Pentru a crește banani, butași din baza plantelor (altoi) sunt plantați în găuri adânci de aproximativ 30 cm, la o distanță de 3,3 – la 5,5 metri unii față de alții. Fiecare butaș trebuie să aibă unul sau mai mulți lăstari, precum cartofii încolțiți.
Primele frunzulițe vor apărea trei sau patru săptămâni mai târziu. Doar mugurele cel mai puternic va ajunge, în final, plantă. Planta va forma proprii altoi, din care vor crește, mai târziu, alți banani.
Bananierii au nevoie de destul de multă atenție și îngrijire. Ei au nevoie de apa provenită din irigații, dacă apa de ploaie nu este suficientă. Zona din jurul bananierului trebuie păstrată fără iarbă sau buruieni.
După 9 sau 10 luni de la plantare, o floare apare în banan. Aceasta se află în vârful tulpinii ascunse care crește, de la baza plantei, până în centrul frunzelor și atârnă, după ce răsare din vârf. Mici banane se formează pe această formațiune florală, pe măsură ce aceasta crește.
Bananele chiar cresc cu susul în jos. Cât încă abia se formează pe floare, ele sunt îndreptate către pământ, dar în timp ce cresc, ele se întorc către cer.
Bananele se adună cât sunt încă verzi. Chiar dacă sunt mâncate în zonele unde sunt crescute, ele nu trebuie să se coacă pe plantă. O banană care se îngălbenește pe plantă își pierde aroma.