Cum face sarmalele Adelina Pestriţu?
“Sunt mare fan sarmale, atât de Revelion cât şi de Crăciun. Cu toate că nu le pregătesc singură, reţeta de sarmale ca la mama acasă sună cam aşa: amestec de 500 de grame de carne tocată, 150 de grame orez, 1 legătură mărar verde, ulei, frunze de viţă sau varză, pastă de roşii, faină albă de grâu, condimente, 3-4 cepe, vegeta, piper, 1 lingură de zahăr. Se curăţă ceapa şi se căleşte până devine aurie, se adaugă o lingură pastă de roşii şi se pune peste carnea tocată. Adăugăm orezul, spălat în 2-3 ape, mărar verde, condimente, şi se amestecă. Frunzele de viţă sau de varză se spală, se opăresc şi se curăţa de cotoare.
Carnea tocată se pune pe fiecare frunză din compoziţie şi se rulează. La baza oalei se pun ulei, ceapă tocată mărunt, mărar. Se pune apă clocotită cât să acopere sarmalele, apoi acestea se fierb.
Foto: Mediafax Foto
Cât timp fierb sarmalele, se prepară sosul. Se pun la călit, într-o cratiţă, uleiul şi 2 linguri de făină albă de grâu; se adaugă sarmalele, pasta de roşii şi apa, ca la sosul de roşii. Se adăugă apoi vegeta, piperul şi o lingură de zahăr, mărar verde şi cimbru. Când sarmalele sunt fierte se pune sosul şi se lasă să dea în câteva clocote. Poftă bună!”, spune Adelina.