Peste 80% dintre români consideră că doar prin muncă și efort România poate ieși din criza economică, arată o cercetare recentă. Cu toate acestea, 3 din 5 români spun că 1 Mai trebuie sărbătorit prin repaos și odihnă.
Un studiu online realizat în preajma zilei de 1 Mai, pentru a cerceta atitudinea românilor față de muncă și angajatori, a scos la iveală că 80,6% dintre români sunt convinși că actuala situație economică poate fi depășită doar prin muncă. În ceea ce privește principala motivație față de muncă, aproape jumătate dintre români (44,5%) declară că vin la serviciu pentru salariul lunar, în timp ce 32% spun că muncesc din pasiune. La studiu au participat peste 5.800 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani.
Românii se consideră mai degrabă un popor harnic (55,4%) decât leneș (44,6%). Ca modele de urmat, aceștia cred că germanii (44,5%), japonezii (35,12%) și chinezii (13,42%) sunt printre cele mai muncitoare popoare.
Întrebați despre relația dintre mediul privat și sectorul public, cei mai mulți români (peste 62%) consideră că angajații de la stat muncesc mai puțin decât cei din sectorul privat, în timp ce 29% sunt de părere că toți românii muncesc la fel de mult. Doar 8,5% dintre români sunt de părere că angajații de la stat muncesc mai mult decât cei de la privat.
Unul din trei români muncește ore suplimentare cel puțin o dată pe săptămână (31,8%), în timp ce 17,8% dintre aceștia petrec un weekend la birou o dată pe lună, iar 12% se duc în weekend la birou o dată pe trimestru. Doar 8% dintre români nu se abat de la orarul de muncă stabilit cu angajatorul. Deși lucrează ore suplimentare, doar 12,8% dintre români declară că sunt întotdeauna plătiți corespunzător pentru acestea, în timp ce 21,8% sunt remunerați ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de muncă. Unul din trei români, pe de altă parte, lucrează ore suplimentare fără a fi plătit corespunzător.
În ceea ce privește relația șef-angajat, românii sunt de părere, într-o măsură covârșitoare, că, pentru a menține o atmosferă pozitivă la locul de muncă este foarte importantă comunicarea angajator-angajat (98,6%). Ședințele sunt încă cel mai utilizat instrument de comunicare dintre șefi și angajați (48,2%), urmate la mare distanță de newsletterele interne (17,5%) și evenimentele organizate în cadrul companiei (15,25%)
Românii nu au o percepție pozitivă despre patroni, 68,9% dintre respondenți spunând că aceștia din urmă nu sunt modele de urmat în spiritul respectului față de muncă.
Având în vedere că vine 1 Mai, participanții la sondaj au fost întrebați care consideră că ar fi cea mai potrivită metodă de a sărbători Ziua Internațională a Muncii. Peste jumătate dintre aceștia au declarat că aceasta trebuie celebrată prin repaos (61,5%), în timp ce un procent important, 21,8%, consideră că ziua de 1 Mai ar trebui sărbătorită prin muncă în folosul comunității. Cu toate acestea, peste jumătate dintre români declară că nu au făcut niciodată muncă în folosul comunității, în timp ce 7,6% sunt total împotriva ideei de muncă în folosul comunității.
Sondajul „Atitudinea românilor față de muncă” s-a desfășurat în perioada 25 – 29 aprilie 2013 pe un eșantion de 5887 de respondenți, cu vârste peste 18 ani, utilizatori de internet, din mediul urban.