Cum eclozează ouăle de broască?
Broaștele caută locuri liniștite de la malul mărilor sau a lacurilor de dimensiuni mici, acolo unde apa este adâncă de circa 30 centimetri. Pe timpul nopții sau dimineața, devreme, femela își depune ouăle anuale. Ouăle sunt acoperite cu o masă de jeleu, căreia îi sunt atașate anumite plante din lacuri.
O broască de dimensiuni mici poate depune între 2.000 și 3.000 de ouă, în timp ce o broască mai mare depune 6.000 – 8.000 de ouă. Fiecare ou este sferic, are vârful negru, este luminos în partea de jos și are un diametru de circa 1.5 milimetri. Atunci când este depus, masa oului este precum un pahar de apă, însă se umflă cu apă de câteva ori, până să eclozeze.
După câteva zile sau săptămâni, în funcție de specia broaștei, oul eclozează. Un mormoloc înoată afară din ou. Ei au o coadă, aripioare și branhii, care arată ca mici crengi blănoase. La început, aceste nervuri se află în afara corpului lor. Însă, odată cu trecerea timpului, ele sunt acoperite cu un strat de piele. Înăuntrul corpului mormolocilor se dezvoltă plămânii, dar au loc și alte schimbări. Le cresc membrele inferioare. Picioarele lor din spate sunt primele care apar, în timp ce picioarele din față rămân ascunse până la ultimele stadii ale metamorfozei. Coada lor este absorbită în interiorul corpului. Ea dispare complet atunci când tânărul animal, acum o broască, e pregătit pentru viața pe uscat.
Schimbarea cea mai mare din mormoloc în broască are loc într-o săptămână sau chiar mai puțin, dacă vremea este călduroasă. Pe perioada frigului, ea poate dura și peste două săptămâni.