Deciziile pe care le iei și pașii pe care îi faci dau formă vieții tale – trecutul, prezentul și viitorul. Cine suntem nu este rezultatul capacităților noastre, ci alegerilor pe care le facem. Iată câteva sfaturi cu privire la realizarea unui plan de viață.
1. Evaluează
În fiecare aspect al vieții tale, dă-ți un scor și definește punctul exact în care ești. Setează-ți parametri proprii și decide care e poziția actuală și dacă ai nevoie să faci îmbunătățiri. Vei realiza ce pași e nevoie să faci pentru a te apropia de scopul tău în viață. Scopul tău în viață ca acționa ca bază și va decide ce trebuie să faci pentru a obține ceea ce îți dorești. Îți vor fi clare argumentele pro și contra legate de pașii pe care îi faci. Apoi vei avea un plan de viață complet cartografiat pe care să-l urmezi.
2. Acordă-ți timp
Ține minte că va trebui să aloci o anumită perioadă de timp pentru a putea realiza acest lucru. Să îți faci un plan de viață nu e ceva ce se realizează într-o zi (sau două!), deoarece ai nevoie să fii conștient de toate implicațiile când faci asta. Găsește un loc liniștit, în care să te retragi câteva zile, stai deoparte de preocupările obișnuite și gândește-te la viața ta. Fă-o în mai mulți pași pe o perioadă de câteva zile.
3. Prioritizează
Prioritizează-ți rolurile ca persoană nu numai în funcție de ceea ce se așteaptă de la tine să fii și să faci, dar și în funcție de ceea ce vrei tu să fii și să faci. Amintește-ți că, la sfârșitul zilei, viața îți aparține și numai tu ești cel care o va trăi pe de-a întregul, nimeni altcineva de pe pământ. Tu vei decide ce este important pentru tine și ce vrei de la viață.
4. Stabilește-ți obiective pe termen scurt
Acum este necesar să stabilești obiective pe termen scurt, pe baza celor pe termen lung stabilite deja de tine, în funcție de ceea ce îți dorești să realizezi în viață. Pentru a îndeplini obiectivele mai mari va trebui, fără îndoială, să realizezi mai multe obiective mai scurte. Acest este punctul în care îți stabilești planul de acțiune cu scopul de a atinge obiectivele pe termen scurt.
5. Urmărește
Sarcina ta nu se termină în momentul în care termini să îți trasezi planul de viață. Ai nevoie să mergi înapoi din când în când și să verifici ce obiective ai îndeplinit, ce modificări vrei să faci, dacă există ceva ce vrei să modifici și, în cele din urmă, să vezi dacă totul merge conform planului sau nu. Vei ști atunci ce pași noi trebuie luați pentru a fi în pas cu obiectivele tale în viață.