Cum au crescut de zece ori afacerile caselor de comert cu energie
Comertul cu energie a adus in ultimii ani cresteri de pana la zece ori intr-un an a afacerilor unora dintre furnizorii care au contracte cu companii de stat. Intamplator sau nu, printre actionarii acestor firme sunt oameni politici, rude ale unor oameni politici sau fosti angajati in sistemul energetic. Dar liberalizarea pietei energiei a atras si mari jucatori de pe piata europeana, care au ajuns rapid la afaceri de zeci de milioane de euro.
Spre exemplu, casele de comert Enol Grup, firma fostului sef Electrica, Lucian Boghiu, Elcomex Bucuresti, Green Energy, infiintate in urma cu cativa ani, au ajuns sa ruleze afaceri de zeci de milioane de euro.
Dincolo de declaratiile care sustin cresterea portofoliului de clienti sau eficientizarea activitatilor, tradingul de energie pe piata locala a cunoscut o adevarata explozie de valoare prin modalitatea in care sefii companiilor in cauza isi construiesc „cosul de energie” vandut mai departe clientilor.
In prezent sunt inregistrate pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei 132 de fime care sunt posesoare ale unor licente de furnizare de energie electrica. Aceasta este consecinta procesului de liberalizare al pietei de profil, masura luata la inceputul anilor 2000.
Azi gradul de deschidere al pietei este de 83,5% fata de 10%, cat era in urma cu sase ani. Liberalizarea pietei de profil permite companiilor private din sectorul industrial sau comercial sa-si aleaga propriul furnizor de energie in functie de necesitati.
Una dintre companiile care a inregistrat o crestere a afacerilor spectaculoasa anul trecut este Enol Grup, compania fostului sef al Electrica.
„Enol Grup a fost infiintata in august 2004 si practic, si-a inceput activitatea in noiembrie 2004, iar cifra de afaceri din 2004 e reprezentata, practic, de doua luni de functionare”, a explicat Darie Stelian, directorul Enol Grup, cresterea cifrei de afaceri de la 4,6 milioane in 2004, la 48,9 milioane in 2005.
„Estimam pentru acest an o crestere de cateva procente a cifrei de afaceri determinata de majorarea tarifelor ce a determinat venituri suplimentare, dar si cheltuieli suplimentare”, a mai spus Darie Stelian.
Actionarul majoritar al Enol Grup este Silviu Lucian Boghiu, cu o participatie de 91%. Boghiu s-a lansat din acest an si in afacerile imobiliare. El si-a prezentat demisia in iulie 2004, cu numai cateva zile inainte de semnarea primului contract de privatizare a unor filiale Electrica cu italienii de la Enel.
Boghiu a fost inlocuit atunci de catre Nicolae Coroiu, actualul sef al Electrica. Principalii clienti ai Enol Grup activeaza in industria metalurgica, hipermarketuri, fiind in prezent furnizorul lantului Cora. Darie Stelian nu a spus de unde cumpara energie firma Enol.
O alta companie ce activeaza in furnizarea energiei si a inregistrat o crestere importanta a cifrei de afaceri in perioada 2004-2005 este Euro-P.E.C. Galati.
Aceasta a inregistrat o cifra de afaceri de 48,13 milioane de euro, in crestere cu 58% fata de nivelul de 30,45 milioane de euro, inregistrat in anul anterior.
„Cresterea cifrei de afaceri s-a datorat faptului ca am reusit sa gasim noi consumatori”, a declarat Comsa Adrian Marcel, actionarul majoritar al Euro-P.E.C. Galati. Comsa este ginerele fostului primar de Galati, Eugen Durbaca, fost membru PSD.
Cu un profit de 3,5 milioane de euro in 2005, Euro-P.E.C. furnizeaza energie numai catre companii private ce activeaza in domeniul siderurgiei si materialelor de constructii, conform spuselor lui Comsa.
El a precizat ca Euro-P.E.C., nu cumpara energie numai de la un singur producator sau distribuitor de energie. „Avem contracte cu patru societati care furnizeaza energie electrica, 80-90% dintre acestea fiind producatori de energie”, a adaugat Comsa, fara insa a preciza numele acestor firme.
O alta companie care a avut o evolutie fulgeratoare pe aceasta piata este EGL Gas & Power, cu capital austriac, care a ajuns in doi ani la afaceri de 65 de milioane de euro.
Reprezentantii companiei au declarat ca nu deruleaza contracte cu companii de stat. Compania, care activeaza atat pe piata energiei, cat si pe piata gazelor naturale, a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 65 de milioane de euro, aproape de 10 ori mai mult decat nivelul inregistrat in 2004.
„In momentul de fata trebuie sa lucrezi cu volume foarte mari pentru a face profit, deoarece noi lucram cu o marja de profit de sub 2%, in conditiile in care marja de profit reglementata este de 2,5%. Pentru a face profit, a trebuit sa crestem rulajul”, explica Petre Stroe, directorul EGL Gas & Power din Bucuresti.
Si in cazul acestei companii, sursele de achizitie de energie electrica sunt ocrotite de clauze de confidentialitate, potrivit reprezentantului EGL Gas & Power.
Marja de profit mica cu care lucreaza EGL Gas & Power a determinat compania sa inregistreze un profit de 0,5 milioane de euro.
„Noi, neavand contracte de energie cu producatori romani de energie, a trebuit sa cumparam energie de la distribuitori privati, care fie au contracte pe termen lung cu producatori romani, fie sunt importatori de energie. Motiv pentru care noi sustinem proiectul platformei contractuale bilaterale (contracte pe bursa – n.red.)”, a mai spus Stroe.
Conform acestuia, clientii EGL Gas & Power sunt in proportie de 100% companii private ce activeaza in industria metalurgica, petrochimie, materiale de constructii, constructii. Actionarul majoritar al EGL Gas & Power este compania austriaca Elektrizitats – Gesellschaft Laufenburg Austria, ce detine 99,98% din actiuni. Firma este un mare jucator de pe piata energiei din Europa.
Compania Elcomex EN din Bucuresti, divizia de energie a grupului Elcomex din Constanta, a realizat o cifra de afaceri de 9,3 milioane de euro, de 40 de ori mai mult decat nivelul de 22.000 de euro inregistrat in 2004, cand compania era inregistrata ca avand drept activitate principala lucrari de instalatii electrice.
Detinuta in proportie de 100% de omul de afaceri Ion Grecu, presedintele Elcomex IEA Constanta, Elcomex EN a obtinut un profit de 0,41 milioane de euro in 2004. Reprezentantii companiei nu au dorit sa faca comentarii.
Beny Alex SRL, detinuta de omul de afaceri Tantas Vasile, a inregistrat o cifra de afaceri de 7,5 milioane de euro in 2005.
Green Energy Bucuresti este o alta companie care a inregistrat o crestere substantiala a cifrei de afaceri, in conditiile in care pana in 2004 compania functiona ca agentie de publicitate.
„In 2004 nu functionam ca furnizor de energie, in august 2005 ne-am luat licenta si din noiembrie am inceput furnizarea de energie”, spune Eduard Ciucu, administrator al Green Energy, companie care are un contract de achizitie de energie electrica cu CE Turceni.
Detinuta in proportie de 40% de Gabriel Stefan, fiul primarului orasului Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, Green Energy a inregistrat o cifra de afaceri de 4,4 milioane de euro in 2005.
„Ne-am schimbat domeniul si actionarii si ne-am implicat in productia de energie regenerabila, eoliana, si am facut achizitii de teren, aparate de masura. Producerea de energie eoliana necesita foarte mult timp si bani. Nu poti produce energie eoliana la doi ani de la testarea si masurarea terenului. Acum furnizam energie prin mijloace traditionale. Ne ajuta sa avem bugetul necesar pentru sustinerea investitiilor in domeniul eolian”, a mai explicat Ciucu. Green Energy intentioneaza sa deschida parcuri eoliene amplasate in Dobrogea si in zone muntoase de pe teritoriul tarii.
Complexul Turceni a anuntat deja ca va renegocia pana la 30 noiembrie toate contractele de livrare a energiei electrice care expira la 31 decembrie si va solicita preturi cu pana la 15% mai mari. Printre firmele vizate se numara firmele Green Energy, Energy Holding, Euro-PEC si Beny Alex.
De asemenea, CE Rovinari a anuntat recent ca va vinde energia electrica cu preturi mai mari cu pana la 25% in 2007, pentru a-si asigura fonduri pentru investitii si protectia mediului, si va reduce cantitatile de energie livrate cu 10% pana la 20%.
Reprezentanti ai companiei Grivco au afirmat in urma cu circa doua saptamani ca firma ar putea renunta la contractul cu CE Rovinari, care expira la sfarsitul anului, si va cumpara energie exclusiv de pe piata contractelor bilaterale.
Vom sti de unde cumpara
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a anuntat miercuri la sfarsitul sedintei Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT) ca in cel mai scurt timp vor fi facute publice contractele incheiate intre producatorii si distribuitorii din sectorul energiei electrice. Astfel, vor fi cunoscute firmele care achizitioneaza energie electrica, dar si actionariatul lor. De asemenea, contractele la export ale Hidroelectrica nu vor mai avea clauze de confidentialitate.
Lavinia Marin/Roxana Petrescu
Ziarul Financiar