de căldură, chiar mai bun decât aerul de 19.300 de ori.

Unul dintre cele mai bune și comune materiale folosite la izolare este vata minerală. Fibrele acestui material sunt făcute prin adăugarea unui anumit tip de rocă topită pe o roată în mișcare. Roata aruncă picături din roca topită într-un curent de aer, care le răcește până devin fibre subțiri.

Vata minerală previne mișcarea căldurii de circa 44 de ori mai bine decât sticla, de șapte ori mai bine decât lemnul și de patru ori mai bine decât azbestul.