Cum își construiesc eschimoșii igluuri?
Pentru majoritatea oamenilor, cuvântul „iglu” înseamnă o casă construită din zăpadă. Dar „iglu” este cuvântul eschimos pentru „adăpost”. Un iglu nu are nevoie să fie construit din zăpadă. Poate fi un cort, o școală, o biserică sau o gară. Doar eschimoșii din Canada sau nordul Groenlandei își construiesc case din zăpadă, pe timpul iernii.
Un iglu din zăpadă poartă numele de „apudyak”. Acesta este făcut din zăpadă înghețată – nu gheață -, care este sculptată în cărămizi egale. Zăpada are sute de spații aerate, care îi futnizează o protecție excelentă împotriva vremii friguroase.
Un eschimos poate construi o casă din zăpadă destul de repede. Cărămizile sunt tăiate în dimensiuni de 0.5 metri lungime, o lățime de 46 centimetri și sunt înalte de 13 centimetri. Acestea sunt așezate cu marginile înspre interior, astfel încât să formeze un cerc cu diametrul de aproximativ 3.5 metri. Cărămizile sunt puse în spirală, în sus și în interior, până când formează un dom. O gaură mică „pentru respirație” rămâne deasupra igluului. Straturile de zăpadă și gheață din interiorul igluului sunt acoperite cu piele de animale.
Uneori, eschimoșii construiesc câteva case din zăpadă conectate prin tuneluri, pentru ca familiile de eschimoși să se poată vizita, fără să iasă în frig.
Eschimoșii din Alaska nu au construit niciodată case din zăpadă. Adăposturile lor de peste iarnă sunt, parțial, sub pământ. Un eschimos alb, imigrant în Alaska, i-a arătat tinerei lui fiice cum se construiește un iglu din zăpadă. Vecinii lui eschimoși erau uimiți – nu mai văzuseră un iglu din zăpadă până atunci!
Vata, aproape toți eschimoșii trăiesc precum cei din spațiile pentru camping – în corturi.