Cum economisim bani la factura de telefon? Bonus: cursul de tehnologie Părinţi la Şcoală

28 08. 2017, 15:59

Costurile suplimentare la factura de telefon nu se adună deodată, ci apar prin scăpări de-a lungul lunii. Acele plăţi extra la factură sunt rezultatul unei luni în care ori nu ai acordat atenţie planului de factură ori ţi-au scăpat mici detalii care, cumulate, au dus la cheltuieli aparent inexplicabile.

Citeşte în continuare şi află cum să nu mai fii niciodată surprins de costuri la care nu te aşteptai!

Orange România organizează Părinţi la Şcoală, un curs de tehnologie unde adulţii învaţă cum să folosească mai eficient telefonul mobil. Aşa că am discutat cu cei de la Orange şi am aflat care sunt sfaturile cele mai utile pentru a economisi, lună de lună, la factura ta. 

1. Cunoaşte-ţi planul de abonament

Să îţi cunoşti limitele abonamentului este esenţial în a reuşi să nu depăşeşti costul standard al facturii. Fiecare abonament oferă o cantitate specifică de minute, mesaje şi consum de internet. Dacă eşti familiar cu aceste detalii, atunci vei putea gestiona costurile mult mai eficient. Planurile de abonamente pot fi diferite, unele oferă minute şi mesaje nelimitate, altele internet – depinde pentru ce beneficii ai optat când ai semnat contractul. Aşadar familiarizează-te cu aceste informaţii – le poţi afla cu exactitate în magazin, pe factură sau accesând contul de client online (în cazul în care operatorul oferă această variantă) şi vei ştii mereu cât ai de plătit.


2. Învaţă să îţi urmăreşti singur costurile

Majoritatea operatorilor de telefonie mobilă îţi pun la dispoziţie posibilitatea de a verifica costurile din timpul lunii. Acest lucru se face printr-un mesaj trimis de pe telefonul tău către operator care îţi va returna o detaliere a situaţiei planului tău.  Află din magazinele operatorilor care este codul pe care trebuie să îl transmiţi pentru controlul costului şi obişnuieşte-te să realizezi această verificare măcar de două ori pe lună. În acest mod vei şti mereu câte minute, mesaje sau internet ai consumat şi cât mai ai disponibil până la data emiterii facturii.

3. Foloseşte aplicaţiile care consumă date doar când esti conectat la WiFi

Accesul facil la internet este poate unul dintre principalele beneficii ale unui smartphone. Însă, odată cu el vin şi o multitudine de aplicaţii pe care le poţi folosi pentru a fi mereu în contact cu cei dragi – prin mesaje, sunet şi imagine. Cu toate acestea, anumite aplicaţii consumă mai mult internet decât altele.  Cele mai populare aplicaţii, pe care le folosim pentru a păstra legătura cu cei apropiaţi sunt şi cele care consumă cel mai mult internet. Facebook, Instagram, Snapchat sau YouTube sunt aplicaţiile care necesită consum de date aşa că recomandarea noastră este să încerci mereu să foloseşti internet wireless când ai oportunitatea. În acest mod vei fi sigur că nu consumi mai multe date decât ai.

4. Gestionează-ţi conexiunea la internet

Conexiunea la internet, negestionată, reprezintă unul dintre principalele motive din spatele unei facturi mai mari. Consumul excesiv al datelor mobile poate fi cauzat de diferite aplicaţii care, dacă nu sunt închise, continuă să folosească internetul pentru a-şi face actualizări şi a trimite notificări.Cea mai bună opţiune este oprirea conexiunii la internet în perioada în care nu ai nevoie de ea. Această setare este uşor de făcut şi cu timpul poate deveni o obişnuinţă. Foloseşte internetul de la operator doar în momentele când nu poţi beneficia de o conexiune wireless şi în acest fel nu vei mai fi niciodată surprins de trafic suplimentar din cauza consumului de internet.

5. Achită factura la data scadentă pentru a evita plata penalităţilor

Ni s-a întâmplat tuturor să uităm de achitarea facturilor la data scadentă aşa că ştim ce se întâmplă – penalităţi. Neachitarea la timp a facturii va duce la acumularea plaţilor de penalitate care vor creşte valoarea facturii tale. 

Cele mai bune metode pentru a evita apariţia penalităţilor este să ştii mereu în ce dată urmează să fie emisă factură şi să o plăteşti de îndată ce ea este primită. Pentru a face şi mai uşor procesul, te poţi interesa dacă factura operatorului tău poate fi plătită online şi din câteva click-uri poţi afla cât ai de plătit, când şi cum poţi face plata.
De asemenea, ai la dispoziţie aplicaţii dedicate pentru smart phone cu ajutorul cărora poţi plăti direct de pe telefonul tău. Folosind aceste modalităţi, nu numai că nu trebuie să te deplasezi în magazinul operatorului însă vei putea mereu ţine evidenţa datelor de emitere a facturii precum şi a costurilor pe care le-ai acumulat.

Sperăm că ai reţinut câteva idei utile despre cum să economiseşti bani la factura de telefon. Participă la Părinţi la Şcoală şi vei învăţa despre aplicaţiile de smart phone care te ajută zi de zi, gestionarea consumului de internet şi verificarea costurilor precum şi modalităţi noi şi distractive de a fi alături de cei dragi. Despre Părinţi la Şcoală şi campania Tech a Break de la Orange poţi afla mai multe aici!