Termenul de gripa este utilizat de multe ori greșit, pentru a descrie o alta infecție respiratorie, care nu este provocata de virusul gripal. De pilda, raceala banala și pneumonia pseudogripala sunt adesea confundate cu guturaiul.
Ce este gripa ?
O infecție respiratorie acuta data de virusul gripal. Se manifesta prin: febra, tuse, cefalee, stare generala alterata și o inflamație a mucoaselor respiratorii. Gripa are, totuși, un numar de simptome specifice, care pot orienta spre un diagnostic precis.
Cum o recunoști
În primul rand, este vorba despre contactul cu o persoana care are deja o infecție destul de serioasa. Acest lucru trebuie sa te puna imediat pe ganduri și sa suspectezi o gripa. În al doilea rand, te uiți la debut. Gripa, în marea majoritate a cazurilor, debuteaza brusc. Și nu oricum, ci cu febra mare – peste 38 de grade -, cu durere de cap destul de intensa și persistenta, cu tuse seaca. Sunt prezente și fenomenele respiratorii – de tipul nasului care curge sau a nasului înfundat, dureri în gat.
Astenia este și ea un semn specific gripei, mai ales în cazul adulților. Mai survin dureri la nivelul articulațiilor și mușchilor, precum și dureri toracice mai estompate. La copiii mici pot aparea toate aceste simptome, doar ca astenia, durerile toracice și musculare nu prea pot fi relatate. În schimb, cei mici pot avea varsaturi și diaree. Gripa este foarte contagioasa și are tendința de a cuprinde cat mai multe persoane într-o perioada scurta de timp.
Cei trei verișori ai virusului gripal
Virusurile paragripale sunt strans înrudite cu virusul gripal, dar tind sa provoace îmbolnaviri cu gravitate diferita. Spre deosebire de gripa, care apare în special în sezonul rece, infecțiile date de cele trei virusuri paragripale pot aparea tot timpul anului. Acestea sunt mult mai des întalnite la copii, avand în vedere ca adulții au deja o imunitate crescuta la acest tip de afecțiuni. Ele nu debuteaza brusc, ci lent. La început se instaleaza o durere de cap, apoi nasul începe sa curga.
Pot fi și situații în care debutul sa fie brusc și sa mimeze gripa. Dar un medic cu experiența își poate da seama despre ce este vorba. Oricum, primeaza durerile în gat, tusea, nu fenomenele generale de astenie. Febra rareori depașește 38 de grade Celsius, iar simptomatologia este ceva mai estompata. Și evoluția acestor infecții este graduala și nu ia amploarea gripei. În plus, contagiozitatea este mult mai mica. Nu o sa întalnești focare extinse, decat la nivelul unei familii sau colectivitați.
Tratament numai dupa indicația medicului
Daca tratezi o gripa care de fapt e o alta infecție, s-ar putea sa iei medicamente fara sa obții un efect maxim. Tratamentul guturaiului vizeaza anihilarea simptomelor. Multe persoane iau antibiotice „dupa ureche”, fara sa știe ca, de fapt, acestea nu au nici un efect asupra virusului gripal. De aceea, chiar și o gripa, oricat de banala ar parea, trebuie vazuta de medic. În cazul infecțiilor cu virusurile paragripale nu exista tratament specific. Odihna și mediul confortabil sunt cele mai bune remedii. La acestea se adauga și calmante, în funcție de simptomatologie.
Un nou medicament antigripal
Un nou tratament împotriva gripei, care include 4 medicamente la un loc, este Grippostad C. El poate fi administrat chiar și copiilor cu varsta peste 6 ani, pentru aceștia fiind gratuit, și se prezinta sub forma de capsule și pliculețe. Conține: paracetamol cu rol antitermic, vitamina C, cofeina și clorfeniramin ca dezinfectant. Produsul se gasește în farmacii și costa 100.000 lei 20 capsule.