Cum isi aleg americanii presedintele

Apropo.ro / 11.06.2008, 12:47
Cum isi aleg americanii presedintele
In Statele Unite candidatii la presedintie participa la un adevarat maraton presarat cu alegeri primare, conventii de partid si incheiat cu colegiul electoral.

Acum, cand am aflat care sunt candidatii pentru alegerile prezidentiale ale principalelor partide din Statele Unite, democratul Barack Obama si republicanul John McCain, poate santeti interesati sa aflati care sunt regulile electorale din SUA.

Politicienii americani spun ca felul in care isi aleg presedintele ca este cel mai deschis si cel mai democratic din lume. Dar pentru un strain poate fi si cel mai greu de inteles.

Cursa electorala se intinde in unele tari de-a lungul catorva saptamani, dar in Statele Unite candidatii la presedintie participa la un adevarat maraton presarat cu alegeri primare, conventii de partid si incheiat cu colegiul electoral. De asemenea, intregul proces este foarte bine definit si supravegheat de catrea autoritati (Federal Election Commission)

Constitutia Statelor Unite prevede ca americanii trebuie sa-si aleaga presedintele o data la patru ani. Candidatii la cea cea mai importanta slujba din lume trebuie sa aiba cel putin 35 de ani si sa fie cetateni americani nascuti in Statele Unite.

Candidatii potentiali formeaza un comitet de pregatire care mobilizeaza sprijinul membrilor de partid si al donatorilor pentru campania electorala.

Daca ajung la concluzia ca se bucura de suficient sprijin informeaza autoritatile federale ca au intrat in cursa si continua strangerea de fonduri precum si campania de la un stat la altul pentru a obtine nominalizarea partidului.

Alegerile primare

Alegerile primare sunt primul pas in alegerea candidatului din partea unui partid. In majoritatea tarilor lumii partidele numesc un singur candidat. In Statele Unite insa votantii care isi declara sprijinul pentru un partid sau altul aleg candidatul dintr-o lista.

Alegerile primare incep in luna ianuarie.

Candidatii se intrec intre ei pentru a obtine nominalizarea din partea partidului.

Selectia finala are loc la conventia nationala a partidului respectiv care se desfasoara vara.

In cadrul alegerilor primare votantii ii aleg pe delegatii la conventia partidului. In majoritatea cazurilor delegatii si-au exprimat deja sprijinul pentru un candidat.

Candidatul care obtine majoritatea voturilor exprimate de delegati devine reprezentantul partidului in alegerile prezidentiale.

Unele state cum ar fi Iowa nu organizeaza alegeri primare ci folosesc un sistem mai complex in care delegatii sunt selectati in mai multe etape.

Conventia

Conventiile partidelor sunt unul dintre cele mai importante evenimente in politica americana.Fiecare stat soseste la conventie cu propriii delegati si pancarte aratand candidatul la presedintie pe care il sustin.

Delegatii fiecarui stat il aleg, doar formal, pe castigatorul cursei care devine astfel candidat la presedintie.

In final castiga candidatul cu cei mai multi delegati si in mod firesc el obtine si sprijinul rivalilor sai din partid. El isi alege apoi un partener candidat pentru functia de vicepresedinte.

Candidatii independenti

Daca cineva alege sa candideze ca independent trebuie sa indeplineasca diferite conditii, printre care strangerea unui numar de semnaturi de sustinere. Sursele de finantare trebuie sa fie fondurile proprii sau din campanii de finantare.

Campania electorala

Candidatii la presedintie se pregatesc intens pentru ultima faza a campaniei. Politicile sunt ajustate tinand seama de multe ori si de dorintele simpatizantilor candidatilor eliminati din cursa.

Aceasta faza a campaniei este mai scurta decat cea pentru alegerile primare.

Se fac cheltuieli mari in special cu publicitatea la televiziune si in mod normal au loc dezbateri televizate intre candidatii la presedintie.

Alegerile propriu-zise

Alegerile pentru presedintele american sunt intotdeuna tinute in prima zi de marti din intervalul 2-8 noiembrie. (Anul acesta vor avea loc pe 4 noiembrie)

Voturile sunt numarate si un rezultat partial este cunoscut la 12 ore de la inchiderea urnelor. Dupa numararea voturilor procesul se muta la colegiul electoral. Fiecare stat are un numar diferit de electori. Numarul acestora reflecta reprezentarea respectivului stat in Congres. Candidatul desemnat castigator intr-un stat castiga si toate voturile electorilor respectivului stat.

Ceilalti candidati nu primesc nici un vot, cu exceptia statelor Nebraska si Maine care dau voturi si candidatilor cu procente importante in votul popular.

Odata ce un candidat are majoritatea in toate statele, in mintea populatiei alegerile s-au terminat. Dar de fapt colegiul electoral se reuneste si voteaza presedintele. Membrii colegiului nu sunt obligati legal sa voteze pentru candidatul desemnat castigator sau in functie de alegerea facuta de partidul din care fac parte, dar se intampla foarte rar ca votul lor sa fie altul.

Voturile colegiului elector sunt formal numarate in fata Congresului in luna ianuarie.

Distributia electorilor pe state

Numar total de voturi: 538; Numar de voturi necesar pentru a fi ales: 270

Din tabel rezulta ca exista state a caror pondere este foarte importanta in desemnarea presedintelui american (California, Texas, New York). Aceste state au parte de o atentie speciala din partea candidatilor.

Stat Electori
Alabama 9
Alaska 3
Arizona 10
Arkansas 6
California 55
Colorado 9
Connecticut 7
Delaware 3
D.C. 3
Florida 27
Georgia 15
Hawaii 4
Idaho 4
Illinois 21
Indiana 11
Iowa 7
Kansas 6
Kentucky 8
Louisiana 9
Maine 4
Maryland 10
Massachusetts 12
Michigan 17
Minnesota 10
Mississippi 6
Missouri 11
Stat Electori
Montana 3
Nebraska 5
Nevada 5
New Hampshire 4
New Jersey 15
New Mexico 5
New York 31
North Carolina 15
North Dakota 3
Ohio 20
Oklahoma 7
Oregon 7
Pennsylvania 21
Rhode Island 4
South Carolina 8
South Dakota 3
Tennessee 11
Texas 34
Utah 5
Vermont 3
Virginia 13
Washington 11
West Virginia 5
Wisconsin 10
Wyoming 3