Cum circulă sângele?
În termeni foarte simpli, sângele circulă deoarece inima o pompează iar venele și arterele funcționează ca niște conducte pentru a-l transporta. Sângele circulă pentru a transporta oxigen de la plămâni și materiale alimentare de la organele de digestie la restul corpului, și pentru a elimina deșeurile din țesuturi.
„Conductele” sunt două sisteme de tuburi goale, una mare și una mică. Ambele sunt conectate la inimă (pompă), dar nu sunt conectate una de cealaltă. Sistemul mai mic al vaselor de sânge merge de la inimă la plămâni și înapoi. Sistemul mare pornește de la inimă la diferite părți ale corpului. Aceste tuburi se numesc „artere”, „vene” și „capilare”.
Arterele transportă sângele departe de inimă, venele transportă sângele înapoi la inimă. Capilarele sunt vase mici de sânge care transportă de la artere la vene. Și acum, un cuvânt despre „pompă” – inimă. Este ca o casă cu două etaje, cu o cameră la etaj numită dreaptă și stânga „atrii”. Camerele de la parter din dreaptă și stânga sunt „ventricule”. Dacă ar fi să urmărim o picătură de sânge în timp ce circulă prin corp, acesta este cursul pe care l-ar urma.
Sângele cu oxigen de la plămâni se duce în atriul stâng (camera de sus), apoi la ventriculul stâng (camera de jos) și mai apoi la „aortă”. Aceasta este marea arteră, iar ramurile lui transportă sângele în toate părțile corpului. Prin capilare se duce în arterele mici, care se duc în venele la fel de mici. Acesta curge prin vene până când devin mai mari. Într-un final ajunge la atriul drept al inimii, apoi ventriculul drept, iar de acolo în arterele care duc înspre plămâni. Aici el dă dioxid de carbon cu puțină apă și preia oxigenul. Acum este gata să se întoarcă la atriul stâng al inimii de unde pornește din nou la călătorie.
Inima se strânge și relaxează de aproximativ 100.000 de mii de ori pe zi și pompează aproape 13.630 de litri de sânge în 24 de ore la un adult.