Cum convingi un medic sa renunte la profesie

08 09. 2006, 09:48
"Studii superioare de medicina, farmacie sau echivalent" sau "licentiati in medicina sau farmacie", asa incep majoritatea anunturilor date de companiile care angajeaza reprezentanti medicali. Nu mai este deja nici un secret pentru nimeni faptul ca majoritatea companiilor farmaceutice

„Studii superioare de medicina, farmacie sau echivalent” sau „licentiati in medicina sau farmacie”, asa incep majoritatea anunturilor date de companiile care angajeaza reprezentanti medicali.

Nu mai este deja nici un secret pentru nimeni faptul ca majoritatea companiilor farmaceutice isi recruteaza personal din randul absolventilor de facultate. Ce ii determina pe proaspetii doctori sa renunte la meseria pentru care s-au pregatit? Pachetul salarial destul de atractiv care poate ajunge si la 4.000 de euro lunar.

„Ca reprezentant medical depind de fortele mele sa am un loc de munca. Ca medic trebuie sa dau spaga mare sa obtin un post. Nu pot si nici nu vreau. Imi place ceea ce fac, si in decurs de un an am si promovat. In spital nu puteam sa fac asta sub nici o forma”, a spus Emil V., reprezentant medical.

Cererea tot mai mare de reprezentanti medicali s-a concretizat si intr-o majorare a salariului mediu de la inceputul acestui an.

„In ultima perioada salariile pe care companiile sunt dispuse sa le ofere reprezentantilor medicali au crescut datorita preluarilor care au loc pe piata farmaceutica din Romania, dar si investitiilor semnificative in dezvoltarea echipelor de vanzari care au urmat”, au spus reprezentantii companiei farmaceutice Zentiva.

Rezidentiatul si perspectivele pe care le-ar putea avea ca medici sperie multi tineri absolventi ai facultatilor de profil.

„Cu doua luni inainte de a termina facultatea am inceput sa-mi caut de lucru ca reprezentant medical. La putin timp dupa ce am absolvit, m-a si angajat. Primul salariu pe care l-am avut a fost de 520 de euro net”, a spus si Cristi C., reprezentant medical.

Venitul unei persoane care, spre exemplu, lucreaza ca reprezentant medical la nivel de producator de medicamente este intre 800 si 1.100 de euro, conform datelor furnizate de compania de recrutare de personal Lugera & Mackler.

„Salariile difera in functie de cunostinte si de experienta fiecarui candidat in parte. Si aceasta pentru ca, in momentul de fata, multi studenti incep sa munceasca din timpul facultatii, lucru care ii ajuta foarte mult in momentul absolvirii”, au precizat reprezentantii Zentiva.

Insa salariul fix nu este singurul beneficiu al reprezentantilor medicali. „Lunar, in aceasta meserie se castiga in jur de 1.000 de euro. Acesta este salariul. Bonusurile sunt de maxim 10%, iar la acestea se adauga masina si telefonul de serviciu”, a afirmat Emil V.

Recrutarea de reprezentanti medicali din categoria proaspetilor absolventi nu este o tendinta la fel de vizibila in tarile Europei Occidentale. Motivul il reprezinta salariul mult mai atractiv al medicilor. Spre deosebire de Vest, in Romania, un „proaspat” medic nu castiga mai mult de 400 de lei (100 de euro).

„Acest lucru este des intalnit in tarile est-europene in comparatie cu cele din Vest, unde cei mai multi reprezentanti medicali nu au educatie in domeniul medical. Acest aspect este probabil determinat mai ales de nivelul pachetului de compensatii si beneficii existent in sistemul medical din Romania (si din Est, in general), nivel care incurajeaza putin absolventii de medicina sa practice meseria pentru care s-au pregatit”, a afirmat Simona Ion, director resurse umane in cadrul companiei farmaceutice GlaxoSmithKline. La factorii deja mentionati, a continuat Simona Ion, se adauga mentalitatea pietei farmaceutice romanesti. „Medicii si farmacistii accepta cu greu ca un ‘non-profesional’ sa le promoveze un produs din portofoliu fara a avea cunostinte medicale”, a spus aceasta.

Compania Terapia Ranbaxy, spre exemplu, spune ca peste 95% din reprezentantii medicali pe care i-a angajat au provenit din randul absolventilor de medicina.

„Clientii nostri principali medicii/farmacistii sunt mai receptivi si dau dovada de colegialitate la vizitele facute de reprezentanti provenind din breasla”, a afirmat Dragos Damian, director comercial al Terapia Ranbaxy. El spune ca multi dintre candidatii pentru aceste posturi sunt absolventi de medicina si farmacie.

Timp de mai multe saptamani, companiile din domeniul farmaceutic s-au dovedit a fi cei mai activi angajatori. Numai intr-o singura saptamana, Farmexpert, PharmaFarm, Mediplus si Sindan au scos la concurs peste 90 de pozitii.

„In momentul in care m-am angajat (septembrie 2005 – n. red.), erau foarte multe oferte pentru reprezentanti medicali. In prezent compania la care lucrez a suplimentat cu o treime numarul reprezentantilor medicali pe care ii are”, spune Cristi C.

Motivele pentru care companiile farmaceutice „ravnesc” la proaspetii absolventi de medicina tin de lejeritatea cu care acestia pot comunica cu colegii de breasla.

„Usurinta cu care o persoana cu background medical isi poate insusi cunostintele despre produs, arie terapeutica, patologie si poate purta o conversatie cu un profesionist din lumea medicala justifica, de asemenea, tendinta de a angaja medici pentru a fi reprezentanti medicali”, este de parere Simona Ion de la GSK. Ea este de parere ca aceasta tendinta se schimba in perioada urmatoare datorita integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Unul dintre principalele dezavantaje ale acestui sistem de recrutare il reprezinta mobilitatea mare a fortei de munca. Experienta reprezinta un atu pe piata fortei de munca, dar este important sa stii sa-l valorifici. De cealalta parte, companiile „tin cu dintii” de oamenii pe care i-au format.

„Am lucrat la o singura companie. Este dispusa sa pluseze, dar nu exagerat. Daca muncesti bine, incearca sa te pastreze. Si e greu sa ajungi sa fii apreciat ‘cu orice pret’. Oricum nimeni nu e de neinlocui. Trebuie doar un pic de timp”, este de parere Emil V.

Dragos Damian de la Terapia Ranbaxy spune ca unul dintre dezavantajele doctorilor-reprezentanti medicali il reprezinta faptul ca „pun prea mult accentul pe detaliile medicale si uita ca uneori sunt actori intr-o afacere, in care trebuie sa se focuseze pe afacere”. Cu toate acestea, fiecare nou angajat inseamna pentru companie noi investitii in training-uri. Emil V., spre exemplu, a participat la patru training-uri in tara si doua in strainatate. Peste 25% din absolventii de medicina ar fi dispusi sa renunte la meseria pentru care s-au pregatit pentru a deveni reprezentanti medicali.

„Absolventii de medicina si farmacie detin marele avantaj de a avea cunostintele tehnice de baza, necesare pentru a promova un produs farmaceutic, dar este foarte important ca acestea sa fie completate cu training-uri de vanzari si abilitati de prezentare”, au precizat reprezentantii Zentiva.

Cum se impaca fostii medici cu noul job? „Este ceva cu totul nou pentru care nu am studiat nimic la facultate. Trebuie efectiv sa o iei de la zero. Poti lasa ceva la care poate esti bun pentru ceva despre care nu stii nimic si care poate nu ti se potriveste. Trebuie sa renunti la ideea de a practica medicina si de a incepe sa inveti ceva ce are foarte multa legatura cu psihologia”, spune Emil V.

Daca salariul poate fi invidiat de angajatii din domenii mai putin „norocoase”, nu acelasi lucru se poate spune si despre programul reprezentantilor medicali. „Programul oficial este 09:00-17:30. In realitate eu nu termin mai devreme de 20:00. Sunt zile cand pot sa termin si mai tarziu si sa incep la 06:00. Un reprezentant bun poate sa termine si la 14:00-15:00. Unul care vrea sa invete si sa aiba rezultate termina foarte tarziu”, crede reprezentantul medical.

Posibilitatile de promovare in cadrul companiilor farmaceutice cresc in momentul in care candidatul are studii de medicina.

„Multi dintre managerii din industria farmaceutica au studii de baza in domeniul medical. In general, lipsa studiilor economice se compenseaza prin training-uri sau prin MBA”, spun reprezentantii Zentiva.

Cristi C., reprezentant medical, spune ca posibilitatile de a avansa din pozitia pe care o ocupa sunt foarte mari in compania pentru care lucreaza si ca nu are de gand sa se intoarca la profesia de doctor. Acest lucru este sustinut de training-urile la care participa. „In fiecare an, compania organizeaza un training in strainatate, atat pentru reprezentantii medicali cat si pentru marketingul si managementul societatii”, a mai afirmat Cristi C.

Ioana David
Ziarul Financiar