Cum înlături efectele decalajului de fus orar
Decalajul de fus orar tulbură ceasul biologic al organismului, provocând apariția unor simptome extrem de neplăcute, precum tulburări de somn, constipație și dureri de cap. Este un lucru comun pentru acele persoane care călătoresc des.
Călătorii spre est au de suferit pentru că sunt nevoiți să se culce mai devreme decât este obișnuit organismul. Culcatul mai devreme este necesar pentru adaptarea la ora locală.
Insulina joacă un rol important în sincronizarea organismului. Creșterea nivelului de insulină contribuie la încetinirea ceasului biologic și determină apariția senzației de somn.
În concluzie, cercetătorii recomandă ca, odată ajunși la destinație, să se consume alimente bogate în carbohidrați – paste, orez -, care determină creșterea nivelului de insulină.
Dacă oamenii trebuie să meargă la culcare mai târziu, trebuie să consume alimente care contribuie la scăderea nivelului de insulină, precum proteine și grăsimi, ca șuncă și ouă.
Corpul are mai multe ceasuri interne, iar, când este vorba de decalajul de fus orar, două dintre acestea contează cel mai mult: cel controlat de lumină și cel controlat de mese.
Citește mai multe detalii despre combaterea efectele neplăcute ale decalajului de fus orar, pe Mediafax